Seriale de urmărit. Sunt câteva sute în lista asta…

La seriale, presupun că vă uitați cam toți. Bine, unii nu vreți să recunoașteți, căci vreți să fiți pe un trend de ăsta de frondă împotriva trendului (care este deja mainstream, de fapt, dar nu s-au prins toți încă :D) de uitat în draci la seriale (unii îi zic binging). Sau ceva :))

serialeEu sunt pe undeva la mijloc între aceste două poziții. Adică aș vrea să mă uit la mai multe seriale, dar nu prea reușesc… Căci e cam complicat să îți faci timp și pentru așa ceva între minunată famillie cu trei copii și câine, mult prea-frumosul blog și agenția iscusită de social media Kooperativa 2.0, bașca berile cu prieteni, la care doamne ferește să renunț. Dar, printre picături, mai bag și eu.

La un moment dat am întrebat pe facebook, căci tocmai terminasem (cu chiu, cu vai, cale de câteva luni…) ”Penny Dreadful”, ce seriale mi-ar recomanda prietenii mei. Am primit sute de propuneri de seriale. După cum puteți vedea mai jos. Multe din ele de care nu am auzit în viața vieții mele, dar recomandate cu maximă căldură de oameni în care am nițică încredere că nu sunt pafariști convinși.

Zilele trecute m-a sunat un amic să mă întrebe unde am ”pus” lista aia cu seriale. ”Ce listă?”, am reacționat cumva surprins, căci nu reușeam să fac legătură între ce mă întreba el și ce am întrebat eu pe facebook în urmă cu vreo 4 luni. Apoi am realizat că multă lume mi-a spus să pun undeva, să rămână, lista asta de seriale, ca să fie resursă utilă pentru cei care vor să vadă ceva nou. Așa că o aveți mai jos, cu link către facebook, enjoy :)

Dar, ca să fie treaba treabă, dacă mai aveți voi propuneri de seriale, băgați în comentarii. Pe același principiu că poate propunerile voastre o să îi ajute pe alții, care caută seriale noi. Și gândiți-vă că doar dacă nominalizați și voi unul sau mai multe seriale meritați să primiți din partea altora niște seriale noi! Știți cum zic, da? Adică pe principiul ”îmi dai, îți dau”, să fie bine să nu fie rău, de astea, de cooperare reciproc avantajoasă :D Și poate, poate, ajutați România lor personală să fie un pic mai frumoasă :)

Apropo de seriale, vă amintiți care a fost primul vostru serial?

Cred că primul serial pe care l-am urmărit (fără să includem aici desenele animate, da?!) a fost ”Toate pânzele sus”, filmul ăla românesc, la care am încercat să mă uit din nou în urmă cu câțiva ani, dar am renunțat pentru că nu puteam ieși din uluiala perpetuă ”băăăăi, cum de mi-a putut plăcea așa ceva?!” :)) Cumva, asta este pe sistemul că ajungi în curtea școlii generale, unde te alergai cu colegii în urmă cu măcar 25 de ani, te uiți mirat în jur și îți zici în barbă ”bre, parcă era muuuuult mai mare curtea asta…” :D

Apoi ”Arabela”. Vaaaaai, cât de tare mi-a plăcut acel serial, când eram pitic… Pane Rumburak mă făcea să vreau să îl am în fața mea să îi dau o zmetie… :)) Tot serial cehesc a fost și ”Vizitatorii”, unul simpatic, gen niște extratereștrii veniți pe Pământ, de astea.

Tineri în luptă”. Doamne, cât de tare mi-a intrat la suflețelul meu de pionier al patriei de atunci filmul ăsta. Din care mai țin minte doar că era cu războiul de secesiune american (parcă…), în rest bătălii, împușcături, explozii, de astea :D Tot pe zona asta istorică, mi-a plăcut atunci ”Norii negri”. Parcă era ceva serial polonez, cu războaie, bătălii, călăreți, chestii de astea (care nu au încetat să îmi placă nici acum…).

Dallas. Atât vă spun. Mă uitam, nu înțelegeam mai nimic, parcă mă uitam la ce se întâmpla pe o planetă dintr-o galaxie mult prea îndepărtată. Ceea ce, în anii aceia, chiar era America pentru noi, cu totul și cu totul altă galaxie.

Apoi parcă îmi aduc aminte de ceva serial brazilian ”Paulista”. Dar nu mai îmi aduc aminte neam cu ce era… Și ceva cehesc ”Ambulanța”. Dar, la fel, habar nu am care era faza cu el, am uitat… Evident, vorbim despre vremurile din perioada comunistă, când aveam și eu niște anișori, așa că am scuze, cum ar veni.

După Revoluție, în primii ani, pe partea de seriale a existat un uragan din punctul ăsta de vedere: ”Sclava Isaura”. O telenovea patetică (parcă…), la care ne-am uitat pentru că nu aveam la ce să ne uităm la altceva! Nu era ca acum, dragi tineri și foarte tineri, să poți alege ce vrea mușchiul tău, de unde vrea mușchiul tău. Noi ne uitam la ce ni se dădea.

Apoi a venit devastatorul (din atât de multe puncte de vedere…) ”Twin Peaks”. Gizăs, ce ravagii a făcut filmul ăsta în sufletele noastre de români abia ieșiți din comunism…

Hai, aveți legătură, loviți-mă și voi cu aducerile aminte :D

39 comentarii la “Seriale de urmărit. Sunt câteva sute în lista asta…

 1. Bookish Reply

  Nu știu dacă îmi amintesc primul serial văzut, probabil erau cele din copilărie, Dallas, Sclava Isaura, Twin Peaks, Santa Barbara și alte cele. Acum îmi schimb urmăresc/am urmărit destul de multe dintre care preferatele pe categorii de genuri ar fi:
  -crimă/detectiv: True Detective, Sherlock, Hannibal, Dexter, The Mentalist, Lie to me, Midsomer Murders, The Fall, Hercule Poirot
  -de epocă: Downton Abbey, Victoria, The Crown, Mad Men
  -comedie: Younger, Parks and Recreation, 30Rock, The Office, Friends (e deja clasic, nu cred să fie cineva care nu l-a văzut)
  -mini-serii: Stranger Things, Big Little Lies
  -chick-flick: The Bold Type, The Good Wife, Grey’s Anatomy, Desperate Housewives
  Cam astea în vin în minte la prima strigare.

  • Sergiu MXP Reply

   V-am luat la puncte. E clar ca sunt mai “boshorog” decat voi. De serialul pentru copii “Căpitanul Val-Vartej” si despre batrana lui Carapace, ati auzit? :)))))

   • Sergiu MXP Reply

    PS. Un hint. Asta a fost INAINTE de “Toate pânzele sus!” … :))))

   • Cristian China-Birta Reply

    Ai de capul meu… Am auzit despre el, dar de văzut nu l-am văzut… Tataieeeee! :))

    • marna Reply

     Adica daca eu am vazut toate episoadele cu Valvartej sunt mamaie? Ok, ma simt lezata in amorul propriu(glumesc, evident). Dar erau chiar dragute pentru vremea aia si varsta mea de atunci.

     • Cristian China-Birta Reply

      Să știți că diseară ajung acasă și caut pe net să văd înregistrările, căci tare curios m-ați făcut :))

  • Cristian China-Birta Reply

   Mulțam de recomandări, așa se adună listă faină și utilă pentru toată lumea! :)

 2. Andrei Manea Reply

  Vaaai de mine si de mine. Credeam ca sunt singurul bosorog care isi aduce aminte de Norii Negri!

 3. CoanaKiritza Reply

  Eu sunt ceva mai bătrână, mi-amintesc de “Sfântul” cu Roger Moore, “Răzbunătorii”, “Invadatorii”, “David Copperfield”, “Forsythe Saga”… mai știu și altele!
  Nu întrebați câți ani am, căutați serialele pe IMDB!
  O întrebare, doar una: Unde e lista?!? Nu-mi spune că-s prea bătrână s-o mai văd!

 4. Elena Strachinariu Reply

  Buna Cristian,
  Mi-am amintit de multe seriale pe care le urmaream, unele fiind ecranizari ale unor romane de succes: Poldark, Linia Maritima Onedin, Radacini, Famila Bundi, Marco Polo.
  Multumim pentru articol.

  • Cristian China-Birta Reply

   Linia Maritimă Onedin… Cum am putut uita de serialul ăsta, la care mă uitam cu gura căscată pe motiv de vapoare… Mulțumesc pentru reamintire! :)

 5. Georgiana Ene Reply

  Mostenirea familiei Guldenburg, Salvati de clopotel, Beverly Hills 90210, Models Inc., Classe mannequin. Acestea imi vin in minte acum :)

 6. Bogi Costin Reply

  Nici eu nu vad lista…oare de ce?
  Mai era si serialul “Marco Polo”, intotdeauna dupa Tezaurul Folcloric :)
  Nu stiu daca figureaza pe lista (pt ca nu o vad), dar recomand serialul “The Leftovers” (din 2014), e un film mai ciudat, mie mi-a placut mult.

 7. Flo Reply

  Mentionez si eu de Jack si Grasanul, Strazile din San Francisco, Telefonul de la miezul noptii…apoi celebrele Familia Adams, so60s… mai nou Miranda, Chuck, Prison Break, Lost…Nu stiu daca e voie si cu cele “contemporane” Game of Thrones, The Flash, Arrow, Beauty and the Beast, Vampires Diaries, Merlin, The Originals, True Blood, Dinastia Tudorilor, Spartacus, Da Vinci’s Demons…celebrul Grey’s Anatomy…
  Si nu am vazut sa fi mentionat cineva guiness recordman-ul Seinfeld?!! sau MASH…
  Mie cam toate acestea mi-au placut (more or less…).
  Acum, ca m-ai rascolit imi aduc aminte si de Mostenirea familiei Guldenburg! Si daca ma duc sa beau o bere imi mai aduc aminte de vreo 20…
  Twin Peaks e no1, chiar si cu revenirea de dupa 25 ani!

 8. Flo Reply

  Am baut doar o gura de bere…si mi-am adus aminte de Omul din Atlantis, Sunset Beach, de Baywatch (de fapt de Pamela mi-am amintit..)…ce vremuri!

  • Cristian China-Birta Reply

   Omul din Atlantis!!!!! Cum mai încercam să înotăm ca el… Și cum arătam ca niște foci eșuate în vaselină… :))

 9. Tudor Tudose Reply

  Daktari, Mannix, Kojak, Columbo, Un şerif la New York (McCloud), Giant

 10. Roboţel Reply

  Seriale din “epoca de aur”, într-o ordine… neordonată ! :)
  – ”Daktari”, realizat de americani între 1966-1969 (înseamnă “doctor”, în swahili);
  – „Meteor XL5” (d.a. s.f.), produs în 1962;
  – „Delfinul Flipper”, lansat în 1964;
  – ”Pierduți în spațiu” (s.f.), lansat de americani în 1965;
  – ”Planeta gigantilor” (s.f.), produs de americani în 1968-1970;
  – ”Sfântul” (cu Roger Moor), filmat între 1962-1969;
  – “Kojak” (cu Telly Savalas), filmat între 1973-1978;
  – ”Evadatul” (The Fugitive”), cu David Jenssen; produs între 1963-1966;
  – “Tunelul timpului” (”The Time Tunnel”)(s.f.), produs între 1966-1967;
  – ”Invadatorii” (”The Invaders”) (s.f.), cu Roy Thinnes; produs între 1966-1967;
  – ”Baronul” (”The Baron”), produs între 1966-1967;
  – ”Brett & Danny” (”The Persuaders”), cu Tony Curtis și Roger Moore; produs între 1971 şi 1972;
  – „Marine Boy” (d.a. s.f.). A rulat la noi la începutul anişor ’70;
  – „Vidocq” (cu Bernard Noël), realizat în 1967;
  – „Incoruptibilii” („The Untouchables”) (cu Robert Starck), realizat între 1959 şi 1963;
  – „Columbo” (cu Peter Falk), filmat între 1968 şi 1978;
  – ”Thierry la Fronde”, a rulat la noi în 1968, apăruseră primele televizoare;
  – ”Ce vraji a mai facut nevasta mea” (”Bewitched”), apărut în 1966 în State;
  – ”Razbunatorii” (”The Avengers”), a rulat la noi după 1970;
  – ”Mannnix”, cu Mike Connors. A fost filmat între 1967 şi 1975;
  – ”Bonanza” (w.), turnat din 1959 până în 1973;
  – ”Rich man, poor man” (”Om bogat, om sărac”), turnat în 1976. La noi a rulat în 1978-1979;
  – ”Ivanhoe”, cu Roger Moor. Filmat în 1958-1959;
  – „În spatele ușilor închise” („Washington: Behind Closed Doors”), lansat în 1977;
  – „Dick Turpin”, realizat de englezi;
  – „Madigan”, serial poliţist american;
  – ”Sorell si fiul” (”Sorrell and Son”), realizat în 1983;
  – Nemuritorul, Tarzan, Ambulanţa, 4 tanchişti şi un câine, Bulevardul Paulista, La rascruce de vanturi.
  Asta am eu în arhivă, deocamdată !

  • Cristian China-Birta Reply

   Cât de tare este lista asta… Și de cât de puține din ele am auzit… Mulțumesc frumos!

 11. claudiu Reply

  primul meu serial a fost “Racheta alba”, pe vremea lu’ Ceasca rupea topu’ : http://adevarul.ro/locale/giurgiu/racheta-alba-film–comunism-1_52720818c7b855ff569de1b7/index.html

 12. FLORENTIN Reply

  Primulmeu serial a fost LUNGA VARA FIERBINTE, undeva la sfarsitul anilor 1960 (sunt nacut in 1962).
  Numai bine,
  Florentin

 13. FLORENTIN Reply

  Primulmeu serial a fost LUNGA VARA FIERBINTE, undeva la sfarsitul anilor 1960 (sunt nascut in 1962).
  Numai bine,
  Florentin

 14. oricine Reply

  MacGyver, Ciresarii, Pistruiatul;
  Apoi, filmele din seria “comisarul Moldovan”, filmele cu “Margelatu'”, filmele din seria “Jandarmul…” desi nu-s seriale erau “legate” intre ele.

 15. oricine Reply

  Celebrul “Samanta”, dupa care toate fetele incercau sa dea din nasuc. (“Ce vraji a mai facut nevasta mea” sau “Bewitched”)

 16. amalia Reply

  as dori sa revad ,,pe aripile vantului,, urmat de ,,scarlett,, si …fam guldemburg ( un serial productie germana)

 17. Liliana Petrovici Reply

  Linia maritima Onedin,
  Poldark,
  Kojak,
  Pierduti in spatiu,
  Twin Peaks
  Dallas

 18. Anca Bucur Bejenaru Reply

  Eu îmi amintesc de: Bâlciul Deșertăciunilor (Vanity Fair 1967 http://m.imdb.com/title/tt0066724/) si teatrul filmat in mai multe episoade cu Glenda Jackson in Regina Elisabeta (http://m.imdb.com/title/tt0066652/). Ambele sunt seriale englezești. Si tot din seria teatru filmat imi amintesc de Mușatinii, cu actorul iesean Teofil Valcu magistral in rolul lui Stefan cel Mare. Este de fapt un serial compus din cele 3 piese ale lui Delavrancea cu Stefan cel Mare si urmașii lui (https://m.cinemagia.ro/filme/musatinii-489971/).
  Belphegor cu Juliette Greco din 1965 era un serial interzis pt mine caci eram prea mică (http://m.imdb.com/title/tt0166420/). Si totuși trageam cu ochiul prin ușa crăpată pt că toți copiii vorbeau despre el la grădiniță. Nu îmi amintesc decât adrenalina din sange in timp ce faceam ceva interzis…

 19. emil galati Reply

  povestiri din cripta, la limita imposibilului

 20. borza dana Reply

  primele mele serale au fost serale BBC ca femeia in alb forsyte saga lina maritima onedin bnalciul desertaciunilor pretul succesului

 21. seriale Reply

  Clar Hercule e serialul copilariei pe cand il difuza pe Antena 1 :D nu isi aduce nimeni aminte de el?

  • Cristian China-Birta Reply

   Eu chiar nu îmi aduc aminte de el… Sunt prea tânăr sau prea bătrân? :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.