Corina Zugravu, nutriționist, despre importanța Omega 3 pentru corpul uman

Pentru că am ajuns la acea vârstă în care nu doar că nu mai resping ideea de supliment alimentar (termen generic, desigur, în care intră o grămadă de lucruri), ci chiar sunt din ce în ce mai interesat de acest aspect nutrițional, dacă vreți al vieții mele, m-am gândit să o întreb câte ceva pe subiect pe stimabila Corina Zugravu, Conf. Univ., medic primar Igiena Alimentației şi Nutriție şi membru în Comitetul Consultativ în Nutriţie al Herbalife.

Cu mențiunea că, pe linie de nutriție, Corina a fost mereu o voce pe care am ascultat-o. Pentru că mi-a plăcut mereu realismul ei și faptul că nuanțează foarte mult răspunsurile, așa cum, de altfel, se întâmplă în viața reală, unde există o întreagă plajă de nuanțe, nu doar culori puternice :)

Am ales ca primă temă de discuție importanța Omega 3 pentru corpul uman. Pentru că am început recent să iau acest supliment alimentar, HERBALIFELINE® MAX mai precis. Și pentru că am văzut că sunt atâtea nebuloase pe subiectul suplimentelor alimentare, încât este chiar indicat să ascultăm oameni care se pricep și care cam asta fac – adică nutriție – de o viață întreagă.

Cristian China-Birta: Există o legătură directă între consumul regulat de Omega 3 şi reducerea riscului de boli cardiovasculare?

Corina Zugravu: Acizii graşi cu lanţ lung omega 3, DHA şi EPA, au acţiuni importante cu unii factori de risc ai bolilor cardio-vasculare (de exemplu, pe scăderea tensiunii arteriale, a trigliceridemiei). În consecinţă, este clar că, ameliorându-i pe aceştia, este redus şi riscul de boală cardiovasculară. Există şi dovezi clare că îşi aduc aportul la buna funcţionare a inimii.

Toate aceste afirmaţii se bazează pe multe cercetări ştiinţifice, care au fost judecate de către Autoritatea Europeană de Siguranţă Alimentară (EFSA) ca fiind solide. În consecinţă, produsele cu EPA şi DHA au căpătat dreptul de a purta menţiuni de sănătate legate de aparatul cardiovascular.

Adevarat sau fals – Acidul docosahexaenoic/DHA contribuie la menținerea funcției normale a creierului și a vederii normale. Ne puteti explica pe scurt cum se intampla acest lucru?

Nici nu se pune problema de fals, EFSA a aprobat menţiuni de sănătate pe această temă, deci cercetările au rezultate clare şi există o relaţie clară cauză-efect între ingestia de DHA şi funcţionarea creierului şi a retinei. Oricum, creierul nostru are peste 60% grăsime şi cea mai mare parte din DHA din corp se găseşte în creier.

Explicaţia este destul de complicată, DHA contribuie la dezvoltarea pre şi postnatală a creierului, mai ales a cortexului vizual şi a retinei, contribuie la sinteza de neurotransmiţători şi de mediatori imuni, intră în componenţa membranei celulelor neuronale, asigură sinteza de rezolvine, nişte substanţe care determină repararea leziunilor inerente care apar în timp.

Cat timp trebuie sa iau un supliment ca sa vad rezultate? Cum imi dau seama ca functioneaza? Imi fac analize?

Lucrurile nu stau atât de simplu, pentru că oamenii nu sunt mașini (administrez ceva și în timpul X văd rezultate). La oamenii sănătoși, o dozaă mica, luată pe durate mari de timp, mai ales dacă nu se consumă pește regulat în dieta, pare a fi cea mai bună soluție.

La nivelul fiecăruia dintre noi, e greu să evaluăm efectele fără să intervină subiectivitatea. Dar, există studii în domeniu, făcute pe un număr mare de oameni, care au confirmat aşteptările.

Despre Conf. Univ. Corina Zugravu

Absolventă a Facultăţii de Medicină Generală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Dr. Carol Davila” Bucureşti, este medic primar în Nutriţie şi Igiena Alimentaţiei.

Absolventă a unui doctorat în Ştiinţe Medicale, are o experienţă de peste 20 de ani în domeniul cercetării şi pedagogiei universitare.

În prezent, activează ca lector în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Dr. Carol Davila” Bucureşti şi este membru al echipei de cercetători a Institutului de Sănătate Publică Bucureşti, în cadrul Centrului Naţional de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar.

Este autoarea a numeroase studii în domeniul nutriţiei, în special studii care s-au concentrat pe analiza comportamentului legat de alimentaţie al diferitelor categorii de populaţie – relaţia dintre nivelul educaţional şi alegerea tipului de alimentaţie -, studii care au evidenţiat predilecţia populaţiei cu un nivel educaţional superior către alimentaţia sănătoasă.

Activitatea sa ştiinţifică şi de cercetare s-a concretizat de-a lungul timpului în cinci volume de specialitate şi în peste 100 de articole şi studii publicate.

Este membru afiliat al: Societăţii de Igienă şi Sănătate Publică din România, Association of Environmental Health and Protection of the DKMT Euroregion, International Epidemiological Association, International Union for Health Promotion and Education European Public Health Association.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

1 thought on “Corina Zugravu, nutriționist, despre importanța Omega 3 pentru corpul uman”

  1. Ați auzit vreodată expresia „doar uitându-mă la prăjituri mă îngrașă”? Acesta surprinde perfect unul dintre efectele comune ale rezistenței la insulină: mănânci aceeași cantitate, dar ai mai puțină energie și devii mai supraponderal. Pierderea în greutate, îmbunătățirea stării de spirit și creșterea nivelului de energie sunt trei efecte naturale ale unei mai bune reglementări a zahărului din sânge, dar ce să faci dacă ești prea leneș? verifică-ți glicemia https://liki24.ro/search/ozempic/ și abordează problema glicemiei crescute

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.