Octavian Soviany, opere complete și nu prea. Gen…

Octavian Soviany primește un profil de autor pe blogul meu. Ce înseamnă asta? Stați liniștiți, nu e o medalie sau ceva de genul. Ci doar modul meu de blogger bătrân și pe alocuri simpatic de a mulțumi unor autori români pentru că au scris niște rânduri, care – din motive pe care nu stăm să le analizăm, căci ce aiureală să analizezi subiectivitatea… – m-au atins la feng shuiul propriu și personal. Asta este explicația. Atât și nimic mai mult :)

Așa, mai tehnic, o să pun aici informații actualizate, pe măsură ce le văd, despre Octavian Soviany, dar numai alea care îmi spun ceva, care îmi fac cu ochiul, că doar nu sunt Wikipedia, mă înțelegeți.

Sper să vă placă, ce să mai zic… :)


Mai găsiți la categoria ”Profil de autor” pe românii Simona AntonescuCristina NemerovschiMarius Chivu, Flavius Ardelean și chinezul Mo Yan.


Mai jos aveți (mi-e greu să le zic recenzii, mă înțelegeți…) părerile mele despre cărțile semnate de Octavian Soviany, pe care le-am citit cu mare avânt livresc :D


Octavian Soviany – Năluca

Când pui mâna pe o carte duminică seară și adormi, frânt, cu părerea de rău că nu reușești să o termini, dar o iei a doua zi, imediat ce te eliberezi de cele cuviincioase din timpul zilei și o termini, se cheamă că a reușit cumva autorul să te cheme în lumea pe care a creat-o și să vrei să întorci ultima pagină pentru că altfel nu ai cum să scapi de acolo…

Octavian Soviany – Năluca

”Năluca” este o aiureală de roman. Cu o voce auctorială (așa zic criticii, nu?) care se ia la mișto și te ia la mișto, de te enervează, te irită, dar te și face să vrei să întorci pagină după pagină, poate îl prinzi cumva la cotitură și zici ”aha, mișelule, aici nu ai dat-o bine, ba chiar ai dat-o de gard!”. Doar că, vedeți voi, nu prea prinzi acel moment. Și te trezești că ai terminat cartea și că deschizi o bere, o deguști pe îndelete și te gândești la – vorba aia – ce a vrut să zică autorul.

Foarte bun roman. Ca scriitură (dar aici Soviany nu mai este o surpriză pentru mine, firește). Ca structură a scriiturii (poveștile personajelor se pupă împletindu-se într-un mare fel, ”sparte” doar de băgările în auto-seamă, pardon my French, ale autorului, care vrea mereu să ne spună că nu are ce să ne spună, astfel spunându-ne foarte multe…). Ca personaje (excelent construite, deși fără să stea balzacian să le ia la pilă de aia, gen evidența populației). Un roman pe care îl citești cu – vorba congolezului – mixed feelings, dar tocmai de aia foarte bun.

Așa, pe parte de conștiință civică (sună ca dracu, știu, dar nu mi-a venit altceva în minte), cartea este foarte bună să vezi unde te poate duce patima băuturii, această componentă mizeră și mizerabilă a vieții umane, care arată unora nu cât de jos pot ajunge ci că josul este infinit pentru mulți.

PS Mă încumet să recomand unor producători de bere să dea cartea ”Năluca” bonus la PETurile de 2,5 litri. Așa, ca idee, zic.


Octavian Soviany – Moartea lui Siegfried

Dacă ar fi să împrumut puțin o sculă de la exegeți (pardon my French…), aș putea spune că ”Moartea lui Siegfried” este un bildungsroman. Doar că pe invers. Adică personajul nu este văzut cum adună toate cele care i se întâmplă în viață ca să se rotunjească pe la colțurile ontologice și să se împlinească pe linie de ființă umană, ci este văzut (și pe alocuri, prin niște paralele pe care tu, cititorule, le faci cu viața ta) cum o ia încet, dar sigur, pe ulei, cum devine din ce în ce mai puțin om și din ce în ce mai mult uitare.

Octavian Soviany – Moartea lui Siegfried

Fascinant cum Octavian Soviany reușește să dea niște perverse personajului său, fascinant! Îl aduce de la un fel de perfecțiune soldățească în vreme de război (apropo, foarte bine reconstruită atmosfera epocii) la o epavă eșuată în portul numit propria viață.

Dacă ar fi să învățăm ceva din acest roman, după umila mea părere, cu asta ar trebui să rămânem: adevăr vă spun vouă, diavolul nu este în noi, ci noi suntem diavolul. Noi alegem să devenim diavoli, nu diavolul ne alege pe noi. Ne naștem cu diavolul în suflet și creștem cu el de-a dreapta spiritului. Și, din când în când, îi zâmbim frumos și el ne zâmbește și mai frumos. Doar de noi depindem dacă alegem să ne hlizim în continuare cu el sau să îi zicem ”marș, măh, caută-mă în alte părți, aici nu sunt de găsit”.

”Moartea lui Siegfried” este o carte despre cum să mori refuzând să trăiești. Sau despre cum să trăiești fără să îți dai seama că mori. Ceva de genul.


Octavian Soviany – Viața lui Kostas Venetis

Spun din start, ca să ştim cum stăm, că „Viaţa lui Kostas Venetis” de Octavian Soviany este una din cele mai bune cărţi pe care le-am citit în 2012. Şi una pe care am pus-o pe raftul acela select (pe care sper că fiecare dintre noi îl are) pentru recitire (cel mai probabil o amăgire, căci timpul este puţin, cărţi tot apar, dar şi amăgirea asta are farmecul ei…).

octavian soviany
Octavian Soviany – Viața lui Kostas Venetis

De ce mi-a plăcut cartea? Pentru că este scrisă excelent. Pentru că autorul reuşeşte să creeze o lume incredibil de credibilă. Pentru că rar poţi citi o carte atât de frumoasă despre oameni şi întâmplări atât de urâte. Pentru că forţa cu care Octavian Soviany te ia de guler încă din primele rânduri şi cu care te aruncă fără milă de pe o pagină pe alta este impresionantă.
Nu am glumit când am zis mai sus despre „oameni şi întâmplări urâte”.

Ca să înţelegeţi mai bine care este faza, să vă imaginaţi că personajul principal al cărţii, Kostas Venetis, este unul pe care cam 90% din populaţia globului l-ar împuşca fără să ezite, o fiinţă mizerabilă, respingătoare, jegul uman înălţat la rang de perfecţiune. Dar, cu toate acestea, din cauza (mi-e greu să folosesc „datorită” în acest context, vă rog să mă credeţi…) autorului, ajungi nu să îndrăgeşti personajul, asta este imposibil, dar să vrei din răsputeri să îi găseşti scuze, motive, circumstanţe atenuante pentru că este monstrul care este. Nu reuşeşti. Nu ai cum să reuşeşti. Dar încercarea pe care o faci parcurgând această carte excelentă este splendidă.

Salut cu mult respect documentarea de care se face „vinovat” Soviany. Căci ceea ce noi luăm de-a gata din punct de vedere istoric (epoci, costume, obiceiuri, locuri, întâmplări, personaje etc.) este rezultatul unei munci pe care eu pot doar să o bănui că a fost teribil de laborioasă şi, tocmai de aceea, demnă de tot respectul.

Vă recomand să citiţi cartea „Viaţa lui Kostas Venetis” de Octavian Soviany? Da, categoric da! Căci primeşte din partea mea nota 10. Şi dorinţa de a mă apuca să citesc cam tot ce a scris autorul. Cu speranţa ca alte cărţi să nu mă dezamăgească :)


Cartea răstălmăcirilor

Stimabilul domn Octavian Soviany este unul din scriitorii români contemporani care îmi plac. Motiv pentru care nu doar că am citit tot ce am prins scris de el, dar am și contribuit (de fapt, investit este cuvântul corect) prin crowdfunding la apariția a două din cărțile sale.

Una din acesteaa este și ”Cartea răstălmăcirilor” (Hyperliteratura, 2018). Pe care v-o recomand nu pentru că îmi place mie Soviany, ci pentru că sunt poezii. Nu scrise de autor, ci traduse de autor.

Jmekeria cu cartea asta este așa: Soviany a luat 45 de poezii din repertoriul (sau cum i se zice…) internațional și din diverse epoci istorice și le-a tradus. Pe stilul lui, care se simte. Și e bine.

După cum vă raportez în acest nou episod din #RaftulLuiChinezu.

Stimabilul domn Octavian Soviany este unul din scriitorii români contemporani care îmi plac. Motiv pentru care nu doar că am citit tot ce am prins scris de el, dar am și contribuit (de fapt, investit este cuvântul corect) prin crowdfunding la apariția a două din cărțile sale. Una din acesteaa este și ”Cartea răstălmăcirilor” (Hyperliteratura, 2018, o găsiți aici http://vezidetalii.ro/rastalmaciri). Pe care v-o recomand nu pentru că îmi place mie Soviany, ci pentru că sunt poezii. Nu scrise de autor, ci traduse de autor. Jmekeria cu cartea asta este așa: Soviany a luat 45 de poezii din repertoriul (sau cum i se zice…) internațional și din diverse epoci istorice și le-a tradus. Pe stilul lui, care se simte. Și e bine.După cum vă raportez în acest nou episod din #RaftulLuiChinezu.Și, dacă aveți chef să vedeți părerea mea despre cărțile pe care le-am citit, aveți aici https://cristianchinabirta.ro/tag/carti/

Publicată de Cristian China Birta pe Joi, 14 februarie 2019

Am fost un copil reușit?

Am fost un copil reușit? de Octavian Soviany (Hyperliteratura, 2018) face parte din ciclul ”mie îmi place mult acest autor”, drept pentru care am cam citit tot ce a scris stimabilul în chestiune.

Doar că este prima dată când citesc ceva atât de autobiografic din partea lui. Care scriitură, care orice scriitură din zona asta nostalgico-melancolico-nușcum, aduce cu sine multă realitate.

Desigur, luată nițel la pilă, mă trage bănuiala precum curentul pe românul din personalul Poplaca – Făgăraș. Căci, nu-i așa, avem acestă tendință frumoasă de a ne aminti mai mult ce ne place decât ce nu ne place :)

Am fost un copil reușit? de Octavian Soviany (Hyperliteratura, 2018) http://vezidetalii.ro/amfostuncopil face parte din ciclul ”mie îmi place mult acest autor”, drept pentru care am cam citit tot ce a scris stimabilul în chestiune.Doar că este prima dată când citesc ceva atât de autobiografic din partea lui. Care scriitură, care orice scriitură din zona asta nostalgico-melancolico-nușcum, aduce cu sine multă realitate. Desigur, luată nițel la pilă, mă trage bănuiala precum curentul pe românul din personalul Poplaca – Făgăraș. Căci, nu-i așa, avem acestă tendință frumoasă de a ne aminti mai mult ce ne place decât ce nu ne place :)O carte pe care v-o recomand, așa cum vă raportez în acest nou episod din #RaftulLuiChinezu.Și, desigur, dacă vreți părerea mea despre cărțile pe care le citesc, aveți aici ditai secțiunea https://cristianchinabirta.ro/tag/carti/

Publicată de Cristian China Birta pe Sâmbătă, 2 martie 2019

Micul saturnian

Excelentă carte! Micul saturnian este prima dintr-un ciclu care, zic io, o să rupă. Mă rog, în rândul unora dintre noi, care adoră o scriitură simplă, dar complicată, de cartier, dar de salon aristocratic, de citit dimineața pe fugă sau seara cu creionul și fișa de lectură în mână.

Așa, pe linie de acțiune, cum ar veni, este vorba despre un fel de autobiografie a lui Paul Verlaine, scrisă de Soviany la persoana I. Și este scrisă foarte bine. Da, știu, mă repet. Dar ce să fac dacă îmi place stilul lui la modul absolut corespunzător? :D

Întoarcerea către Cythera

A doua carte din seria Lelian, din care face parte și Micul Saturnian. Excelentă și asta, excelentă! Ceea ce mă face să aștept cu teribilă nerăbdare și ultima carte a trilogiei…

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.