Atenție mare la anumite mailuri pe care le primești zilele astea!

De aprope doi ani colaborez (excelent, din toate punctele de vedere) cu Bitdefender. Așa că am scris deja în secțiunea ”Utile” o grămăjoară respectabilă de articole pe tema singuranței informatice.

Cred că cel mai fain lucru care mi s-a întâmplat în această colaborare este că am trecut definitiv din tabăra în care eram până atunci a celor ”neeeee, mie nu mi se poate întâmpla” în tabăra celor care consideră că o soluție de protecție informatică serioasă nu mai este o opțiune, ci o necesitate (ca să nu zic obligație în cazul anumitor companii…).

Evident că eu recomand soluția Bitdefender. Pentru că o folosesc, o știu, o aprecieze. Dar poți căuta și alte variante, ideea este să te protejezi. Să nu mai stai în tabăra – din ce în ce mai firavă, de altfel… – a celor pentru care este doar o chestiune de timp până să pună ”încă” înaintea lui ”neeeee, mie nu mi se poate întâmpla”.

Zilele astea ai mei de la agenția comunicare integrată online și offline Kooperativa 2.0 au observat niște comportamente ciudate la unele conturi ale unor clienți. Și au cercetat mai atent. Și au văzut că se întâmplă în perioada asta o masivă campanie de phishing.

Care, pe scurt, înseamnă că poți primi un mail de la cineva care PARE cunoscut (vezi mai jos cum poți depista asta) sau de la cineva care, de regulă, ori zice că ți-a trimis factura atașată, pe care este musai să o plătești, ori, mai șmecherește, că ți-a făcut plata aia (pe care tu nu o așteptai, desigur) și că în atașamet ai confirmarea plății.

Evident că, în momentul în care dai click pe atasamentul ăla, ești virusat. Pe scurt și deloc tehnic spus. Și apoi începe o grămadă de probleme, despre care am zis în mare aici. Așa că ai grijă. Mare grijă.

Ce vezi mai jos este avertismentul pe care l-am trimis clienților noștri de ale căror siteuri ne ocupăm. Tocmai ca să aibă grijă. Ca să fie avertizați că se întâmplă ce se întâmplă zilele astea. Sper să îți fie util și ție.

În ultimele zile am detectat un posibil atac informatic prin intermediul căsuțelor de email.

Atacatorii reușesc să spargă o căsuță de email și de acolo preiau toate contactele (numele lor) și tipuri de email trimise de aceștia. Apoi trimit emailuri false către adresele între care există schimb de email-uri.

De aceea, este foarte probabil să primiți emailuri care par de la persoane cu care ați mai corespondat.

Sau este posibil ca alții să pară că primesc emailuri de la dvs.

Cel mai important lucru este să înțelegeți că asta nu înseamnă că v-a fost spartă căsuța de email. Cel mai probabil a fost spartă căsuța altcuiva care vă avea la contacte.

Singura modalitate prin care se poate sparge căsuța dvs de email este DACĂ DESCHIDEȚI ATAȘAMENTE VIRUSATE.

Pentru a preîntâmpina această situație, vă rugăm să verificați mereu (dar mai ales în aceste zile) TOATE emailurile care au atașamente, iar înainte de a deschide atașamentul, VĂ RUGĂM SĂ VERIFICAȚI dacă emailul vine chiar de la persoane de la care pare că este expeditor.

Atacatorii nu pot reproduce adresa de email complet (adică și cu domeniul care apare după @). În schimb, folosesc numele care apare la expeditor și, cel mai probabil, începutul adresei de email.

Cel mai important este SĂ VERIFICAȚI dacă DOMENIUL de pe care este trimis emailul este cel CORECT.

În funcție de clientul de email pe care îl folosiți, poziționați cursul deasupra numelui expeditorului sau dați click pe expeditor și verificați ce apare după semnul @.

Dacă este domeniul corect, cel mai probabil emailul este în regulă.

Dar dacă pare un domeniu suspect, diferit de cel pe care îl cunoașteți, atunci luați legătura cu departamentul dvs de IT sau cu noi înainte de a deschide atașamentul acelui email.

person wearing mask

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

3 thoughts on “Atenție mare la anumite mailuri pe care le primești zilele astea!”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.