corporaȚIE vs corporaMIE

Ok, recunosc: am ales să forțez un pic jocul de cuvinte de mai sus (că nu știu cum să îi zic altfel) pentru că mi-a tot rămas în cap de ceva vreme și – într-un soi de exorcizare prin scriere – am zis să scap de grija lui, cum ar veni.

Ce vreau eu să zic cu acest binom ține de una din temele pe care le-am întâlnit recurent în cei peste 20 de ani de când sunt antreprenor: dacă lucrezi în corporație ești cumva la un nivel inferior decât dacă lucrezi pe cont propriu.

Ceea ce este o tâmpenie. Masivă. Care spune mai multe despre cea sau cel care susține așa ceva decât despre cei care vorbește.

Corporatiștii sunt denumiți în tot felul de feluri – pardon my French – în bula mea antreprenorială. Și personal duc multe lupte la baionetă cu cei care se urcă pe un piedestal antreprenorial auto-construit (pe stil antreprenorial, de altfel) și vorbesc de sus despre noțiunea de corporatist.

Dar de departe, termenul pe care îl resping cu fervoare este cel de corporatriști. Nu doar pentru că este o denumire la mișto, ci pentru că este un adevăr parțial. Iar de multe ori adevărurile parțiale sunt printre cele mai mari minciuni. Și, în același timp, este o generalizare care, ca orice generalizare, păcătuiește prin păcatul suprem al anulării diferențelor personale (și personalizatoare) prin punerea tuturor într-o oală cu capac etanș.

Nu toți corporatiștii sunt triști

Nici pe departe. Asta ca să lămurim chestiunea la care ne trimite proprietatea termenului, în primul rând. Supărat, mâhnit, amărât, abătut; melancolic – asta zice DEX-ul că înseamnă trist.

Ți se pare că ai văzut în rândul corporatiștilor atât de mulți încât să merită întreaga categorie denumire de corporatriști? Nu, desigur. De unde forțarea generalizatoare pe sistemul păcătos toți românii sunt hoți, pe care o întâlnim mai des decât am vrea prin Europa vestică.

Ba, mai mult, dacă te uiți în tabăra cealaltă – pe care am denumit-o cu de la mine putere corporaMIE – o să vezi că, în ciuda unei percepții aspiraționale, antreprenorii nu sunt toți zburători pe cai de fericire rozalie. Și nici într-un caz în halul ăla de fericiți încât să pară o sectă aparte față de bieții și triștii corporatriști.

De când am lansat Podcastul lui Chinezu despre sănătate mintală, am povestit cu mulți antreprenori. Și am constatat uluit că cei mai mulți dintre ei au avut dese momente de anxietate sau chiar de depresie. Așa cum mi-a și zis Cristian Dorobănțescu într-un podcast făcut cu el despre depresia de antreprenor. Și ca el sunt mulți. Deci nu e chiar roz totul în antreprenorialand.

Dacă ne uităm la studiile recente, vedem cu oareșce surprindere, aș zice, că vreo 70% dintre românii care muncesc se declară fericiți la locul de muncă (sursa 1, sursa 2). Probabilistic vorbind, mulți dintre cei intervievați lucrează în corporații. Deci faza cu corporatriști nu ține nici la nivel sociologic, dacă vrei.

Bine, este drept că românul este un magister absolutus la a declara ce crede el că vrea intervievatorul, vedem asta constant în sondaje și în studii. Spe exemplu, un alt studiu despre fericire ni-i arată pe ai noștri care zic că jobul ca motiv de fericire este pe ultimele locuri. Alături de – ia-o p-asta – sănătate. Ce să mai zic…

Cu toate acestea, eu aș paria pe un mocasin găurit contra unei privighetori care cântă manele că procentajul de oameni triști (pe definiția de dicționar, deci) în rândul corporatiștilor nu depășește în niciun caz procentajul de oameni triști din rândul antreprenorilor, al bugetarilor, al ONGiștilor sau al oricărei alte categorii profesionale.

Ceea ce ne duce la alte sensuri posibile ale cuvântului.

Ete fleoșc, corporatiștii lucrează la stăpân

Un alt înțeles al termenului de coporatriști, probabil chiar mai utilizat decât cel de dicționar, este cel care desemnează acea categorie profesională care se înjosește cumva lucrând la stăpânul multinațional. Sau ceva de genul. Chestiune pe care personal nu am putut-o înțelege niciodată. Chiar dacă s-au străduit unii din răsputeri să îmi explice conceptul.

A munci pentru o corporație, fie că ești șeful ei sau portar, reprezintă un loc de muncă. Un job (ca să fiu totuși pe limbaj, zic). Asta înseamnă în primul și în primul rând. Și abia apoi înseamnă o oportunitate de a-ți lărgi orizonturile, de a face parte dintr-o echipă (familia de la birou, cum i se zice cam tâmpițel din punctul meu de vedere) și alte alea, care mai de care mai aspiraționale. Dar nu mai puțin adevărate în unele cazuri.

Jobul ăsta este prestat de cineva care lucrează într-o corporație în primul și în primul rând ca să poate pune o pâine pe masă. Și abia apoi pentru alte motive, care or fi ele. Uneori la mare, mare distanță.

Celor din corporații care îmi ziceau vexați ”nu este așa!”, le ziceam doar atât: ok, atunci donează-ți de acum înainte tot salariul și toate beneficiile pe care le primești de la job. Și mai povestim. Chestie cu care se termina discuția, desigur.

Sigur că jobul ți-l alegi în funcție de mulți factori, nu doar de banii pe care îi primești. Uneori te duci la un job la care primești mai puțini bani decât la altul, doar pentru că – crezi tu – atmosfera este mai faină și mai puțin stresantă. Dar tot pentru bani te duci și acolo. În primul și în primul rând.

Ia hai să trecem peste baricada imaginară din discuția de față. Și să mergem la antreprenori. Care categorie – ȘOC și GROAZĂ – tot pentru bani fac ce fac. În primul și în primul rând. Și abia apoi pentru alte motive, care or fi ele. Uneori la mare, mare distanță.

Celor din antreprenoriat care îmi ziceau vexați ”nu este așa!”, le ziceam doar atât: ok, atunci donează de acum înainte toți banii pe care îi face firma ta în fiecare lună. Și mai povestim. Chestie cu care se termina discuția, desigur. Și cashflowul, firește.

Deci și corporatiștii și antreprenorii fac ce fac în primul rând pentru bani. Atunci de unde auto-proclamata superioritate a unora din categoria a doua pentru cei din prima? De unde ironia lor permanentă la adresa acestora? De unde miștoul frecvent pe care îl fac?

Antreprenorii sunt liberi, corporatiștii nu?

Eu cred – cu tristețea inclusă ca TVA – că vine dintr-o proastă înțelegere a ideii de libertate. Care, cică, în cazul antreprenorilor este practic o inundație fecundă de ”fac ce vreau, când vreau, cu cine vreau”. În vreme ce în cazul corporatiștilor (pardon, corporatriști) această libertate ține doar de lungimea lanțului stabilit de angajator.

Și la faza asta suntem în plină paradigmă a unui adevăr parțial. Care uneori poate fi printre cele mai mari minciuni posibile. Și unul din miturile românești despre antreprenoriat.

Da, antreprenorii au o mare libertate. Imensă dacă este să o comparăm cu libertatea unui corporatist, chiar dacă situat într-o funcție mare. Doar că libertatea asta este o secure cu două tăișuri. Un tăiș care taie bine, altul care taie rău.

Antreprenorul are libertatea de a alege. Doar că alegerea vine cu riscul aferent. Căci libertatea de a alege a unui antreprenor este direct proporțională cu riscul pe care și-l asumă.

Vorbeam în urmă cu ceva vreme cu un general manager al unei firme cu peste 600 de angajați. Care mi-a zis ”extraordinar ce vă admir eu pe voi, antreprenorii?”. Când l-am întrebat de ce zice asta, mi-a răspuns: ”Pentru că lună de lună voi sunteți obligați să vă gândiți de unde faceți rost de bani să vă plătiți, în primul și în primul rând, angajații”. Mirat, îi spun că și el face la fel și că are 600 de angajați, nu 30 de colegi cum am eu în agenția mea. La care el îmi dă decisiva: ”da, prietene, dar tu îi plătești din banii tăi, eu îi plătesc din banii altora”.

M-a pus tare bine pe gânduri ce mi-a zis. Pentru că mi s-a părut una din cele mai bune definiții ale riscului pe care libertatea unui antreprenor îl poate aduce. Și a presiunii constante pe care o simte un antreprenor. Mai ales în ceea ce privește viețile angajaților și colaboratorilor săi. Pentru că este musai să le dea banii în fiecare lună. Din banii lui. Nu din banii altora, cum zicea amicul meu.

Cam despre asta este vorba. Cu așa ceva vine la pachet fabuloasa libertate a antreprenorului. Și nu zic deloc la caterincă faza cu fabuloasa. Eu ador această libertate. Dar îmi și asum riscurile care vin la pachet cu așa ceva. Presiune la care mulți cedează. Și aleg să facă altceva în viață. Spre exemplu să meargă să lucreze în corporație.

Unde libertatea nu este ca în cazul antreprenorului. Dar nici riscurile. Nici pe departe. Așa că, într-o ecuație-taler în care punem libertatea pe de o parte și riscurile și presiunea pe de altă parte, s-ar putea ca la mulți corporatiști balanța asta să arate mult mai bine decât în cazul multor antreprenori.

Și atunci vin și întreb: de unde superioritatea asta pârdalnică? De ce simt unii dintre noi nevoia de a-i învinovăți pe unii care au ales să nu trăiască în presiunea permanentă pe care o presupune antreprenoriatul?

Superioritatea ca complex de inferioritate

Și mai este o chestie. Eu sunt fan de rugby. Un sport fabulos, minunat. Dar cu foarte puțini suporteri. La noi în România, adică. Care suporteri au un fel de marotă: mereu fac mișto de fotbal. Că e de domnișoare de pension față de rugby. Că fotbaliștii se prefac faultați, iar în rugby așa ceva este imposibil. De astea. Toate adevăruri, de altfel.

Doar că suporterii de fotbal nu zic niciodată nimic despre rugby. Pentru că, pentru ei, acest sport nu înseamnă nimic. Nu există în viața lor.

Ce vreau să zic cu asta este așa:

De fiecare dată când te compari de pe poziții de superioritate cu altcineva, s-ar putea ca motivația să nu fie alta decât un ciudat, pervers și deloc devreme acasă complex de inferioritate.

Pentru că, altfel, de ce nu îți vezi tu de ale tale și să îi lași în pace pe ceilalți? Cum fac fotbaliștii cu rugby. Chiar dacă ei habar nu au că fac asta.

Doar gândește-te un pic la asta. Așa, cale de juma e halbă de bere. Nu mai mult. Căci, nu-i așa, fie că lucrezi în corporație sau în antreprenoriat, timpul este limitat și vrem să îl folosim cât mai eficient.

Și, ca să închei acest articol mai pe sistem motivațional (dar care nu face ce zic mai puțin adevărat), între coporaȚIE și coporaMIE, eu aleg întotdeauna coporaNOI. Pentru că doar când o să avem cu adevărat sentimentul ăsta de NOI, indiferent de ce facem în viața profesională și indiferent de atât multele opțiuni pe care le putem avea fiecare dintre noi pe tot felul de subiecte, abia atunci, deci, o să putem fi mai mult națiune decât populație.

Aia zic.

social media coaching
xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.