Pe stilul deja consacrat (că dacă nu mă laud io atunci când?! :D), vin cu topul cărților citite de subsemnatul în ultimele 3 luni.
Zic stilul consacrat pentru că găsiți topul din primul trimestru aici (35 de cărți), din al doilea trimestru aici (36 de cărți) și din al treilea trimestru aici (33 de cărți).
Ei bine, în ultimul trimestru, despre care vă raportez acilea cu sârg și spor, am citit 34 de cărți. Din care 2 audiobook, deci ar fi 32 citite-citite, gen, dar io le pun la calcul și pe astea două, doar la mine în creier au intrat și alea și și-au produs efecte, știți cum zic :))
Observați, deci (așa cum oberv și io, căci nu mi-am propus așa ceva, pur și simplu ăsta este ritmul meu de lectură, văd că…), ce cvasi-precizie de pseudo-metronom livresc am, cu 30 și un pic de cărți pe trimestru, deci cam 10 cărți pe lună, ca medie :D
Apropo, încerc să fac câte o recenzie video la toate cărțile pe care le citesc, pe care le postez apoi în secțiunea specială pentru cărți de pe acest prea-frumos blog.
Încă ceva: o să mă înham în perioada următoare la o sarcină teribil de dificilă. Adică din toate topurile astea făcute trimestrial, o să încropesc un Top 10 cărți citite pe tot anul 2019.
O să îmi fie groaznic de greu. Pentru că am de ales între mult mai mult de 10 cărți foarte faine pe care le-am citit!
Dar regula e regulă și 10 o să fie! Așa că stați pe aproape. Cel mai bine ar fi să vă abonați la newsletter (un mail la două zile trimit, cel mult!), ca să fiți siguri că nu o să ratați ce mai zic io pe linie livrescă (și nu numai…).
Pentru moment, însă, revenim la scopul acestui articol, adică…
Top 10 cărți citite în ultimele luni ale lui 2019
Edward Gibon – Istoria declinului si a prăbușirii Imperiului Roman
O carte de referință pentru amatorii de istorie. Și nu numai. Practic, din punctul meu de vedere, a scrie istorie cu adevărat a început cu Gibon. Din foarte multe puncte de vedere. De avut musai în bibliotecă!
Steve Peters – Paradoxul Cimpanzeului
Cea mai tare modalitate (jmekerie mare, vă zic io, ce a făcut musiu Steve acilea :D) de a înțelege cum îți funcționează creierul și cum poți să îți îmbunătățeti viața. Foarte, foarte utilă!
Sean Carroll – Marele tot
Nu îmi aduc aminte (dar io-s și bătrân, știți cum zic… :D) de o carte care să facă în asemenea hal de frumos ce face cartea asta: să ne explice lumea din interiorul nostru și lumea din jurul nostru și cum cele două lume depind una de alta. Foarte bună!
Callum Roberts – Oceanul vieții. Destinul omului și al mării
Am început să o răsfoiesc. Pe sistem ”ia să văd ce zice coleguțul ăsta”. Pentru că simțeam că e ceva cu salvarea planetei. Și ocolesc, de regulă, astfel de cărți pentru că talibanismul autorilor mă enervează. Dar cartea asta este minunată! Și înțelegi din ea foarte bine care-i faza cu oceanul planetar și prin ce primejdii trece. Și, pe cale de consecință, trecem și noi, ființa supremă de pe această planetă (sanchi…). Mega-recomandare!
Ludmila Ulitkaia – Scara lui Iakov
Io-s fan de colega asta. Deci puteți să nu mă luați în seamă. Mai ales că am două cărți scrise de ea în acest top. Dar pur și simplu mă fascinează talentul ei extraordinar de a porni vreo 89899758 de povești în aceeași poveste și de a le împleti la modul minunat, până la capăt.
H. Sanson – Istoria familiei Sanson
În traducerea stimabilului Octavian Soviany (unul din autorii români contemporani preferați de je, dovadă că are secțiune de autor pe blogul meu). Este istoria reală (sau, mă rog, pe cât se poate) a familiei de călăi din Franța. Foarte interesantă! Și nimic macabru, vă asigur. Mă rog, cu excepția specificului… meseriei :D
Ludmila Ulitkaia – Medeea și copiii ei
Valabil ce am scris mai sus :D
Evgheni Vodolazkin – Aviatorul
Acest autor mi-a atras atenția cu Laur (în continuare cred că este cartea cu cel mai tare final ever :D). Așa că am citit tot ce a scris. Așa a prins Aviatorul acest top. Și, cel mai probabil, o să îl mai vedeți pe acilea pe la mine. Pe el. Pe Evgheni :D
Simona Antonescu – Ultima cruciadă
Nuș ce a făcut Simona (altă autoare cu secțiune specială pe blogul meu), dar a făcut ea ceva bine în ceea ce mă privește. Pentru că feng shuiul meu reacționează instant favorabil la scriitura ei. Așa și cu cartea asta. Scrisă în stilul ei, de povestitoare de șezătoare foarte bună. Practic, am luat cartea în mână și când am închis-o, era terminată :)
Dacher Keltner – Paradoxul Puterii
Mă surprinde – cumva… – că această carte a prins Top 10 la mine pe perioada asta. Dar iote că așa a ieșit! Înseamnă că, deși nu mi-am dat seama chiar când am citit-o, a avut oareșce impact asupra mea. Este, pe scurt, de citit dacă vrei să înțelegi cum funcționează puterea în paralel cu neputința (căci merg mână în mână și multe chestii nașpa pot să iasă de aici…).
Celelalte cărți citite în această perioadă (fără să fie în ordinea preferințelor sau ceva, ci la întâmplare așezate) sunt acestea:
Mo Yan – Un lup atârna în cais, cu capul în jos
Povestiri. Dacă nu ai citit nimic până acum de acest controversat scriitor chinezu (io-s fan, are secțiune dedicată pe acest blog), cartea asta este fix ce îți trebuie ca să vezi dacă mai vrei să îl citești sau nu.
Robert Cialdini – Influence (audiobook)
Dacă aș fi citit hard copy-ul, cred că ar fi intrat în Top 10, atât de interesantă este cartea. Dar așa, ca audiobook, parcă nu m-a fezandat până la capăt… :)
Simon Critchely – Faza cu fotbalul
O foarte faină pledoarie din partea unui filosof pe sistem de ”hai să vă explic intelectualicește de ce ne place fotbalul”. O pledoarie eșuată, din punctul meu de vedere. Dar atât de fain este efortul său… :D
Lucia Hossu-Longin – Credința nepieritoare
O carte medicament. Zic asta pentru că nu e deloc ușor să o citești. Deloc. Ba, dimpotrivă. Îți vine să o închizi, să nu mergi înainte cu paginile alea. Pentru că prea te scot din feng shuiul tău de om care caută catharsisul doar pe căi lejere, așa, de vară…
Walter Ubelhart – În umbra lui Shakespeare – Un roman istoric din Transilvania
Știați că un băimărean a scris multe din capodoperele lui Shakespeare? Cum, nu știați? Ei bine, aflați acum :D
Anne Helen Petersen – The Burnout Generation (audiobook)
Interviuri cu mai multe persoane care au pățit-o cu burnoutul. Interesant. În sensul că, dacă vă regăsiți în ce zic oamenii aceia, apoi nu e bine și ar fi minunat să luați măsuri, zic.
Evgheni Vodolazkin – Brisbane
Cum ziceam mai sus, îmi place mult cum scrie acest autor. Doar că Brisbane mi s-a părut mai slăbuț decât Laur sau decât Aviatorul. Dar tot bun, clar!
Konrad Lorenz – Cele opt pacate capitale ale omenirii civilizate
O carte scrisă în anii 70. Uluitor de actuală! Măcar din când în când ați face foarte bine să citiți cărți de astea scrise în urmă cu niște decenii. Ca să vedeți că anumite chestii nașpa pe care le face omul nu doar că nu s-au îmbunătățit, ba chiar s-au dus mai dracului…
Mirela Retegan, Liviana Tane – Fii de partea mea
Dacă aveți copii adolescenți, e au cartea asta! Bine, și dacă aveți copii mici, tot aur este, pentru că o să crească :))
Bryan Ward-Perkins – Căderea Romei și sfârșitul civilizației
O perspectivă mai puțin mohorâtă asupra sfârșitului Imperiului Roman. În sensul că musiu Bryan zice că nu e chiar așa că în acel moment s-a dus dracu cu toată civilizația. Și aduce niște argumente interesante în acest sens. Doar pentru cunoscători și amatori, zic.
Doina Ruști – Homeric
Merge ca unsă cartea asta. Pe care o recomand, în primul și în primul rând, celor care stau în București. Căci o să vă uitați cu totul altfel la zona Cotroceni după ce o citiți :D Altfel, stilul Doinei este unul la care îți face mare plăcere să revii mereu. Mă rog, mie :D
Fernanda Torres – Final
O carte ciudată rău. Dar în sensul bun. Scrisă foarte bine, dar jmekeria este compoziția ei. Nu vă zic mai mult. Chiar merită să citiți ce și cum pune problema coleguța :D
Flavius Ardelean – Câteva feluri de a dispărea
Povestiri. În stilul clasic (serios, pentru mine Flavius este clasic, chiar are secțiune dedicată pe blogul meu). Dacă nu ai citit încă nimic scris de el, asta-i o carte numai bună să începi. Pentru că e mai blândă decât altele… :D
Tagore – Poezii
Am încercat. Am citit. Nu mi-a plăcut. Atât. Continuați.
Gore Vidal – Iulian
Un roman mai telenovelistic, așa, despre viața ultimului împărat roman care a încercat să pună frână cu adevărat creștinismului. Bine, bazat pe fapte istorice și pe documente, dar scris așa mai pe sistem de citit în tren :D
Sidonia Drăgușanu – Una din noi e de prisos
Un roman epistolar (sau cum i se zice). Despre relațiile din lumea românească interbelică. Un fel de telenovea, ce să mai… Dar scrisă foarte bine. Motiv pentru care mi-a plăcut :)
Lesley Ann Jones – Bohemian Rhapsody. Adevarata biografie a lui Freddie Mercury
Cum nu am fost fan de ăla înrăit Queen (deși am un respect deosebit pentru trupa asta), nu știam multe din lucrurile pe care le-am aflat din această carte. De aia o și recomand, că aflați lucruri, nu pentru că e scrisă de Oscar, dacă înțelegeți ce vreau să zic :D
David Roche, Dr. Megan Roche – Alergatorul fericit
Foarte tare cartea asta pentru cei care 1. vor să se apuce de alergat 2. aleargă deja dar vor mai mult. Cu mențiunea că, deși sunt și programe de antrenament recomandate, partea cea mai tare a cărții este că vorbește despre mindsetul care este crucial în alergare.
Alina Manole – Iubirevirgulă
O carte de poezii așa cum este și Alina: numai suflet. Tare dragă mi-e fata asta, teribil de dragă :)
Andrei Bodiu – Firul alb
Poezii. Cu care io nu prea am treabă. Nici cu cartea asta nu am avut treabă. Chiar nu am nici cea mai mică idee dacă sunt poezii bune sau nu. Nu mă pricep. Dar e faza aia cu ieșirea de confort, la care mă oblig măcar din când în când.
Ana Donțu – Varșava
Dacă îți place stilul mai horror, gen, să citești cartea asta. Pentru că tânăra scriitoare chiar prestează corespunzător pe zona asta. Care nu prea e pe feng shuiul meu, dar cât de cât știu aprecia, zic :D
Asli Erdogab – Acum nici tăcerea nu-ți mai aparține
Nu mi-a fost ușor să citesc această carte. Și pentru că stilul autoarei este mai cudațel pentru mine, dar în primul rând pentru că vorbim despre o colecție de texte scrise de Asli despre problemele politice din Turcia, cu crimele guvernamentale aferente.
Giorgio Moroder – Colors Extraordinary Records
E carte pentru că e tipărită ca o carte. Dar aș zice că este mai mult un album. Cu poze multe. Și faine. Despre viniluri colorate. Foarte tare :D
7 thoughts on “Top 10 cărți citite în ultimele trei luni ale lui 2019”
Salut, multumim pentru top. Sunt foarte curios, cum de ai timp sa citesti asa mult si cam cat timp citesti pe zi?
Mersi,
Eric
Cu drag :) O să scriu un articol pe tema managementul timpului la mine, căci multă lume e contrariată :)) Dar, pe scurt, e așa: după 18.00 în timpul săptămânii și tot weekendul e dedicat familiei și relaxării, iar în acest timp nu există să nu citesc măcar 1 oră pe zi ca medie! Și, în plus, după miile de cărți citite, am și un ritm al lecturii rapid. Deci nu este nici un secret, practic :))
Multumim frumos pentru recomandari,Cristian!
Chiar aveam nevoie.Si da, le iau si mai in serios dupa ce-am vazut doua dintre cele de mai sus citite si iubite si de mine:Laur-de E Vodolozkin si Scara lui Iakov-de Liudmila Ulitkaia.
Sunt cu ochii pe tine :)
No asa, uite ce fain ne intalnim pe linie livresca :D
Da…frumos…multumim pentru recomandari. Din lista, doua carti am citit..
Cu drag! Și la mai multe :D
Mi-a făcut plăcere să-mi confrunt lecturile cu a ta listă. Mai mare plăcere mi-au făcut lecturile comune.
N.B. Îmi plac poeziile lui Andrei Bodiu. Poate sunt subiectivă, dat fiind faptul că mi-a fost profesor la facultate. A fost un mentor și un om minunat.