Oricum vă uitați la această statistică (apropo, chapeau, Andrei, Raluca și echipa GPeC pentru ce faceți!), e de bine, e de chiar foarte bine.
Din punctul de vedere al cumpărăturilor online, România crește. Dar să nu vă uitați doar la creștere în sine și să vă ziceți ”aha, ok, deci românii cumpără”, căci există și alte chestiuni care vin cu acest avânt, ca să le zicem așa.
Iar aceste chestiuni țin de segmentele orizontale care vin pe lângă acestă dezvoltare (iertați-mă că o zic așa de ne-tehnic, dar vreau să fiu bine înțeles). Adică, pe șleau, faptul că românii cumpără din ce în ce mai mult online înseamnă că fac business și serviciil de procesare a plăților, că fac business și firmele de curierat (da, știu, hai să nu intrăm în discuția asta…), că fac business o grămă de alte firme și firmulițe.
Care businessuri, desigur, înseamnă că banii se învârt în economia noastră și că, firește, sunt generatoare de plus valoare pentru piață. Și generatoare de impozite, mno. Care, mai mult sau mai puțin, ajung și ele cât de cât, ceva frumos, să ne ajute ca cetățeni.
Ca să înțelegi mai bine contextul, vezi și următoarele informații:
80% din traficul magazinelor online din România este generat de telefoanele mobile
Ce nu le place românilor la cumpărăturile online
De câte ori, ce și de ce cumpără românii online
Care sunt categoriile de produse pe care le cumpără online românii
De ce 83% dintre români aleg să plătească ramburs, la livrare
15.000 de magazine online se bat pentru 11.7 milioane de internauți români
Conform statisticilor și estimărilor GPeC împreună cu principalii jucători din piața românească de e-commerce (sursele sunt menționate la finalul raportului), valoarea cumpărăturilor online a depășit pragul de 3,5 miliarde de euro în 2018, cu aprox. 30% mai mult decât în 2017, când s-au înregistrat 2,8 miliarde de euro.
Potrivit lui Andrei Radu, CEO & Founder GPeC, „creșterea de aproape 30 de procente este una dintre cele mai mari din Europa pentru al doilea an consecutiv, fapt care demonstrează potențialul uriaș al pieței românești de e-commerce. Dacă facem o medie, românii au cheltuit pentru cumpărături online aproape 10 milioane de euro în fiecare zi din 2018, în creștere semnificativă față de 7,67 milioane de euro – media zilnică înregistrată în 2017”.
Valoarea de peste 3,5 miliarde de euro reprezintă strict segmentul e-tail, adică produsele fizice (tangibile) care au fost cumpărate prin internet.
Nu sunt incluse serviciile, biletele de avion, vacanțele și călătoriile, rezervările hoteliere, biletele la spectacole sau la diferite evenimente, conținutul download-abil etc. Dacă ar fi adăugate și acestea, valoarea totală a achizițiilor online ar crește considerabil.
Potrivit estimărilor GPeC și ARMO (Asociația Română a Magazinelor Online), piața românească de e-commerce va atinge și, probabil, va depăși pragul de 5 miliarde de euro în 2020.
Întreaga piață de retail din România este estimată la aprox. 45 de miliarde de euro (sursa: Iulian Stanciu, CEO eMAG, în cadrul GPeC SUMMIT noiembrie 2018), ceea ce înseamnă că piața de e-commerce (3,5+ miliarde euro) reprezintă aprox. 8% din total retail, în creștere semnificativă față de 5,6% în 2017 și aprox. 4% în 2016. Procentul este mai mic comparativ cu țările dezvoltate, dar arată potențialul uriaș de creștere al pieței românești de comerț electronic în următorii ani.
Pe parcursul anului 2018, românii au cheltuit, în medie, 243 de lei la o cumpărătură online făcută de pe Desktop și 210 lei pentru o achiziție făcută de pe telefonul mobil (sursa: 2Performant).