Homo Singuraticus

Discutăm azi despre însigurarea din ce în ce mai dură a omului modern. Despre cum homo sapiens (căci așa îi/ne vom zice în continuarea textului) rupe, din ce în ce mai tare, comunicarea reală cu ceilalți și cu lumea reală din jur.

Unii vorbesc despre boli psihice de-a dreptul. Cred că se merge prea departa cu asta. Putem discuta, desigur, că internetul, așa cum îl știm, a contribuit masiv la sentimentul de ”singur printre cei mulți”.

Căci, nu-i așa, deși pare că putem să ne conectăm cu oricine în câteva secunde prin intermediul acestei, totuși, minunate tehnologii, adevărata conexiune se realizează altfel, direct, nu intermediat de tehnică.

Aici, la această legătură directă, nemediată, omul modern ratează decisiv. Și ratează nu pentru că nu știe ce înseamnă cu adevărat legătura reală dintre oameni, ci pentru că alege să nu îi mai pese de această legătură.

Și, pe cale de consecință, alege însingurarea. Alege să devină, din ce în ce mai mult, homo singuraticus.

De ce alegem să ne însigurăm

Dacă aveți dubii când folosesc verbul ”alege”, dați-mi voie să vi le spulber: ne pune cineva să stăm pe net și să vorbim cu te miri câți și te miri cine în loc să ieșim afară să ne vedem cu lumea adevărată?

Ne pune cineva să luăm telefonul imediat ce ne trezim dimineața (37,5% dintre români fac asta) ca să verificăm ce mai este în social media, în loc să ne strângem mai tare în brațe jumătatea (mai bună) sau copiii?

Ne pune cineva să frecăm de aproape 200 de ori pe zi telefoanele deștepte (yeap, cam asta-i media) în loc să ridicăm ochii din telefon ca să vorbim CU ADEVĂRAT cu oamenii?

Nu, nu ne pune nimeni. Noi alegem. Și, cu fiecare alegere, devenim din ce în ce mai mult homo singuraticus.

Întrebarea vine firesc, știu: de ce facem asta? De ce alegem singuri să ne alienăm?

De ce alegem să devenim, din ce în ce mai mult, homo singuraticus?

Discuția este amplă, desigur. Și ține de multe aspecte. Dar eu azi vreau să deschid o portiță către o discuție un pic mai profundă, dacă îmi permiteți.

Ce ține de animalul care este omul. Căci, oricum o dăm și oricâte haine și tehnologie am pune peste noi, tot animale rămânem.

Homo sapiens vs homo singuraticus

Așadar, vă propun să abordăm discuția despre homo singuraticus dintr-o perspectivă evoluționistă.

Unii oameni de știință spun că această alienare își are sursa în faptul că omul a fost construit pentru o anumită cantitate de informație, iar acum primește mult mai multă, de mii de ori mai multă decât în vremurile în care homo sapiens locuia în peșteri, nu în blocuri de peste 100 de etaje.

Dar dacă, de fapt, problema nu este avalanșa de informații care ne lovește creierul, ci faptul că nu mai știm ce să facem cu aceste informații?

Sau problema este că refuzăm să le folosim?

Sau că am uitat că avem toate toolurile necesare, date de la natură, ca să folosim TOATE aceste informații pentru beneficiul nostru?

Cum procesa informațiile Ionică al peșterii

Să ne întoarcem un pic în istorie. Niște zeci de mii de ani. La strămoșii noștri.

Omul preistoric era obligat să aibă o putere de procesare a informațiilor pe care le primea. Pentru că era pielea lui în joc. Și a celor din jurul lui.

Pur și simplu, Ionică al peșterii nu își permitea să nu proceseze TOATE informațiile pe care le primea. Pentru că nu avea de unde să știe dacă una dintre ele, oricare, nu i-ar fi putut aduce pieirea.

Altfel spus, a nu procesa TOATE informațiile era un potențial risc fatal, și, ca atare, de neasumat.

Capacitatea de procesare a TUTUROR informațiilor era decisivă pentru supraviețuirea strămoșului nostru.

Altfel spus, omul preistoric nu avea opțiunea de a zice ”neeee, mi se rupe de informația asta”.

Cum ar fi putut? Un zgomot de creangă ruptă în pădure putea fi semn că vine tigrul. Un vânt mai puternic venit din nord însemna să iuțească pasul ca să nu îl prindă furtuna pe câmpuri. Un miros mai ciudat dintr-o plantă însemna să nici măcar să nu pună mâna pe ea, atât de otrăvitoare era.

Așa că săracul om preistoric avea un creier care duduia de putere de procesare. Sau, mă rog, asta făceau cei care au supraviețuit.

Ceilalți, care s-au dus un pic să dispară total, cel mai probabil, și-au permis luxul de a nu fi atenți chiar la TOATE informațiile din jurul lor.

Cum procesează informațiile Cristian China-Birta

Revenim în 2019, început de iunie, București, România. Cu mine scriind pe un Mac, cu un internet despre care însuși Guy Kawasaki a zis că este super-tare și cu o ușoară sete de bere (care mă va trimite în câteva ore în acel ținut al incertitudinii retailistice ”oare ce bere să aleg din sutele de opțiuni pe care le am?”).

Sunt atent doar la ce fac – scriu aceste rânduri – și, pe fundalul atenției mele distributive, așa, cât să meargă la relanti, parcă ar mai fi niște informații, dar nu prea îmi pasă de ele.

Iar astea, toate adunate, reprezintă doar o mică parte din TOATE informațiile care sunt în jurul meu. Și de care eu am decis să mi se rupă. Cu o lejeritate care l-ar face să se învârtă în mormânt pe Ionică al peșterii din vechime.

Noi, oamenii moderni, ne permitem acest lux al nepăsării masive față de cea mai mare parte din informația din jurul nostru.

Pentru că a asimila TOATE informațiile nu mai înseamnă pentru noi decât un non-sens, maxim o corvoadă de chinez bătrân.

Noi, oamenii moderni, dacă nu asimilăm TOATE informațiile din jurul nostru, nu pățim nimic, nu suntem în pericol de moarte, așa cum era omul preistoric.

Eh, poate ni se întâmplă să ratăm o știre, poate uităm de o întâlnire, poate nu suntem atenți când trece iubirea vieții nostre pe lângă noi (că eram pe facebook și dădeam un Like). Adică, sigur, mai pățim și noi lucruri pentru că ratăm informații.

Dar nu murim. Supraviețuirea noastră nu mai depinde de procesarea TUTUROR informațiilor din jurul nostru.

Cât de mult ne costă să ne refuzăm informații

Doar că – și ajunși aici aproape că îmi vine să duc discuția înspre zona de costuri de oportunitate – ca să ignorăm marea majoritate a informațiilor din jurul nostru și să alegem doar informații din niște zone care l-ar face pe strămoșul Ionică din peșteră să dea cu stârvu-n noi, noi facem un efort foarte mare. Prea mare!

Alocăm acestui proces de selecție dură a informațiilor, deși nu conștient (păi, cauza tulburărilor mentale vine tocmai din ce nu conștientizăm, este?) atât de multe resurse încât devine foarte frustrant pentru noi. Și nici măcar nu ne dăm seama de asta!

Serios, ziceți că nu-i așa? Ia să vedem câți dintre voi știți că suferiți de sindromul FOMO. Care înseamnă Fear of Missing Out. Care înseamnă Frica de a Nu Rata Ceva.

Care înseamnă că de aia stăm mereu și mereu pe telefon și de aia dăm mereu și mereu refresh, ca nu cumva să ratăm ceva din ce se întâmplă acolo.

Cum? Ăsta nu este un efort? Să stăm în starea asta de stres ca să nu ratăm informații care NU NE AJUTĂ DELOC LA SUPRAVIEȚUIRE nu este un mare efort? Mai băgați o fisă.

La peste 90% din informațiile care ne lovesc reacționăm la modul maxim cu datul din umeri. Asta în cazul în care le mai recepționăm cu adevărat, desigur.

Ca oameni ai internetului care suntem, cel mai ușor ar fi să vă aduc exemplul reclamelor de pe (cam) orice site pe care intrați.

Chestiile alea (pop-upuri se numesc ele) care vă sar instant, cu tot felul de reclame, le știți, le-ați văzut fără să le vedeți cu adevărat de mii de ori.

Știți de ce le vedeți, dar nu le vedeți cu adevărat? Pentru că ați dezvoltat ceea ce se numește banner blindness.

Adică un mecanism psihologic de auto-apărare, care vă face, în esență, să nu vedeți nimic altceva în afară de ”x”-ul ăla, care să vă ajute să închideți reclama.

Adică, practic, alegem să nu vedem nimic în afară de ce ne interesează. Pentru că putem. Pentru că ne permitem.

Pentru că supraviețuirea noastră nu mai depinde dacă noi vedem tot sau nu, dacă auzim tot sau nu.

Și, totuși, care este sursa alienării homo singuraticus?

Ei bine, am ajuns la momentul în care arunc cu provocarea în voi. Și vă invit, plecând de la tema pe care v-o propun, să discutăm.

Eu cred că în această alegere a noastră (fără să fim obligați, atenție!) de a nu procesa toate informațiile din jurul nostru (spre deosebire de omul preistoric, care era OBLIGAT să facă asta pentru supraviețuire) stă sursa alienării noastre.

Homo Singuraticus este din ce în ce mai singur pentru că alege el singur să se rupă din ce în ce mai mult de lumea din jurul lui.

Efortul de a selecta din TOATE informațiile doar pe ACELEA care credem că ni se potrivesc și care bănuim că ne ajută ne secătuiește de flux vital.

Mai mult, incertitudinea dacă am ales sau nu corect doar ACELE informații din TOATE informațiile este cea care ne dă lovitura decisivă în plan psihologic.

Am putea să discutăm despre filosofii budiste, despre zen, despre atâtea alte – să le zicem așa – arte de a trăi, care ne spun că omul este parte din natură, așa cum natura este parte din om.

Sau am putea să o dăm înainte cu teza omului ca ființă superioară de pe această planetă, în fața căreia natura trebuie să se încline.

Sau am putea să ne gândim doar că ce zic eu ar putea fi o temă de discuție. Atât și nimic mai mult.

Este de vină tehnologia pentru singurătatea noastră?

Sigur că tentația ar fi să acuzam tehnologia de faptul că devenim din ce în ce mai homo singuraticus.

Doar că, vedeți voi, asta s-a întâmplat de când lumea: tehnologia nouă a fost acuzată mereu de hoarde întregi de oameni că le distruge viața.

Dar istoria ne arată că, mereu și mereu, cei care s-au opus evoluției tehnologice au devenit specie extinctă, ca să îi zic așa.

E de vină evoluția pentru că ne însingurăm? Da. Dar nu mai de vină decât este brusturelul de primăvară. Sau petunia galbenă, care-și arată floricica în soarele primăvăratic.

Nu tehnologia este de vină că noi suntem din ce în ce mai singuri. Căci ar fi ridicol să învinuim ciocanul pentru că noi nu mai știm bate un cui.

Tehnologia este doar vinovatul de serviciu. Cel mai la îndemână. Căpitanul motivelor ”orice și oricine este de vină numai io, omul ființă genială superioasă și inteligentă, nu!”.

Suntem homo singuraticus și pentru că găsim scuze mereu în afara noastră și explicații mereu pentru interiorul nostru.

Tehnologia este o doar extensie a ceea ce suntem noi ca oameni. Așa cum pentru omul preistoric tehnologia ca extensie a sa a fost piatra pe care a luat-o pentru prima dată în mână și a dat în cap unui animal (sau, pentru vegetarieni și vegani, a strivit un tubercul), așa și noi, oamenii moderni, folosim tehnologia ca să ne aducă niște beneficii, ca să ne ajute să facem ceva.

Aaaaa, că noi am decis să lăsăm tehnologia să ne fure mare parte din viață, ahahaha, dragilor, pentru asta nu este de vină tehnologia, ci noi.

Breaking news pentru voi: tehnologia nu ar exista dacă noi nu am face-o să existe.

Cumva, tehnologia este ca magia din vremurile de mult apuse. Magia în sine nu exista. Dar când se apucam vrăjitorii să își facă făcutele…

Ce greșim, totuși, cu tehnologia

Dăm tehnologiei ce nu ar trebui să îi dăm niciodată. Din ce în ce mai mult, dăm tehnologiei, în toate formele sale, posibilitatea de a face alegeri pentru noi. Inclusiv pe partea de ce informații ne dorim să asimilăm și ce informații să ignorăm.

Trasferăm din ce în ce mai mult tehnologiei decizia pentru alegerea informațiilor care (credem că) ne interesează. Și apoi ne mirăm că suntem din ce în ce mai homo singuraticus.

Cumva, am fi tentați să tragem concluzia că aproape că ne bazăm, de multe ori, pe tehnologie să ne spună nu doar cum să fim, ci mai ales ce să fim.

Ne-am specializat, ca oameni, ireal de mult. Și asimilăm doar informațiile care (credem noi…) ne sunt utile doar pentru ce facem.

Și nu mă refer aici doar la muncă (ce ușor ar fi să gândim în termeni de Diviziune Socială a Muncii…). Ci la fiecare aspect al vieții nostre.

Rețineți, discutăm despre aceste în comparație cu omul preistoric, care nu avea opțiunile pe care le avem noi.

Să luăm muzica. Câte genuri sunt în lumea asta? Doar zeii știu. Și nici ăia! Le ascultăm pe toate? Nope. Doar câteva. Și pe imensa majoritate a informației despre celelalte genuri alegem să o ignorăm.

Să luăm sportul (Ionică al peșterii face ochii mari, el nu poate înțelege neam de ce oamenii se aleargă unii pe alții doar așa de sanchi, fără să se ucidă sau fără să aibă un scop precis, delimitat, clar…). Vă uitați – dacă vă uitați, că doar vă permiteți să nu vă uitați – doar la câteva sporturi. Restul, pa și pusi.

Sau să luăm orice alt aspect al vieții voastre. Hai, luați unul, oricare. Și vedeți și voi cât de tare v-ați specializat. Și cât de multă informație lăsați pe dinafară. Pentru că puteți. Pentru că așa alegeți voi.

În loc de concluzie

O să zic o vorbă mare. Dar, nu-i așa, fără o vorbă mare, un asemenea text este pustiu.

Așa că iată vorba mare.

Cum viața noastră ca oameni moderni nu mai este în pericol iminent, uităm să o trăim cu adevărat.

Doar gândiți-vă un pic dacă am dreptate. Măcar un pic.

Gândiți-vă până data viitoare. Când voi răspunde într-un articol la fel de minunat ca acesta la întrebarea pe care am simțit-o pe buzele voastre în timp ce citeați aceste rânduri:

Alo, domnu, păi matale zici să fim atenți la TOATE informațiile din jurul nostru, să ascultăm TOATE muzicile, să ne uităm la TOATE sporturile? Este imposibil să facem asta, boss.

Da, aveți dreptate, este imposibil. Dar există o soluție. Mă rog, părerea mea. Dar, despre asta, într-un episod viitor.

Până atunci, abonați-vă la newsletter. Să nu cumva să pierdeți acest viitor episod…

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

6 thoughts on “Homo Singuraticus”

  1. Da, de dimineata asa, la prima cafea, cam greu de digerat gravitatea celor exprimate…Vad fenomenul aplicat in mod diferit, in primul rand la copiii mei, apoi la sotia mea, la cei din jur,si..in ultimul rand, la mine…Desi copiii au trecut de 20 de ani, sunt amandoi plecati la studii in Cluj, unul e la camin ,iar cel mare e …cuplat, (in gazda, munceste si incearca si master..) , vad insingurarea asta foarte prezenta..Cel mic(daca la 1.90m se mai poate afirma asta..)inca nu are o prietena, de exemplu, zice el ca n-ar avea timp..Amu e sesiune imediat,dar,la 20 de ani, in Cluj,la camin…tulai ce as fi vrut sa fiu in locul lui !Cel mare,locuieste cu prietena de ceva vreme,as fi linistit macar pe partea asta..Numai ca, de cate ori vin acasa sau mergem noi la ei, nu trec doua minute si ,,urmasii,, incep neste conversatii gen(cum ar zice ei..)despre ultimul episod al nu stiu carui serial, nivel al nu stiu carui joc descarcat recent,si..nu mai ai cu cine vorbi …Virtuala nora,prea cumsecade dealtfel,ramane insingurata automat, pune si ea mana pe telefon..Am mai ramas eu cu doamna, incercam sa-i facem atenti la ratustele de pe lac, la copilasii ce se joaca prin parc cu niste avionase,orice, numai sa fim realmente impreuna !..Am creat un automatism aproape,culmea ,cu acordul si la cererea lor, de cate ori vin acasa, musai jucam oarece carti,un wist, rent,orice…Eu tin scorul,(v-ati prins de ce..),am niste agende vechi de cand erau copiii mici, si plecam prin zapada,cu ei in carca, in vizita la alti prieteni cu copii, la o carte..Placerea mare a copiilor,este cand citesc scorurile de pe atunci, scriu si acum data faptei si un eveniment al zilei ,de exemplu, tocmai a murit papa in una din seri, in alta am plecat la culcare mai devreme, in alta i-am pus nume catelului …Cam asa evit eu insingurarea in grup,exista si asta,esti impreuna fizic dar fiecare traieste virtual in matricea lui…Chiar mergand de mana, in aceeasi directie…Contactul vizual, ala in fundu sufletului,e din ce in ce mai rar…As fi zis ca e de la etate,s-a trecut de 50 , dar ,clar,nu e de acolo..Sclipirile exista, dar le ratam , de multe ori din cauza informatiilor care ne coplesesc, pe toate caile, suntem toti niste mici Napoleoni(scuze pentru pluralul fortat..), chiar si eu, acum, scriu aici, intre timp ascult si radio,astept si un email, am raspuns si la telefonul unui client..Nu e normal deloc,dar..am mare noroc, locuiesc la tara, dupa 18.00 ma arunc in gradina,daca nu ploua..Ba chiar si atunci, am doua serii de puisori de gaina cu cloca-cu-tot, trei pui de pisica mortali, doi catei..si sa nu uit, gandaci de colorado, limacsi,virme-sarma…Toate astea,in gradina, fara internet, telefon,email..Pana apune soarele,pe urma incepe,, dezinformarea,, din nou, stiri, facebook…Ma fortez sa vad un film in fiecare seara,si… reusesc ! Bine,in pauza pubilicitara, iau un pic telefonu, sa vad daca mai are baterie…Ma opresc aci, la radio tocmai am auzit o exclamatie a lu Stefan Coroian (radio Impuls Cluj) care m-a dat pe spate, de ras :- Alo, tocmai ai pierdut 100 de euro !!!, Iuhuu, mare bucurie pe bietul om…Sa traim mai departe, pot sa va recomand o gradina, sa nu uitam de la ce ne-am luat adineaori!…Vine si emailul ala..

  2. Da, bun articolul…alegerile devin inconstiente…habit baby…si culpritul e chiar device ul…tehnologia permite alienarea…asta cu pericolul de moarte este un bias al nostru pentru cave man…el nu il avea…

  3. ”Ei bine, am ajuns la momentul în care arunc cu provocarea în voi. Și vă invit, plecând de la tema pe care v-o propun, să discutăm.”- unde sa discutam? tot online? pai e paradoxal, asta ne ajuta si mai mult sa fim Homo Singuraticus:)))
    Dar per total sunt de acord cu ideile din articol. Probabil autorul cartii Psihologia poporului roman, la a carui conferinta (de altfel foarte interesanta) am fost recent si in care a declarat ca astia tineri, milenialii, sunt cea mai sociabila generatie, nu ar fi de acord. Se bat cap in cap dom’le, toate informatiile/parerile astea. Cred ca tine mai mult de perceptia personala…

    1. Corect :)) Păi, unde păcatele mele să împing lumea la discuție, dacă nu aici? :)) Altfel, desigur, nu ar fi rău să fac o serie de sesiuni de ieșit la bere și de discutat în offline. Idee care îmi dă târcoale de ceva vreme, recunosc… :D

  4. De cum am citit titlul, mi-am dat seama despre ce este vorba in articol, mi s-a parut ca suna funny „homo singuraticus” si ma umfla rasu dar parca dupa vreo 2 secunde imi venea sa plang… Este o realitate foarte trista.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.