Hai să afli cum te poate ajuta social media în procesul de recrutare. Și să înțelegi cât de important este brandul „șefului” pentru un potențial angajat :)

A fi doar român fără a fi cetățean seamănă cu a face duș îmbrăcat: te uzi, dar nu prea te speli

Minunat exercițiu pentru civilul din mine, ca să îi zic așa, să strâng semnături pentru #FaraPenali, în Piața Universității din București. Am învățat în aceste trei zile tare multe despre poporul meu. Multe rău. Pe care, din fața laptopului și fără să fiu pus în ipostaza de a mă uita în ochii lor când îi invitam să semneze, nu aveam cum să le învăț.

Am învățat că sunt români care nu te înjură în față, ci abia după ce au trecut de tine, la o distanță confortabilă, unde să nu îi mai poți ajunge (ring a bell neasumarea propriei lașități în decursul istoriei noastre?).

Am învățat că sunt români care vin la noi cu lacrimi în ochi și ne spun că ei au semnat, dar că vor doar să ne strângă în brațe (cei mai în vârstă) sau să dea hi5 cu noi (cei mai tineri) și să ne mulțumească pentru ce facem (ring a bell entuziasmul unor categorii sociale în momente de cotitură a istoriei noastre?).

Am învățat că sunt români care defilează nu ”noi nu facem politică!”, repetând această mantră auto-indusă într-un mod care ne aduce aminte de oamenii peșterilor atârnând o legătură de oase deasupra intrării în speranța că o să fie protejați de rele (ring a bell ”capul plecat, sabia nu-l taie”?).

Dar cel mai important lucru pe care l-am învățat (aur curat, este, AUR!) știți care a fost? Acesta a fost:

A alege cetățenii români care să îți placă și a decide că alții nu îți plac este pur și simplu un lux pe care nu ni-l mai putem permite.

Trebuie să învățăm să ne placă toți cetățenii români. Atenție, am spus cetățeni, nu doar români! Căci, ca națiune, vrem cetățeni, nu doar români. Da, știu, e complicată distincția, dar tocmai de aceea a fost o revelație pentru mine.

Foarte mulți dintre noi aleg să fie doar români. Și să lăcrimeze la imn, să fluture tricolorul și când trebuie, și când nu trebuie (am văzut stimabili cu tricolorul înfipt în glie în timp ce făceau grătar, pe malul pârăului) și să facă trimitere la vremurile de aur ale istoriei când noi chiar eram români (fals, evident, avem extrem de puțini ani de când suntem chiar români).

Este teribil de important să fii român, să te simți român! Indiferent de modul în care o faci, indiferent de modul în care îți manifești această dragoste, chiar dacă unora li se pare ciudat felul în care o faci. Căci a te simți cu adevărat român presupune că îți iubești țara. Așa imperfectă cum este.

Iar de la această dragoste, pe care o simți pentru că așa ești tu, pentru că așa ai fost educat, pentru că așa ai devenit omul care ești, pleacă adevărata muncă: aceea de a fi ȘI cetățean.

Ah, cât de grea este această muncă de a fi cetățean… Ah, cât de mult trebuie să îți dorești asta, să fii și cetățean, nu doar român… Dar, pentru a ne face bine ca națiune, pentru a ne recupera șansele de a avea un viitor, este teribil de important să învățăm asta, să fim cetățeni români, nu doar români.

A fi doar român fără a fi cetățean seamănă cu a face duș îmbrăcat: te uzi, dar nu prea te speli.

Ca om, poți alege să îți placă Gheorghe, dar să îți repugne maxim Ion. Dar ca cetățean ar fi ideal să te gândești că poți să discuți cu Gheorghe, cu care împărtășești aceleași viziuni asupra mersului înainte al societății, despre ce să faceți în continuare pe liniie civică.

Iar în ceea ce îl privește pe Ion, de care te despart prăpăstii de înțelegere civică, ei bine aici e provocarea: să îți placă în sensul să vrei să găsești linii de comunicare cu el. Primul pas fiind să încerci să înțelegi de ce gândește cum gândește, apoi să îi explici poziția ta și apoi – iar aici eșuam aproape toți de-a dreptul lamentabil – să începem să dialogăm.

Căci, în acest moment al dezvoltării noastre ca națiune, suntem într-un divorț civil absolut năpăstuitor. Din care – dați-mi voie să fiu patetic, dar jur că așa mă strânge sufletul acum… – au de suferit copiii națiunii. Iar acești copii ai națiunii suntem noi toți.

21 comentarii la “A fi doar român fără a fi cetățean seamănă cu a face duș îmbrăcat: te uzi, dar nu prea te speli

 1. idaho Reply

  Articolul ăsta îmi amintește de Chinezu din 2008… mi-era dor de Chinezu.

  • Cristian China-Birta Reply

   Știu ce zici, colega… Dar știi cum este omul: la bătrânețe își amintește de tinerețe. Și redevine tânăr. Așa și io cu blogul. Și o să fie din ce în ce mai des așa, promit! :)

  • Alina Vișan Reply

   Eu nu-l știu pe Chinezu din 2008, dar aș bea o bere cu Chinezi din 2018

   • Alina Vișan Reply

    Am un typo :)) un Chinez e suficient. Berile pot fi mai multe.
    În spațiul ăsta cu like-uri și commenturi nu se schimbă suficient de multe lucruri. Îți iei avântul de aici, dintr-un articol bine scris sau o postare, da, așa este. Și mai departe?
    Ne vedem pe 10 august, da, așa este, și mai departe?
    Tocmai m-am hotărât cu ocazia asta să mai propun un workshop la Casa Activistului :))

   • Cristian China-Birta Reply

    Colega, cu mare drag accepta oferta ta! A fost o oferta, am înțeles bine, da? :))

 2. Cristi Reply

  Salut, ai mare dreptate, trebuie mers si pe linia asta, pe constiinta civica, pe directii relevante date de influenceri. Problema e ca “astea” nu prind decat tot la cei care consuma si digera mesaje de la influenceri, adica o mica parte din cetateni. Nu ma intelege gresit, e super misto ce faci, felicitari! Si, da, mai vrem! :-)
  Zic doar ca, ca se facem bine la nivel de masa, ne-ar mai trebui min 2 elemente : niste conducatori cu fibra morala(da, suna patetic, dar “n-am gasit alta rima”) si un sistem legislativ(mai ales implementarea/coercitia) ca in Germania. Sau ca in UK. Sau ca in BeNeLux. Sau din orice tara din UE(din tarile mai “vechiute” asa..)

  • Cristian China-Birta Reply

   Ai perfecta drepate cand zici de conducatori. Doar ca noi putem facem atata cat putem face :) Desi segmentarea targetului pe care o faci tu nu e chiar asa de roza, din pacate. Pentru ca experienta imi spune ca sunt (inca) foarte, foarte multi oameni la ca noi, ca influenceri (nu imi place sa vorbesc depsre mine asa, dar ”imprumut” termenul pe care l-ai folosit tu), ajungem si care ne dau Like, ne zic ”bravo”, dar nu ajung sa faca lucruri pana nu le atingem o anumita coarda sensibila. De aceea cred ca munca noastra de a reusi sa convingem cat mai multi din comunitatea noastra sa faca lucruri, nu doar sa ne dea Like este o munca mereu si mereu de facut :)

 3. Georgeta Reply

  Foarte frumos articolul, de asemenea mentalitati este nevoie si prin scoli cand se preda la ore, adoptand aceasta mentalitate aduci cinste tarii tale.

  • Cristian China-Birta Reply

   Ehe, nu mă porniți despre educația formală de la noi… Mă rog, se mișcă ceva în unele zone, dar în special pentru că mai avem încă DASCĂLI, nu pentru să sistemul educațional se gândește la așa ceva.

 4. Alina Gheorghiescu Reply

  Ești o inspirație, felicitări și mă bucur să te cunosc, să fac parte din bula ta. Mâine eu strâng semnături la Piața Victoriei.

  • Cristian China-Birta Reply

   Și eu mă bucur că împărțim aceeași bulă, ca să zic așa :)) Felicitări, colega!

 5. Cerasella Baniseanu Reply

  Bine zis, dar mai greu de făcut. In doasprezece clase de scoala stiti ce ii invata pe elevi? Sa nu il contrazica niciodata de profesor (chiar daca acesta greseste – ca de’ e si el om – sau face o nedreptate unui coleg), altfel esti dus in fata Comisiei de disciplina, formata tot din profesori – vezi Colegiul National Gheorghe Șincai. Dupa asa o educatie civica, cum sa ii contrazici pe cei care sunt la putere? Toate valorile sunt asimilate in copilărie si adolescenta, greu sa schimbi ceva ca adult, trebuie sa ai o personalitate prea puternică sau niste parinti care sa desfaca acasa ce a facut scoala, dar intram intr-un cerc vicios, pentru ca parintii au facut scoala tot in Romania.

  • Cristian China-Birta Reply

   Cam da… Din păcate. Educația formală în România în cele mai multe cazuri prăjește spiritul civic al copiilor. Dar să știți că am văzut și dascăli care se luptă cu sistemul și care influențează pe viață niște tineri. Din fericire :)

   • Cornelia Topală Reply

    Doar câțiva… Majoritatea dascălilor nu se luptă cu acest sistem… Ba chiar li se pare normal…

 6. Belle dImagination Reply

  Domnule Birta
  Îmi cer scuze că vă deranjez, dar aș dori să vă cer ajutorul pentru următorul aspect.
  Vă pot trimite luni un document în care dacă puteți crede, să îl transmiteți către USR?

  • Cristian China-Birta Reply

   Nu mă deranjați deloc. Doar că nu fac intermedieri de astea, ca să o zic direct :)) Eu m-am alăturat inițiativei pentru inițiativă, nu pentru formațiunea politică. Orice partid ar fi inițiat așa ceva, aș fi răspuns ”da!”. Așa că vă recomand sa îi contactați în formularul de pe site. Oamenii îmi par ok, nu cred că nu o să vă răspundă. Succes!

 7. Zamfir Ionut Reply

  Cu tot respectul, nu v-ați alăturat unei inițiative reale ci unui demers politic clar. Inițiativa ca atare, cu un rezultat final, am nu exista, nu a existat niciodată IAR inițiatorii, USR, au stiut de la început asta. Haideți sa va prezint întâi scenariul (veți vedea în viitor dacă am dreptate) un partid cauta o soluție pentru a câștiga adepți, simpatizanți, votanți…. Cum face? Alege un subiect, de interes, greu de combătut ca principiu, ii atașează un slogan, niște figuri emblematice, reprezentative pentru fiecare generație (Chirilă, doamna Pelea, domnul Rebengiuc) și o mediatizare uriașă! Urmarea, se strâng câteva sute de mii de semnături, se așteaptă alegerile și, în preajma acestora, încep acuzele ca, din cauza puterii nu s-a putut concretiza într-o lege. Ca s-a opus PSD, ca nici PNL nu o vrea, ca de fapt nimeni în afara de ei, ca toți ceilalți i-au ignorat. Astfel, mizând, în primul rand, pe orgoliul uman, pe faptul ca omul zice “cum am semnat și nu sunt luat în seama, niște nenorociți, le-o fac eu, votez cu ceilalți…” strâng voturi. Asta e scenariul. Acum sa va spun de ce sunt convins ca nu e o inițiativa reala, ca se știa de la început ca nu va avea finalitate… În primul rand ca nu e Europeană, încalcă principii europene, Constituția României (care este Europeană) și Drepturi Fundamentale ale Omului. Partidul cel mai pro european sa vina cu o propunere atât de ne europeana? În plus exista și uriașă fractura de logica; aceasta inițiativa are la baza încrederea maxima în justiție, nu? Când le spui inițiatorilor de abuzuri, de câmp tactic de protocoale, ei răspund, nu, sunt prostii, noi avem încredere în Justiție, în procurori, în judecători. Se mai fac și greșeli dar sunt izolate, neimportante. OK, trec peste întrebarea : dar dacă într-un an Justiția va fi subjugata (asa cum se prefigurează) de PSD și vor fi făcuți “penali” toți opozanții mai e buna legea?, și spun urmatoarele: exista, ÎN ACEST Moment, prevederi în Codul Penal care interzic aceste drepturi (de a alege, de a fi ales, de a ocupa funcții publice) și care sunt aplicate, când se considera necesare, de Justiție, de judecători. Adică de cei în care dumneavoastră susțineți ca AVEȚI ÎNCREDERE!! Atunci pentru ce aceasta inițiativa? Justiția are grija sa împiedice accesul în funcții publice a celor care nu merita! Înțelegeți contradicția, avem încredere în Justiție ca “stabilește” corect “penali” dar nu avem încredere că-i și împiedică, corect, sa ocupe funcții publice. Nu știu dacă dv. sunteți dintre inițiatori sau doar un idealist păcălit, luat de val sau de aversiunea fata de PSD. În al doilea caz, gândiți-vă puțin la cele de mai sus, în primul caz… succes! Cu stima, Zamfir Ionuț.

  • Cristian China-Birta Reply

   Stimate domn, pe scurt, aș fi ieșit să mă implic în adunarea de semnături și dacă ar fi fost o inițiativă PSD. Sau a PNL. Sau a oricui, chiar nu mă interesează inițiatorii. Moment în care vin și vă întreb de ce nu a inițiat PSD așa ceva? Cât despre argumentele pe care mi le dați, le respect, dar v-o zic direct: nu mă interesează. Ce mă interesează este să văd că există 1 milion de români care vor să se schimbe la nivel organic ceva. Un milion de români care vor să transmită acest mesaj. Restul sunt discuții tehnice. Minunate în substanța lor, dar care sunt zero barat în lipsa acestui milion de români. Sau a oricărui milion care cere să se schimbe ceva. Cât despre cât de păcălit sau cât de idealist sunt eu, v-aș putea spune și eu că îmi livrați niște texte mestecate de PSD, adică să vă zic că sunteți doar un răspândac. Dar nu vă zic. Pentru că vreau să semnez ”cu stimă”, așa cum ați făcut-o dumneavoastră, deci nu vin să împroșc așa cu lejeritate cu cuvinte. Cu stimă, deci.

 8. Sorin Reply

  Eu nu inteleg cineva care munceste si stie ce inseamna banul castigat din greu, a sustinut, sustine si va sustine si la viitoarele alegeri un partid care se bazeaza pe voturi cumparate ieftin de la categorii si o sa zic un cuvant urat acum “parazite” care nu vor sa miste un pai pentru aceasta tara ci doar asteapta beneficii asa ca sunt si ei printre noi. Si nu doar asta, un cetatean care se straduieste sa respecte legile si sa fie un cetatean model pentru copiii lui continua sa sustina un partid de penali, credeti-ma cunosc destule cazuri. Mai grav este cu cei care stau acasa si sprijina tacit la alegeri acest guvern.

 9. Cristiana Reply

  Continui sa aud de la multi pesimisti ca “asta e gena romanului; lenes, murdar si lipsit de onoare” REFUZ categoric sa accept asa ceva, totul tine de educatia primita in copilarie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.