Sondaj: Cât de fericiți sunt românii: așa și așa. Dar ăia care sunt, chiar sunt, frate!

Vă recomand cu maximă căldură, măcar din când în când, să citiți astfel de studii. Care vă ajută întru luminarea feng shuiului, pardon my French. Care feng shui este foarte strâmb în cazul multora dintre noi, nu dăm nume, pardon my Spanish.

Sigur sunt printre voi unii care o să zică ”io fac piuluțe, cu ce să mă ajută să citesc studii de astea?”. Răspunsul meu direct de la peluză, unde îmi place să stau căci se vede mai bine meciul vieții, este fix așa: cu cât înțelegi mai mult din lumea din jur, cu atât îți cresc șansele să 1. faci piulițe mai multe sau mai bune 2. să faci șuruburi, că sunt mai cerute și faci și mai mulți bani cu ele.

Ceea ce vă doresc tuturor, indiferent de ce piulițe faceți :) O să înțelegeți mai bine ce zic dacă vă uitați la motivel pentru care 30% dintre români se declară fericiți. Și poate vă vin idei…

București, 8 ianuarie 2019 – Compania de cercetare de piață Ipsos a făcut publice rezultatele unui studiu pe tema fericirii, desfășurat în rândul respondenților din mediul urban din România. Sondajul și-a propus să înțeleagă cât de fericiți sunt conaționalii noștri și ce anume îi face fericiți.

Pentru a evalua nivelul individual de fericire, respondenții au putut alege o notă pe o scală de la 0 – “sunt foarte nefericit(ă)” până la 10 – “sunt foarte fericit(ă)”.

30% din respondenți se declară fericiți, optând pentru notele maxime pe scala propusă (9 sau 10). Persoanele din această categorie locuiesc mai degrabă în orașe de mărime medie (50.000 – 200.000 locuitori), sunt căsătorite, au copii și beneficiază de venituri peste medie (atât la nivel personal cât și în ceea ce privește întreaga gospodărie). Viața lor este definită de o abordare pozitivă: sunt optimiști, altruiști, sociabili și prietenoși; râd zilnic.

Familia reprezintă o ancoră importantă în viața acestui segment. Cariera este secundară că importanţă (deși nu este neglijată). Participă zilnic la activități legate de creșterea și educarea copiilor, la fel cum își alocă timp mai des pentru a se juca cu aceştia sau pentru a organiza grătare în familie – prin comparație cu alte segmente.

Românii din această categorie au o relație strânsă cu partenerul de viață: ies des în oraș împreună și își fac cu regularitate cadouri.

“Fericiții” își fac timp pentru ei: urmează cursuri de dezvoltare personală, merg cel puțin lunar la saloane de cosmetică sau la coafor, se duc mai des la teatru, cinema sau la spa și merg mai frecvent la cumpărături pentru schimbarea garderobei. Sunt stăpâni asupra propriei vieți.

Sunt independenți, se bazează pe forțele proprii, încearcă să țină lucrurile sub control și au un simt practic – caută un scop în ceea ce fac. Nu le este teamă de schimbări și sunt mereu în căutare de lucruri noi.

Persoanele din acest segment se declară active, mereu în mișcare, fapt confirmat și de rata mai ridicată de călătorii – atât în țară cât și în străinătate. În același timp, consumă rar alcool iar ponderea nefumătorilor este cea mai mare în acest segment.

Aproape jumătate din respondenți (49%) se consideră mulțumiți, alegând nota 7 sau 8 pe scala fericirii. Persoanele din această categorie admit că nu participa activ la creșterea și educarea copiilor, nu ies în oraș cu prietenii și ies rar sau deloc împreună cu partenerul/ partenera. Fac săptămânal cumpărături pentru gospodărie însă merg rar la shopping pentru schimbarea garderobei (mai rar de o dată pe lună). Practică rar sporturi, merg rar la cosmetică sau coafor și deloc la spa. În același timp, rata călătoriilor (în țară sau străinătate) este redusă.

Unul din cinci români din mediul urban se simte nefericit. Persoanele din acest segment provin mai degrabă din orașe mari, nu sunt căsătorite și nici nu au copii.

Numărul acestora este mai mare în rândul studenților, persoanelor fără ocupație sau celor care lucrează în regim part-time/ fără un program fix, precum și în cadrul gospodăriilor cu venituri mici. “Nefericiții” sunt mai degrabă pesimiști, nu obișnuiesc să râdă sau chiar plâng des. Acest segment înregistrează rate reduse pentru majoritatea activităților monitorizate, inclusiv în ceea ce privește călătoriile.

Dincolo de acestea, nu există diferențe de gen sau vârstă între segmente. Cu alte cuvinte, pentru a fi fericit în România, nu contează dacă ești bărbat sau femeie, tânăr, adult sau senior.

Întrebați ce anume îi face fericiți, majoritatea respondenților din cele trei segmente răspund spontan că este vorba despre relațiile din cercurile apropiate: familia (46%), copiii (12%) sau prietenii (9%).

Familia este valorizată în special în rândul persoanelor căsătorite sau care locuiesc cu partenerul, care au copii, precum și în rândul celor proveniți din gospodării cu venituri la nivel cel puțin mediu.

Familia devine cu atât mai importantă cu cât crește nivelul de fericire: 33% în rândul celor nefericiți, 48% pentru cei care se simt mulțumiți și respectiv 55% în interiorul segmentului cu români fericiți.

Copiii reprezintă un motiv de fericire în special în rândul femeilor, persoanelor cu vârste între 40 și 50 de ani, dar și pentru cei căsătoriți sau care au deja copii.

Prietenii sunt apreciați în special de către tineri (20-29 ani), necăsătoriţi, studenți sau persoane care nu au copii.

La o distanță considerabilă pe lista motivelor de fericire se află job-ul/ cariera (9%), sănătatea (9%), viața, în general (9%), banii și stabilitatea financiară (8%), vacanțele și călătoriile (6%) sau micile bucurii ale vieții/ lucrurile mărunte (5%).

Bărbații au o perspectiva pragmatică și sunt motivați mai degrabă de viață, în general sau de bani și stabilitate financiară.

Femeile consideră că, dincolo de copii, fericirea este adusă de vacanțe și călătorii, lucruri mărunte sau chiar dragoste. Tot femeile își menționează soțul/ partenerul că motiv de fericire într-o proporție mai mare față de bărbați (8% față de 3%).

Studiul Ipsos s-a desfăşurat în perioada 3-12 octombrie 2018 pe un eşantion reprezentantiv urban de 800 de respondenţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani. Interviurile au fost realizate online, pe baza panelului Ipsos.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.