Iancu Guda despre cât de mult l-a ajutat un MBA

Notă: Articol realizat în parteneriat cu City College Romania, University of York Europe Campus. Dacă te interesează mai multe informații despre înscriere la acest MBA, contacteaz-o cu încredere pe Alina Toader la alina.toader@york.citycollege.eu sau telefon 0722610561.

Am un mare regret profesional: că n-am făcut un MBA. M-am gândit multă vreme dacă să îl fac sau nu. În urmă cu vreo 10 ani. Dar apoi a început Kooperativa 2.0 să crească și să tot crească. Și m-am dedicat businessului. Și, așa cum se întâmplă, am tot amânat decizia legată de MBA. Până a devenit doar o amintire a ceea ce aș fi vrut să fac.

De unde și regretul meu. Sigur, ai putea zice că la 48 de ani nu e târziu. Așa este, biologic se mai poate. Doar că am ajuns la nivelul în care, cumva, mi-am demonstrat mie că am putut face un business care a depășit 1 milion de Euro cifră de afaceri. Așa că nu mă mai atrage așa de tare ideea de MBA.

Dar regretul tot rămâne. Mai ales după discuția cu Iancu Guda. Din care am înțeles un lucru care mi-a mărit regretul: dacă aș fi făcut MBA, aș fi putut ajunge mult mai repede la performanțele la care am ajuns. Practic, aș fi înjumătățit timpul. Ceea ce m-a pus pe gânduri. În sensul că aș vrea ca cei mai tineri (nu doar la buletin!) decât mine să nu mai facă această greșeală. Și sa în în serios, în foarte serios, ideea de a urma un MBA.

”OK, ok”, mi-am zis, ”dar cum să îi ajut pe oameni să înceapă să se gândească la această decizie?”. Răspunsul a venit dintr-o discuție cu Alina Toader de la City College, University of York Europe Campus. Alina Toader (vezi interviul cu ea despre cât costă un MBA și la ce te ajută aici) îmi povestea despre ce comunitate faină de alumni de MBA există la ei. Și cum se întâlnesc periodic. Și cum chiar dezvoltă businessuri împreună.

Și în mintea mea s-a produs un click: păi, ia hai să fac niște interviuri cu absolvenți de MBA de la City College, University of York Europe Campus, în care să îmi spună chiar ei cum i-a ajutat să facă MBA.

Alina a zis că îi place ideea. Așa că iată primul episod din ceea ce eu aș vrea să numesc #LaCeAjutaUnMBA. Dar poate îmi dai tu o idee mai bună de denumire, știi cum zic.

Iancu Guda a absolvit programul MBA de la CITY College, University of York Europe Campus. În interviu o să vezi cu ce a rămas el după acest program. Și la ce l-a ajutat.

Ai mai jos atât varianta cu transcrierea ideilor principale, dar și varianta video. De asemenea, poți asculta varianta podcast pe: SpotifyApple PodcastYoutubeSoundCloud sau Libsyn.

Aia zic :)

De ce ai făcut MBA City College, University of York Europe Campus?

Cu cât ai acces mai mult la informație îți dai seama de complexitatea lucrurilor și vrei să le aprofundezi și mai bine. Viața te expune la foarte multe provocări profesionale dar economia și oportunitățile în carieră apar când ești mai puțin pregătit astfel ăsta e norocul. Te pregătești înainte ca să știi să simți, să vezi și să exploatezi oportunitățile.

Eu după ce am terminat facultate la ASE, am mai făcut cel puțin încă 10 ani de școală la MBA York, care are și o dublă recunoaștere cu Strasbourg și poți să obții și recunoașterea de certificat de management internațional pentru că se face echivalarea, și un certificat specializat pe zona financiară care este zona mea de expertiză. Contează faptele iar ceea ce crezi se transpune în ceea ce faci.

Educația este importantă pentru că îți oferă oportunități și e utilă dacă e practică. Pe mine acest MBA m-a ajutat enorm pentru că are și această abordare practică. Toate cursurile pe care le faci au și această abordare practică cu specializări multiple, treci prin toate. Tot ce trebuie să știi despre business, management, resurse umane, partea de comercial, marketing, logistică, strategie financiară, macro, micro etc.

Fiecare curs se termină cu o lucrare practică pe care tu trebuie să o aplici pe propria companie sau unde lucrezi, toate cunoștințele ajung să fie aplicate concret pe niște studii de caz reale, companii reale. În cazul meu m-am dus cu specializarea pe mai multe module, cam tot ce contează în management. Îți alegi mai multe iar la final pentru obținerea titlului de MBA, alegi o specializare. Iar eu am fost pe zona de financiar și am aplicat un concept destul de revoluționar “Analiza sistemică cu riscuri de la o companie la alta, de la un sector la altul”, și chiar a devenit un instrument practic în Coface.

Pentru că acum când ne uităm la companie vedem și furnizorii și clienții, nu doar firma respectivă tocmai din cauza riscului de contagiune facem acest lucru. O lucrare practică care s-a finalizat cu aplicare practică în Coface, care a fost preluat la nivel global în toate țările din lume, este un nou tip de analiză pe care îl facem.

Sunt lucruri pe care le învățăm de la profesori excepționali, care vin cu un background educațional foarte puternic dar și cu o experiență practică de top, persoane care au lucrat zeci de ani la companii mari globale vin cu foarte multă cunoaștere și multă practică și îți oferă esența în doar trei zile pentru că practic atât implică MBA-ul lor practic.

Cât ai consumat ca timp și ca resurse investite?

Adevărul este că trebuie să o faci serios. Nu vrei să pierzi nici timp nici bani, trebuie să fii maxim raportat la investiția pe care o faci și așa am ajuns și eu la concluzia că acest program York și recunoașterea la Strasbourg City College are raportul calitate-preț cel mai bun și investiția în timp e foarte pragmatică, poți să ai o viață, familie business.

Eu eram deja director la Coface când am început acest MBA după ce l-am terminat m-a ajutat să iau și responsabilitatea de director general. Eu eram mai tehnocrat să spun așa, eram un om de financiar, ca CEO trebuie să știi cum să gestionezi oamenii cu care lucrezi, trebuie să știi marketing, logistică, strategie.

Experiența de aici m-a ajutat foarte mult, am reușit în acei doi ani să am și o poziție executivă într-o companie multinațională, scriam cărți, aveam și viață. Este un program foarte bine structurat, dedici un weekend pe lună, profesorii vin aici la București, la un hotel de top unde sunt trei zile intense, îți închizi telefonul, nu ai timp să stai pe el. Te dedici sută la sută acolo, vineri sâmbătă, duminică și apoi desigur vine partea ta, studiu individual, ai acces la o librărie virtuală electronică. Într-o lună să citești despre finanțele corporative în sute de mii de articole este fascinant.

Pe de-o parte ai acces la foarte multă informație pe de altă parte trebuie să fii sintetic și să selectezi articole relevante pentru scopul tău. Asta dezvoltă o gândire critică, nu faci copy-paste. Trebuie să ai capacitatea să sintetizezi informația pe care o ai, esența, esenței. În trei zile nu credeam că sunt capabil să sintetizez această informație în doar 10 pagini, este vorba de gândire critică, networking.

Adevărul că în business cei care lucrează în anumite domenii își dezvoltă un networking minunat, profesorilor poți să le pui întrebări, te ajută în toate, nemaivorbind de recunoaștere. Atunci când spui am MBA-ul York și recunoașterea la Strasbourg City College e deja o confirmare a standardului de expertiză internațională dar trebuie și să demonstrezi cunoștințele, trebuie să arăți prin fapte, trebuie să aplici cele învățate pentru că așa construiești o poveste reală, practică și atunci ești o versiune și mai bună ca profesionist.

Vârsta pentru a face un MBA contează?

Principala problemă a noastră în viață și a companiilor, e că neștiind ceea ce nu știm suntem în pierdere de oportunități. România nu e în pierdere a ceea ce vedem și nu s-a făcut perfect, e în pierdere a ce nu s-a făcut deloc. Pierderea oportunităților neexploatate pentru că cu cât știi mai multe îți dai seama și de oportunitățile pe care atunci nu le vedeai și de complexitatea lucrurilor. Sută la sută merită, începi să vezi oportunitățile, să le îmbunătățești și ai și puterea decizională să îmbunătățești departamentul tău cu atât mai mult ca director general, viitor sau actual.

Cred în educație, sunt un promotor al educației dar educație practică, lucruri ancorate în realitate, ca să duci afacerea la un nivel mai sus trebuie tu să ajungi la acel nivel, asta dacă vrei tu mai mult de la viață de la afacerea ta. Succesul uneori ne plafonează și zicem că facem 1 milion de euro pe an și e ok dar zici acest lucru fără ca să te uiți la concurenți?

Din 1000 de companii care sunt în România după cinci ani de activitate doar una singură rămâne în viață și are venituri peste 1 milion de euro. Eu deși aduc cifre care arată cum stau lucrurile în țara asta sunt un optimist incurabil pentru că văd partea plină a paharului.

Asta înseamnă oportunitate, în România avem mulți antreprenori care se complac, ajung la un nivel financiar și nu se mai dezvoltă, aici e problema, pierzi din competitivitate. Spun tuturor să iasă din zona de confort, să învețe, să se educe indiferent de vârstă dar să nu fie nici chiar la 20-25 de ani, caci e prematur.

De ce să facem un MBA?

Educația nu te ajută să te simți bine dar te ajută să te simți prost într-un mod sănătos. Știi ceea ce nu știi, acționezi la tine, te simți prost dar prost într-un mod constructiv că de acum în colo devii conștient și încerci să exploatezi. MBA City College, University of York Europe este cel mai bun program, trei zile pe lună timp de doi ani înveți totul despre business.  

Notă: Articol realizat în parteneriat cu City College Romania, University of York Europe Campus.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.