Cum te poate afecta ransomware. La modul foarte grav, dacă ai ghinion

Pe locul 5 în top 10 pericole pe internet se află ransomware. Despre ce înseamnă această amenințare și cum ne poate afecta, l-am rugat pe Alex Bălan de la Bitdefender să ne spună mai multe.

Aveți varianta video, dar și transcript.

Foarte pe scurt, ransomware înseamnă că cineva îți criptează datele și îți cere bani ca să le decripteze. Nu o să mai poți să le folosești, nu o să le mai poți accesa.

Ai făcut și tu câteva poze frumoase de familie, de la nuntă, botez și le ții acolo la suflet și vine cineva și ți le criptează și dacă vrei acces la ele îți cere 600 de euro, cam de acolo pornește prețul, cam de la 600 euro în sus.

Virușii de tip ransomware mai moderni profilează clientul și se uită să vadă dacă datele astea sunt mai prețioase sau mai puțin prețioase și dacă vede că pe calculator scrie server, 15 mii de euro e prețul. Locul întâi este ransomware, e vorba de incidență, este un foarte mare producător de bani, este o industrie de undeva la 3.2 miliarde pe an, cu softuri developer cu tester, cu tot ce trebuie.

Primul ransomware a fost în 86 care s-a întâmplat efectiv fizic. Cineva s-a dus la calculatorul cuiva, a cripat datele, a șters versiunea datelor necriptate și a cerut 200 de dolari pentru cheia de decriptare și ăla a chemat poliția, poliția a venit, a scos cheia de decriptare cu brute force și a oferit-o ăstuia.

Ransomware-ul la nivel mondial a luat amploare odată cu bitcoinul, pentru că până atunci nu se știa cum să iei bani de la victimă într-un mod sigur.

A fost o tentativă când era cu virusul „Poliția Română” dacă își mai aduce aminte cineva, care ți se punea o chestie pe tot ecranul și spunea: „Am văzut că ai conținut piratat” pentru românii spaimă totală.

Când a apărut bitcoinul care oferea plăți anonimizate complet atunci a explodat, problema hackerilor era că nu prea aveau cum să ia banii, bitconul a fost cel care a făcut să explodeze ransomware-ul și acum este pericolul nr 1 din toate punctele de vedere.

Din păcate au fost spitale care au fost lovite de ransomware, nu discriminează dar un lucru foarte fun în perioada covid, atunci când au fost spitale care au fost afectate de ransomware, hackerii au fost băieți buni, au susținut și ei medicii și le-au oferit cheile moka, cerându-și scuze că n-au vrut să dea în ei, ei încearcă să dea în toată planeta, cine pică pică.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

1 thought on “Cum te poate afecta ransomware. La modul foarte grav, dacă ai ghinion”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.