Cum îți dai seama dacă ești profesionist pe Linkedin sau numai ți se pare că ești

Linkedin are în România vreo 3 milioane de utilizatori cât de cât activi. Ceea ce este absolut ok. Mai ales pentru că vorbim despre o rețea care își spune profesională. Și profesionistă, după unii. Deși nu mai este doar asta de multă vreme. Linkedin nu mai este de vreo 2 ani doar asta, adică DOAR o rețea profesională.

Mulți nu știu că Linkedin a lansat sistemul de newsfeed (ca la Facebook, mai pe românește) abia în 2017. Până atunci era chiar o platformă de căutat joburi, pe scurt. Că rețea socială cu adevărat putem să îi spunem abia din 2017.

În toți acești 3 ani, Likedin a crescut enorm. Sunt înspre 800 de milioane de ultilizatori la nivel mondial. Și vreo 3 milioane în România, cum ziceam. Problema cea mai mare este că dintre toți aceștia abia 3% dintre ei produc conținut cât de cât de calitate.

Problemă am zis? O fi, dar e problema lor, a celor de la Linkedin. Tu ar fi bestial să vezi în asta o oportunitate. Cu care, crede-mă, nu o să te mai întâlnești prea des:

Linkedin este o rețea socială profesională validată în piață în care poți deveni unul din principalii creatori de conținut pe industria ta.

Tocmai pentru că, deși are niște ani buni de funcționare ca platformă de joburi, în ceea ce privește funcționarea sa ca rețea socială cu componenta de creare de conținut, Linkedin este abia la început. De unde și șansa ta.

O șansă unică. Istorică! Mai ales că, în ciuda a faptului că nici Linkedin nu mai este așa de profi pe cât o cred unii, este, totuși, la ani lumină de Facebook. Încă. Încă vreo 2 ani jumate, apreciez eu. După care vom asista la o Facebookizare acută a conținutului și, mai ales, a reacțiilor unora la conținutul creat pe Linkedin.

Mă refer la tipul de conținut. Cel pentru care, de regulă, în acest moment lumea intră pe Linkedin. Adică tipul de conținut care ”nu e de Facebook”. Și mă refer la calitatea comentariilor. Care, deși uneori simt o tristețe masivă când văd cum comentează unii (apropo, vezi acest articol despre cum să gestionezi comentariile negative), nivelul acestor comentarii este, de regulă, muuuuult peste ce se întâmplă pe Faceebook.

Și mă mai refer la modul în care te poți conecta cu lumea acolo (sistemul cercurilor la Linkedin este foarte interesant, după ce te prinzi de mișcare). Și mă refer la mai multe chestii. Al căror numitor comun, în capul celor mai mulți, este acesta: nu e ca pe Facebook.

Bref, Linkedin rămâne încă o rețea net superioară oricărei alte rețele sociale când vine vorba despre ceea ce am putea numi înseobște atingerea obiectivelor de business. Și, dintre toate acestea, se înalță precum o navă extraterestră dintre niște coviltire răpciugoase acest obiectiv de aur fundamental: brandul personal.

În acest moment nu există NICĂIERI pe planeta asta numită social media un loc mai bun decât Linkedin în care să îți săvârșești construcția de brand personal. NICĂIERI, am zis!

Mă refer la un brand personal făcut profesionist. Și pentru profesioniști. Adică ăla mai de business, așa. Din care să obții beneficii tot mai de business, așa. Sau inclusiv cele legate de obținerea unui job mai bun.

Spre comparație cu construirea unui brand pe Instagram. Sau pe Facebook. Sau pe YouTube. Diferențele sunt evidente, desigur.

Pe Linkedin poți să îți arăți calitățile profesionale (dacă le ai, desigur…) atât prin diversele tipuri de conținut pe care le poți crea acolo (din care cuvântul scris pune multor influencerițe probleme imense…), dar mai ales prin tipul de public pe care îl poți targeta în acea rețea socială profesională. Spre deosebire de Linkedin. Sau de Facebook. Sau de – pardon my French în acest context… – Tik Tok.

Apropo, dacă încă nu suntem conectați pe Linkedin, ia haide să vedem dacă reușim :D

Ce înseamnă să (încerci să fii) profesionist pe Linkedin

Ok, dar ce înseamnă profesionist pe Linkedin? ar putea întreba un patagonez ajuns din greșeală în Poplaca. Și ar fi o întrebare excelentă.

La care, cu umilele mele puteri, pe care mi le-am strâns în acești 15 ani de când fac digital marketing la nivel cât de cât profi, răspund pe cele trei coordonate principale de mai jos.

Să nu îți ratezi abisal setarea corectă a profilului

Să ai o poză tip buletin (portret, adică) în care să vadă lumea clar cine ești. Setarea unui profil corespunzător este foarte importantă. Uneori decisivă. Și se face pe niște reguli simple și de nenegociat.

În momentul în care, pe Linkedin, nu ai o poză tip portret cât de cât de calitate (adică să se vadă cine ești, nu să fii doar o față mică de furnică dintr-un grup de oameni!) și nu ai o descriere a ceea ce faci (aici eu am o recomandare de CTA – Call to Action, mai degrabă decât funcția în sine, cum e la mine) nu te mira că lumea nu prea vrea să se conecteze cu tine.

De ce ar face-o? În momentul în care tu nu ai setat profilul corect, practic transmiți că nu prea te interesează această rețea socială. Și, pe cale de consecință, cei mai mulți de acolo îți răspund cu aceeași monedă: aleg să nu îi interesezi nici tu pe ei.

O să revin asupra chestiunii setării corecte a profilului într-un articol viitor. Ideal ar fi să te abonezi până atunci la newsletter ca să nu îl ratezi, zic :D

Să comentezi doar când ai ceva cu adevărat de spus

Cu argumente, fără să dai sentințe și arătând că ești interesat să înveți mai mult despre chestiunea în cauză, nu doar să îți arăți deșteptăciunea.

Nu te ajută nici la brandul personal, dar nici la brandul companiei la care lucrezi să dai Like la un comentariu care zice despre cineva așa: ”o mostra clasica de aroganta romaneasca stupida si fara suport”. S-a întâmplat zilele trecute. Ok, ăla care a pus comentariul inițial nu a înjurat, desigur. Dar tu tot dai Like la niște cuvinte nașpa.

Care sunt nașpa pentru că nu sunt argumente, ci sentințe. Iar tu, când dai Like la așa, ești de acord nu doar cu ideea din spatele cuvintelor, ci mai ales cu forma cuvintelor în sine. Și, pe cale de consecință, în mintea celor care văd toată chestiunea, tu spui cuvintele alea.

Apropozito, vezi că, dacă cineva merge pe profilul tău și dă pe Activity, poate vedea toată activitatea ta. Adică și pe ce ai dat Like (ajunși în acest moment al discuției, multă lume se ofilește, căci mulți sunt cu aspiraționale zen pe profilul lor și apoi dau Like numai la rahaturi, crezând că nu-i vede nimeni). Se vede și la ce ai comentat, se vede tot ce faci.

Să știi cum funcționează Linkedin

Poate părea la nivelul genunchiului broaștei ce zic eu aici. Doar că nu este așa. Deloc. Spre exemplu, știai că pe Linkedin, dacă pui un htag, acesta se colorează automat în albastru? La ce te ajută asta? Păi, uite mai jos la ce te ajută.

Practic, a ști niște chestiuni mai tehnice despre Linkedin te ajută să nu te faci de telecomandă. Căci, nu-i așa, atunci când tu dai gherle de astea cam spui niște chestii despre tine. Chestii nașpa.

A ști cum funcționează presupune, spre exemplu, să știi ce tip de conținut merge cel mai bine pe Linkedin. Și că algoritmul aici funcționează cu totul altfel decât pe Facebook. Și că tipul de conținut importat din altă rețea (celebrul copy/paste) are mari șanse ori să fie consumat de aproape nimeni, ori să fie respins de cei de pe Linkedin pe motiv de ”aici nu este Facebook”.

Sunt multe lucruri pe care ar fi ideal să le știi despre Linkedin pe partea asta mai tehnică. Pentru că fiecare dintre ele te ajută la ceea ce mie mi se pare că ar trebui să fie obectivul suprem al unei prezențe pe Linkedin, despre care discut pe scurt mai jos.

Linkedin este cea mai bună sculă pentru brandul personal

Am discutat direct cu unii de pe Linkedin pe care i-am văzut punând niște comentarii – hai să le zic așa – lipsite totalmente de eficiență pe frontul construcției de brand personal. Oameni pe care îi știam personal. Și care am văzut că au dat Like tot așa la niște chestii nașpa pe Linkedin.

Și i-am întrebat de ce au făcut asta. Răspunsurile lor au fost uluitoare. Ca să nu zic mai mult. Pentru niște profesioniști (bine, unii chiar sunt, alții doar se cred…). Unii chiar fiind consultanți sau coach care vând pe bani faze gen dezvoltare personală! Uau…

De la ”sfânta libertate de exprimare” până la ”dar ăla este un cretin!”. Tot felul de ciudățenii în răspunsurile lor. A căror motivație, dacă o luăm strict omenește (suntem oameni înainte de a fi cărți de vizită, oricum o învârtim) le putem înțelege. În sensul că simțim inten de multe ori nevoie să îi atacăm pe alții, să le zicem vreo două, să ne arătăm mușchii cei internetici.

Dar exista o întrebare la care acești oameni de i-am întrebat nu reușeau să îmi răspundă: ”cum crezi că te-a ajutat un asemenea comentariu la construcția de brand personal?”. Și, în afară de a încerca o bălmăjeală de răspuns, altceva nu scoteam de la ei.

Când obiectivul tău pe Linkedin este construcția de brand personal, orice faci acolo ar trebui să plece, să se învârtă și să revină la acest obiectiv.

Vrei să pui un comentariu cuiva, prin care să contești ce a zis omul? Fă-o! Dar mai întâi pune-ți întrebarea fundamentală: mă ajută în construcția de brand personal? Și, dacă te ajută, pune-ți și întrebarea asta: oare, dacă nu înțeleg dacă mă ajută, mă încurcă cumva în atingerea obiectivului meu?

Fără să faci asta la modul constat și vreme îndelungată, teamă mi-e că mare șmecherie nu o să reușești cu construcția ta de brand personal. Mă refer la cel care îți aduce beneficii reale (era să zic palpabile…), nu la cel care se bazează pe așa numiții vanity metrics (poți să plătești o factură cu Likes? sau cu comentarii?).

Poate ți se pare o chestie teoretică ce zic eu aici. Așa o fi, nu zic nu. Dar vin și te întreb: ai tu altă variantă mai bună decât teoria pe care ți-o servesc eu mai sus? Nu de alta, dar fac asta de vreo 15 ani. Și, crede-mă, am încercat din răsputeri să evit astfel de chestiuni teoretice. Dar nu am reușit…

Bine, sunt teoretice până la aplici în cazul tău. Moment în care devin extrem de practice, desigur. Cum se întâmplă îndeobște cu orice teorie: ți se pare floare la ureche atunci când o vezi, dar o juma de tonă de ridicat când încerci să o aplici.

Te las cu un exemplu din modul meu de a face branding personal care să îmi aducă beneficii (adică leaduri, pe românește) pentru agenția de comunicare integrată Kooperativa 2.0, al cărui mându fondator și general manager sunt. Și te las cu întrebarea: cam câte leaduri crezi că am obținut doar cu această postare de pe Linekdin? :)


Dacă ai ajuns până aici, însemnă că ți-a plăcut ce am scris. Sau că te-a enervat (ceea ce este un alt mod de a te pune pe gânduri, in my book). Așa că poate nu ar fi rău să te abonezi la newsletterul meu. Pe care îl trimit celor aproape 5.000 de abonați de maximum două ori pe săptămână, de regulă marți și vineri. Dimineață. Pentru că așa au decis ei că vor să îl primească. Ca să îl citească la cafea. Și să își înceapă ziua cu el :D

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

2 thoughts on “Cum îți dai seama dacă ești profesionist pe Linkedin sau numai ți se pare că ești”

 1. Cristi, felicitari pentru articol.
  Am urmarit un webinar pe o tema similara (LinkedIn). Mai precis, se numea „Getting the Most Out of LinkedIn: From Beginners to Experts”. A fost foarte interesant. Am si imortalizat diploma (a se vedea ultima imagine la link-ul de mai jos unde am pus lista cursurilor online / certificarilor obtinute in 2019).
  Sursa: https://gabrieldumitrescu.com/at-the-end-of-2019-i-have-attended/
  De la acel webinar am invatat niste lucruri, din care pot sa confirm ca tot ce ai spus este foarte adevarat.
  Felicitari inca o data pentru articol! 👍

 2. Salutare,

  Foarte misto si relevant articolul asta. Abia astept sa scoata Musk cipurile ale pentru creier sa bage aplicatii si informatii direct in noi, evident contra cost, cum platim aplicatii pe mobil acum.

  O sa cer sa-mi transfere tot ce stie Chinezu ;)
  Sa fiu si eu, instant, maestru de ispravi 2.0.

  Sa vedem cum va fi lumea de maine, ca cerul e plin de sateliti Starlink (acu deasupra mea sunt cei cu numerele: 1050, 1316, 1463, 1512 si altii).
  E aplicatia Night Sky – ridici telefonul spre cer si iti zice fiecare stea ce este, ulele puncte luminose nu mai sunt stele, sunt satelitii ;)

  Ne lasa retelele astea sa ne manifestam si exprimam doar ca sa ne fure algoritmii duoa care gandim, apoi o sa ne vanda, o ne vanda mintea si nu ne vor da nimic in schimb. Ne-au dat Google, FB si LinkedIn gratis.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.