Cum am învățat despre cele trei resurse fundamentale pentru un antreprenor

Sunt antreprenor de vreo 25 de ani. Pentru că este cea mai bună formă în care pot exista profesional. Ca nu știu cum să îi zic altfel. Și știu asta după ce am avut încercări de a fi angajat. În companii mici, mari, dar și la stat.

Dacă m-ar întreba cineva ce aș fi vrut să am ca resurse atunci când am început aventura antreprenorială, mi-ar fi greu să răspund. În sensul că mi-ar fi foarte greu să aleg dintre trei resurse. Pe care acum, după experiența de aproape un sfert de secol, le consider fundamentale pentru reușita pe termen lung a unui business.

Iar aceste trei resurse sunt: colegii, tehnologia, mentorii. În ce ordine vrei tu.

Ce am zis mai sus este un fel de exercițiu pe sistem de mintea de acum și anii de atunci. Care pe mine personal mă ajută doar pe sistem de plonjare în găleata cu melancolie :) Dar experiența pe linie de blog (de peste 14 ani!) îmi spune că acest gen de exerciții îi ajută pe unii (uneori chiar pe mulți) dintre cei care îmi fac onoarea să mă citească.

Colegii

Sunt toți cei care lucrează alături de tine. Indiferent de poziția lor în cadrul companiei. Indiferent de gradul lor de implicare. Atâta vreme cât sunteți în aceeași barcă, sunteți colegi. Mi-a luat ceva ani buni să ajung la această înțelepciune. Care acum pare un fel de furculition. Și, poate, chiar este. Doar că eu a trebuit să trec de la etapa de ”eu le fac pe toate” prin cea de ”ești subordonatul meu, faci cum zic io!” ca să ajung la această înțelepciune antreprenorială. Fără colegi, niciun business nu există cu adevărat. Doar pare că există.

Tehnologia

Este esențială în zilele noastre. Doar dacă ne referim la digitalizare. Care nu înseamnă – cum crede multă lume – ”am băgat internet în firmă”. Ci mult mai mult de atât. Și care nu este la capitolul opționale. Ci la obligatorii. De cele mai multe ori în multe businessuri fiind factorul decisiv. Să ne uităm doar la ce a arătat pandemia: businessuri care au neglijat înainte acest aspect, au fost nevoite să facă eforturi uneori disperate să recupereze terenul. Fără tehnologie, businessurile nu au cum să crească.

Mentorii

Sunt cei care văd mai limpede decât tine încotro și cum ar fi bine să mergi. Atunci când îi nimerești bine. Când și ei te nimeresc bine. Când există o chimie profesională între tine și ei. Sunt cei care te pot ajuta enorm să arzi etape. Să eficientizezi businessul. Să îl duci mai sus și mai departe decât ai fi crezut. La fel cum, în anumite momente, de pot ajuta să nu persiști în anumite greșeli. Care nu doar că nu îți ajută businessul, dar ți-l și afectează teribil. Iar, uneori, sunt cei care îți spun direct în buză să închizi ”șandramau”. Și, astfel, te scutesc de investiții în pagubă și de nervi și mai în pagubă, ca să zic așa.

Sigur că există enorm de alte resurse de care ai nevoie ca să construiești un business. Unii ar zice că este nevoie de bani, de capital. Corect. Alții ar zice că ai nevoie de legislație care măcar să nu te încurce. Corect și asta. Alții ar zice că ai nevoie și de noroc. Perfect de acord și cu asta. Și tot așa, s-ar găsi multe păreri și multe opinii. Și, cel mai probabil, aș fi de acord cu toate. Căci este nevoie de teribil de multe variabile care să funcționeze corespunzător pentru ca un business să reușească.

Doar că eu am selectat aceste trei resurse – colegi, tehnologie, mentori – pentru că au un MARE numitor comun: modul în care tu, ca antreprenor, te raportezi la business, la lume și la tine însuți. Zic asta pentru că, dacă nu ai acel mindset, acea stare de a înțelege cât de important este pentru un business să ai acces cu mintea deschisă la aceste trei resurse, slabe șanse să îți iasă cu adevărat ce îți propui.

Fără colegi, care să te simtă că ești alături de ei, nu doar șef sau patron, e greu ca businessul să evolueze așa cum îl dorești. Fără tehnologia care măcar să te țină în rândul lumii sau să îți aducă avantaje competiționale, e greu sa businessul să evolueze așa cum îl dorești. Fără mentori care să îți ajusteze traseul din când în când ca să nu o iei complet pe arătură, e greu ca businessul să evolueze așa cum îl dorești.

În capul nostru se întâmplă magia, ca să îi zic așa. Care magie înseamnă fix ce am zis mai sus: intră în starea de a vrea să înțelegi cât de importante sunt aceste resurse și cum te pot ajuta ele. Restul va urma de la sine. Vorba mareului Brâncuși: a face lucruri nu e greu; a te pune în stare de a vrea să faci lucruri, asta este foarte greu.

Oferta ofertele de Sărbători ale Vodafone Business pentru antreprenori

Hai că m-am lungit, recunosc. Dar de fiecare dată când scriu despre ”cucuiele” mele de antreprenor mă ia valul. Pentru că știu deja, din experiența anterioară, că pe unii chiar o să îi ajute ce scriu. Și pentru că unul din principiile mele de funcționare este acesta: dacă pot ajuta pe cineva, de ce să nu o fac? :)

Și, pentru că îmi place să vorbesc cât mai aplicat, am acceptat să intru în campania Vodafone Business de sărbători pentru că oferta din această perioadă se referă la două din cele trei resurse pe care eu le consider esențiale pentru antreprenori: tehnologie și mentori.

Mă rog, mentor. La singular :)) Căci este vorba despre Dragoș Petrescu. Al cărui masterclass Training Business Development (integral online) poți să îl urmezi și tu. Dacă participi la concursul de mai jos și câștigi unul din cele trei vouchere pe care le pun la bătaie. Apropo, are rost să îți spun cât sunt de mândru că sunt coleg de platformă cu Dragoș? :D

Dar întâi să îți spun, pe scurt, despre ofertele de Sărbători ale Vodafone Business pentru antreprenori. Clienții Vodafone Business beneficiază de 3 luni gratuite la achiziționarea soluțiilor digitale disponibile pe bază de abonament, precum soluția de semnătură digitală, facturare electronică, soluția de securitate, arhivare electronică sau cea de creare a unui site de prezentare și magazin online.

De asemenea, clienții au la dispoziție oferte speciale la o gamă variată de telefoane smart de top, împreună cu abonamentele de servicii mobile Red Infinity, care vin cu extra-cadouri constând în echipamente, gadget-uri sau accesorii, precum monitoare, căști wireless, brățări inteligente. De exemplu, clienții pot achiziționa un smartphone 5G Xiaomi Mi 11 Lite 128GB cu avans zero, împreună cu abonamentul Red Infinity 25 la 17 euro/lună, și primesc cadou un MI Smart Band 5.

Noile oferte Vodafone Business sunt disponibile până la 31 decembrie 2021, atât online, cât și în magazine, prin intermediul unui reprezentant de vânzări Vodafone Business.

Cum poți obține un voucher cu acces gratuit la Masterclass-ul lui Dragoș Petrescu

Presupun că, dacă ești din zona antreprenorială, Dragoș Petrescu nu mai are nevoie de nicio prezentare. Dar masterclassul său Training Business Development are :)) Deci, pe scurt, pe parcursul a 6 ore de module video, Dragoș va împărtăși informații valoroase și practice de business care să îi ajute pe antreprenori în dezvoltarea propriei afaceri. Masterclass-ul abordează teme precum analiza de piață și a competitorilor, cum treci la următorul nivel în business, cum aloci resursele sau cum te ajuți de inovație și tehnologie, plus sfaturi practice pentru antreprenorii aflați la început de drum.

Cum poți câștiga unul din cele trei vouchere care îți oferă accesul gratuit la acest masterclass? Simplu: menționează în comentarii doi antreprenori ar putea fi interesați de oferta Vodafone și beneficiile oferite și – foarte important! – argumentează de ce i-ai menționat. Ce îți place la ei sau la businessul lor. Cu ce crezi să ajută ei comunitatea prin ceea ce fac. Ce trăsături umane sau profesionale au de te-au determinat să îi menționezi. Sau orice alt argument crezi că este potrivit.

Este important să argumentezi de ce i-ai menționat pe cei doi antreprenori pentru că eu voi juriza cine sunt cei trei câștigători ai voucherelor. Și o voi face fix în funcție de cum și în ce măsură mă impresionezi cu argumentele tale :)

Concursul ține până pe 10 decembrie, ora 23.59. Și se desfășoară aici pe blog și pe conturile mele de pe Facebook și Linkedin. Iar câștigătorii îi anunț pe 11 decembrie. Când pică și ziua mea. Că doar de aia am ales să fac anunțul atunci. Ca un fel de cadou pe care îl dau eu altora de ziua mea.

Aia zic :D

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

3 thoughts on “Cum am învățat despre cele trei resurse fundamentale pentru un antreprenor”

 1. Doi antreprenori pe care îi admir. Nu sunt tocmai business-uri mici, dar i-am ales pentru că au avut curajul să o ia de la zero:
  #1 Jean Valvis, Aqua Carpatica:
  Facturarea electronică mi se pare că poate fi de mare ajutor într-un business mai mare. Economii de timp și de efort, scalabile.
  Arhivarea electronică e și ea importantă, vorbim de un business cu numeroase documente.

  #2 Aneta Bogdan, Brandient:
  Semnătura digitală mi se pare un serviciu care s-ar potrivi bine într-o agenție de branding.
  Iarăși varianta de securitate mi se pare importantă pentru protecția datelor sensibile.

 2. Am devenit interesată de antreprenoriat acum un an când, în clasa a 12-a fiind, am dat de un webinar organizat de cei de la Strigăt pentru Educație care mi-a deschis pur și simplu ochii. Deși sunt încă o afacere mică, Mădă și Claudiu sunt niște oameni minunați, care contribuie zilnic la dezvoltarea și crearea unei Românii mai educate. Iar eu îi admir foarte mult pentru acest lucru.

  Un alt antreprenor tânăr pe care eu îl admir este cristian Chifoi care, pe lângă cele 2 afaceri la activ pe care le are (Bubble Waffles și Take 5 Coffee), oferă, de asemenea, educație în online și a contribuit și el la dezvoltarea mea. Este un om minunat, care contribuie, de asemenea, la crearea unei Românii mai educate.

  De ce cred că ar putea fi ei interesați de oferta de la Vodafone?
  Ei bine, pe lângă faptul că sunt oameni în căutare de dezvoltare și educație constantă, deci ar fi interesați de cursul lui Dragoș, vor avea nevoie, cu siguranță, de susținere telefonică, ca să o numesc așa. În business este nevoie de tehnologie, iar Vodafone este soluția!

 3. Salut, „Chinezule”! :)
  Cei doi antreprenori care ar putea fi interesați de serviciile Vodafone menționate sunt, în viziunea mea:
  #1. Cristian Chifoi – Business owner și, de ceva timp, influencer „pe val” :) – în special cu sfaturi pe zona de business și, mai nou, pe piața crypto! Pe lângă business-urile sale (Bubble Waffles & Take 5 Coffee), deja cunoscute de mulți dintre noi, recent a lansat și două proiecte de training pe zonele în care are succes în ultima perioadă (proiecte denumite Școala de Antreprenoriat & Școala de Crypto). Consider că are reale calități, atât profesionale, cât și umane, care mă fac să cred că i s-ar potrivi această ofertă.
  #2. Oana Mădălina Vasiu – „Podcast Host la Thinking Made Visible”, super bun strateg pe campaniile de marketing și…muulte altele! Cred că i-ar prinde tare bine oferta de mai sus a celor de la Vodafone, întrucât beneficiile enumerate sunt esențiale în acest domeniu și te cam „lovești” periodic de fiecare dintre ele.
  Felicitări pentru tot ceea ce faci și…să știi că berea cea mai bună te așteaptă la Craiova! :)
  Respect!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.