Flavius Ardelean – scriitorul tânăr care te scârbește splendid cu scrierile sale

Flavius Ardelean a intrat pe radarul meu de feroce cititor (mă rog, mă laud și eu, am vreo 50-60 de cărți pe medie citite pe an) când am primit de la editura Herg Benet un pachet cu câteva cărți. Una dintre ele m-a atras prin titlu, așa că mi-am zis în barbă, pe sistem pseudo-pascalian, ”măh, dacă nu îți place, nu pierzi nimic; dar dacă o să-ți placă, ce mult o să câștigi…”.

Flavius Ardelean
Flavius Ardelean (stânga) alături de je :D

Cartea era ”Scârba sfântului cu sfoară roșie”. Iar de pierdut nu am pierdut nimic. Ci am câștigat. Un autor care îmi place foarte tare.

Acestea fiind spuse, trebuie musai-musai să vă mai spun ceva: scrierile lui Flavius Ardelean sunt ca la poker, adică all-in. Riști maxim când te apuci să citești. Și ai fix două variante: ori îți plac maxim, ori te scârbesc peste măsură. Io nu văd altă variantă.

Nimic din ce scrie omul ăsta nu aduce nici pe departe a apă sfințită, adică să dai din umeri și să zici că nu a fost nuș ce. Pur și simplu nu cred că există varianta asta intermediară. Îți place mult sau te enervează profund.

Să vă spun că a fost o mega surpriză pentru mine că m-am trezit atât de încântat de ”Scârba…”? Căci, la cum mă știam io, să citesc o ficțiune cu pretenții de fantasy macabru și cu ciovârste putride de fleoșcoșenii scuopinocene și să și îmi placă teribil de mult, ei bine, așa ceva nu aș crezut neam că o să mi se întâmple. Și, totuși, Flavius Ardelean a reușit asta.

Deși v-am obișnuit în ultima vreme cu sistemul de trei lucruri cu care am rămas după ce am citit o carte, de data aceasta o să fac un profil de autor (așa cum au deja pe acest blog românii Simona AntonescuCristina NemerovschiOctavian Soviany, Marius Chivu și chinezul Mo Yan). Dar, în virtutea consecvenței cu mine însumi, o să vă spun trei lucruri pe care le regăsiți masiv în scrierile lui Flavius Ardelean.

Putrefacție, multă putrefacție. Probabil că, dacă nu ați citit nimic de acest autor, ați ridicat sprânceana când v-am zis lucrurile cumva de neînțeles de mai sus. Acum vă luminez și vin și vă zic direct: nu am citit never ever (și nu cred că sunt șanse să citesc vreodată) un autor în paginile căruia să fie atât de multă putrefacție, de moarte vie și de viață moartă și de scursuri ale vieții întru moarte, pe toate găurile și sub toate formele (dacă înțelegeți ce vreau să zic).

Evident, dacă ne rezumăm doar la atât ca să îi descriem stilul lui Flavius, închidem cartea și o aruncăm în buda din fundul curții. Doar că, vedeți voi, Ardelean este un adevărat maestru al slalomării într-un asemenea hal printre putregaiurile pe care chiar el le naște, astfel încât uiți de scârbă, uiți de enervare, uiți de putori și tot ce rămâne este fascinația pentru o scriitură atât de bună. Mă rog, dacă ești ca mine și ești în tabăra fanilor.

Schizofrenia lumilor. Da, știu, asta cu ”lumile auctoriale” s-a dat deja și se dă mereu când se vorbește despre mulți autori. Doar că la Flavius Ardelean este mult mai mult decât suavul ”a reușit să creeze lumi în lumi în lumi în lumi and shit (la propriu, de multe ori…)”. Adică vorbim despre o schizofrenie splendidă, dacă îmi permiteți expresia (normal că o faceți, doar sunt pe blogul meu și scriu ce vreau!).

În special în seria ”Miasma”, cele două lumi create sunt atât de interconectate, se urăsc atât de mult dar numai ca să își confirme că nu pot să trăiască una fără de cealaltă, sunt două părți ale unei lumi, din care ambele fac parte, doar că ele, cele două lumi adică, nu vor să știți sau chiar nu știu că așa stau lucrurile. Bla bla bla, pot să înșir eu aici jde cuvinte, trebuie să citiți carțile ca să înțelegeți. Altfel degeaba îmi răcesc eu tastatura de pomană.

Moartea speranței care naște speranță. Vă jur că am căutat alte cuvinte, dar așa mi-au ieșit, deci așa le las, cum au căzut. Ce vreau să zic cu prețiozitatea asta? Păi vreau să zic așa: Flavius te bagă încet, încet în depresie, cu fiecare pagină pe care o dai, dar numai ca să îți dai seama, la un moment dat, nu doar că nu ai intrat în nici o depresie, dar că ai și uitat că era să intri vreodată într-o asemenea stare. Again, e complicat să înțelegeți ce zic io aici până nu îi citiți cărțile, deci mă opresc acilea.

Câteva cuvinte despre cărțile lui Flavius Ardelean. Cu mențiunea că o să actualizez această listă pe măsură ce mai citesc din opera stimabilului.

Seria Miasma

De departe construcția cu cea mai mare greutate din ce a scris până acum Flavius. De departe. O trilogie pe care eu am citit-o cam într-o săptămână. Caci nu mă puteam desprinde de scriitura lui. Și de lumea aia. De lumile alea, de fapt. Căci sunt două lumi acolo, una în curul celeilalte (pardon my French, dar se pupă la fix cu stilul lui Flavius), care se justifică reciproc tocmai pentru că rațiunea lor de a fi este să se anihileze reciproc.

Una din cele mai tari chestii la seria asta sunt personajele principale. Care sunt conturate atât de vag, încât sunt teribil de puternice. Și sunt conturate atât de puternic, încât nu te prinzi care-i faza cu ele. Exact, încă o contradicție care se conține pe sine, gen, marca Flavius Ardelean.

Adevărul este că habar nu am dacă ordinea pe care v-o dau eu mai jos este cea corectă. Nici nu știu dacă există neapărat o ordine, căci cărțile se pot citi lejer și de sine stătător. Adică nu este că sunt din seria ”Povestiri istorice”. Dar eu așa le-am citit în ordinea asta, așa că fix așa vi le recomand, căci vi le recomand cu maxim simț de răspundere:

Bizaroproze

Cred că este cartea potrivită pentru a vă convinge dacă vreți mai mult Flavius Ardelean sau nu. Căci, dacă vă place, o să vă placă. Dacă nu, nu mai are rost să citiți altceva scris de el. Practic, această carte este – ia luați-o p-asta – turnesolul flavian (blink, blink :D).

Dacă aș fi ceva critic literar (ceea ce nu sunt nici în cele mai frumoase coșmaruri), aș băga-o pe aia cu ”kafkiană” scrierea din acest volum de proze. Căci e cu transformări, cu plecat din sine ca să se reîntoarcă în altul, de astea. Kafkiene, desigur. Doar că sunt marca Flavius Ardelean. Adică ori te enervează grav, ori îți plac la modul corespunzător.

Multă moarte în cartea asta. Dar morți care nu ți se pare ciudate, oricât de ciudat ți s-ar părea că spun asta. Adică morțile alea sunt niște acte de creație pentru personaje. Adică fără morțile alea nu ar fi exista povestirile. Adică mai bine nu mai zic nimic pentru că simt că mă afund. Adică tac. Și vă recomand să cumpărați cartea de aici (sau varianta ebook).

Numenoir

Aș putea să spun că este cea mai cuminte carte a lui Flavius Ardelean (cu varianta de ebook aici). Care, oricât de cuminte ar fi ea pusă în contextul diliului de autor, pe lângă alte cărți scrise de alții este de o dilimandroșeală totală.

Așa, pe scurt – căci acum chiar pot să vă povestesc un oareșce fir epic fără să vă stric plăcerea de a-l descoperi, așa cum aș fi făcut-o dacă vă spuneam despre ce se întâmplă în celelalte cărți – este vorba despre un hotel, unde se retrag (sunt forțați să se retragă, de fapt) scriitori care și-au atins culmea scriitoricească sau care a decis onor conducerea națiunii că nu mai trebuie să scrie.

Ideea este, desigur, belea. Dar treaba se împute și devine un fel de thriller cu policier și cu niște conspirații livrești, care se înciotrică și se pleznesc reciproc într-o asemenea măsură încât nu mai lași carte din mână. Probabil pe sistemul ”omoară-i, măh, pe toți, dă-i dracului, să termin odată cartea asta!”. Căci, desigur, nu ai cum să o lași din mână :D

Iar finalul vine ca o izbăvire. Și pentru personaje, dar și pentru cititorul care, sireacu, a reușit să dea paginile unui roman de un feng shui teribil de simpatic până la finalul finalului final…

Acluofobia (zece povestiri macabre)

Carte recomandabilă fanilor genului. Căci nu se numesc degeaba macabre, chiar autorul le-a zis așa. Și sunt, nu zic nu. Dar pe mine nu mă atrage genul ăsta. Nu mă sperie, dar nici nu mă plictisește. E cum e mai rău, zic, adică apă sfințită. De ce am citit, totuși, cartea? Pentru că scria Flavius Ardelean pe ea, de aia. Și pentru că am citit-o după ce am citit seria ”Miasma”, altfel slabe șanse să pun io mâna pe așa ceva.

Aș minți să vă spun că mi-a plăcut de foioioi. Căci nu este așa. Mi s-a părut doar ok. Cu câteva zvâcniri foarte tari, dar alea care au ajuns să fie construite impecabil în seria sus citată, adică desigur în ”Miasma”. Altfel, povestiri scrise bine, cu schepsis, construite interior absolut corect, doar că nu le nivelul pe care îl aștept eu de la autor.

Hai să o zic așa: cred că povestirile astea au fost un antrenament cu public pentru – firește – seria ”Miasma”. Și, dacă mă mai vedeți că scriu încă o dată ”Miasma”, să îmi dați unfriend! Of, uite că tocmai ce am făcut-o…

Bezna. Povestitorii din conacul lui von Veltheim

Această carte m-a surprins grav. În sensul că, după ce i-am citit excelenta trilogie ”Miasma” (vezi mai sus), să aud că scoate o carte pentru adolescenți, gen, m-a făcut să încrunt grav sprânceana…

Motivul? Seria ”Miasma” este teribil de bună pentru că este teribil de mizerabilă lumea aia pe care Flavius o construiește excelent în cele trei cărți. Adică putrid, morbid, moarte, de astea grave (că m-a și șocat că mi-au plăcut atât de mult, parol!).

Ei bine, așa cum vă raportez în acest nou episod din #RaftulLuiChinezu, musiu Flavius a reușit să scrie o carte pentru cei tineri, fără să iasă din registrul său de lovit corespunzător cu pucul, dar și fără să depășească – hai să îi zicem așa – anumite limite, care ar putea fi deranjante nu pentru copilul care citește carte, ci pentru părinții lui (căci, nu-i așa, primul cenzor/cititor este tot făcătoarea sau făcătorul odraslei ).

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.