Ce poți păți când ai o carte groasă și gri pe birou

Vezi cartea aia groasă și gri din mijloc?

Așa a văzut-o și un stimabil. Venit în vizită la noi la birou. De unde a tras concluzia că sunt o persoană foarte religioasă. Din moment ce țin Biblia pe birou.

Două chestiuni.

Chestiunea 1. Mereu mă întristează superficialitatea oamenilor. Care, dintr-o privire, trag niște concluzii irefutabile despre ceilalți. Care se transformă, necontestate, în convingeri. Mă sperie de-a dreptul astfel de oameni. Nu pentru că au convingeri (e crucial să avem așa ceva în viață!). Ci pentru că aceste convingeri se bazează pe o superficialitate teribilă.

Chestiunea 2. Uneori, când propovăduiești o convingere fermă, se întâmplă ca ceilalți să înțeleagă altceva decât ai vrea tu. Pentru că (și aici cam toți facem această greșeală) tu crezi că și celălalt are același sistem de gândire ca tine. Și că ceea ce tu vezi ca pe ceva evident și explicabil în termenii tăi este la fel de evident și explicabil în aceeași termeni și pentru celălalt. În realitate, fiecare avem filtrele noastre. Și ce e roșu pentru unii e roz pentru alții și pupuriu pentru alții.

Aplicat la faza cu cartea groasă și gri de pe biroul meu.

Chestiunea 1. Nu e Biblia. Ci ”Pământul făgăduinței” a lui Barack Obama. Am scos învelitoarea de pe ea. Pentru că nu suport să citesc nicio carte altfel (păsărici livrești, ce să mai…). Un posibil hint era că, în stânga imaginii, se vede învelitoarea cum stă tristă colea. Dar atunci când tu, privitorul, ești setat să vezi ce vrei tu să vezi, nu mai vezi decât ceea ce îți confirmă că vezi ceea ce vrei tu să vezi (apropozito, tu ai văzut învelitoarea aia când te-ai uitat prima dată la poză?).

Chestiunea 2. Am aflat de faza că stimabilul vizitator a crezut că am Biblia pe birou și că sunt o persoană foarte credincioasă de la un alt stimabil. Căci primul stimabil a povestit într-un cerc restrâns cum ”chinezu e creștin practicant, degeaba se dă el mare agnostic!”. Al doilea stimabil, știindu-mă mult mai bine, asculta amuzat. După care m-a sunat să mă întrebe care-i faza. Și a râs copios când i-am zis ce și cum.

Desigur, întreaga chestiune se putea rezolva din prima: ”auzi, ai Biblia pe birou?”. Dar, în viață, de ce să nu complicăm lucrurile simple ca să pară că suntem foarte ocupați să trăim, este?

Aia zic.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.