Studiu: Impactul consumului moderat de bere asupra echilibrului fluido-coagulant

Am preferat acest titlul mai tehnic pentru că vreau să subliniez faptul că vorbim despre un studiu științific, realizat de profesioniști. Este foarte important să înțelegeți acest lucru. Pentru că nu vorbim aici despre păreri sau despre supoziții. Ci despre, așa cum puteți vedea mai jos, informații și date obținute în urma unei cercetări serioase, realizate chiar de specialiști din România.

Studiul a fost derulat sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție și a fost realizat de către dr. Marina Oțelea, asistent universitar la catedra de Fiziopatologie II a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

Studiul a evaluat impactul consumului moderat de bere asupra echilibrului fluido-coagulant, prin măsurarea concentrației unor componente ale sângelui, factori ai sistemului natural de molecule cu activitate anti-coagulantă și pro-coagulantă.

Studiul s-a derulat la finalul anului 2017 pe un eșantion reprezentativ pentru aria medicală studiată și a implicat subiecți cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, clinic sănătoși.

Măsurătorile au fost făcute atât la o oră de la ingestia berii, cât și la o lună de consum zilnic, cantitatea de bere consumată nedepășind însă limitele consumului moderat, adică 330 ml bere/zi în cazul femeilor și respectiv 660 ml de bere/zi în cazul bărbaților.

La o oră de la ingerarea cantității de bere, studiul a arătat o reducere medie cu 45% a nivelului PAI-1, un factor care împiedică procesul normal de distrugere a cheagurilor nou formate.

Nivelul de homocisteină a scăzut cu 5,7%. Nivelul de homocisteină este un factor care este strâns legat de procesul de ateroscleroză, substratul pe care se grefează activarea coagulării și formarea patologică a cheagurilor.

După o lună de consum zilnic, scăderea PAI-1 a fost cu 7% mai mică față de nivelul inițial, iar homocisteina a revenit la valori apropiate, dar ușor mai mici decât cele inițiale.

Având în vedere faptul că între 5% și 10% din populație este purtătoare a unei gene care predispune la hipercoagulabilitate și la tromboză, din studiu s-a desprins concluzia că pot exista cazuri în care consumul moderat de bere ar putea avea o influență pozitivă chiar mai pregnantă asupra indicatorilor de hemostază.

Este nevoie însă de elaborarea unei variante mai ample a studiului pentru a se putea revalida această concluzie.

Berea și boala cardiovasculară

Băuturile bogate în fibre, precum berea, atunci când este consumată moderat, ar putea avea un efect protector la nivel cardiovascular, mai ales dacă sunt integrate într-un stil de viață sănătos.

Berea conține polifenoli cu proprietăți antioxidante și ajută la stimularea circulației sângelui.

Berea consumată cu moderație ar putea avea efecte în trei direcții în privința reducerii riscului de afecțiuni cardiovasculare.

Asupra inimii. Studii internaționale arată că un consum de aproximativ 660 ml de bere pe zi este asociat cu un risc de incidență a bolii cardiovasculare cu 25% mai scăzut comparativ cu abstinenții, la persoanele de sex masculin .

Asupra fluidității sângelui. Ați văzut mai sus rezultatele celui mai nou studiu realizat în România anul acesta pe tema consumului moderat de bere în raport cu sănătatea reconfirmă efectele benefice ale consumului moderat de bere asupra scăderii riscului de apariție a bolilor cardiovasculare și scoate în evidență un posibil efect pozitiv, după consumul imediat al unei doze de bere asupra factorilor implicați în coagulare. Berea consumată moderat influențează factorii implicați în menținerea echilibrului fluido-coagulant al sângelui, ceea ce poate produce un efect benefic asupra sănătății inimii și a vaselor de sânge și poate contribui la fluidizarea sângelui, astfel încât sângele să circule mai bine prin vase

Asupra reducerii nivelului de colesterol rău. Există o legătură între berea consumată cu moderație și lupta împotriva colesterolului rău. Acest tip de colesterol mărit este un factor de risc cardiovascular și poate afecta toate grupele de vârstă. Nivel crescut al colesterolului rău poate fi prevenit printr-o alimentație sănătoasă și un stil de viață activ. Iar printre alimentele care ar putea reduce în organism nivelul colesterolului LDL (colesterol rău), se numără și berea, atunci când este consumată cu moderație. Și asta datorită conținutului de fibre solubile, care se regăsesc mai ales în orz, unul dintre ingredientele berii. În timp, colesterolul rău generează plăcile de aterom, acele depuneri nedorite de pe pereții interiori ai vaselor

Despre boala cardiovasculară

Boala cardiovasculară (BCV) este una dintre principalele cauze de deces în Europa.

În ciuda unei scăderi semnificative în ultimii 30 de ani, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bolile cardiovasculare reprezintă 31% din cauzele de deces la nivel internațional, la noi în țară acestea reprezentând chiar principala cauză de deces, cu peste 57% din totalul înregistrat la nivel naţional.

Sedentarismul, o dietă nesănătoasă și neechilibrată pot accelera riscul de boli cardiovasculare. Adoptarea unui stil de viață sănătos care presupune un regim alimentar echilibrat și exercițiu fizic constant, poate contribui la prevenirea multora dintre formele bolilor cardiovasculare.

Boala cardiovasculară, indiferent de forma ei de expresie clinică: hipertensiune arterială, boală ischemică coronariană, accident vascular cerebral sau boală ischemică periferică, este în primul rând o boală a endoteliului, adică tunica internă a vaselor de sânge, având ca substrat histopatologic ateroscleroza și activarea mecanismelor de tromboză.

Procesul de ateroscleroză și inflamația endotelială încep din copilărie și sunt accentuate de alimentația modernă hipercalorică în raport cu stilul de viață din ce în ce mai sedentar.

De aceea, este extrem de important să se găsească factori din mediul nostru de viață care să mențină sub control acestă tendință la hipercoagulabilitate a sângelui.

Important de reținut

Potenţialele efecte pozitive asupra sănătății apar doar în condițiile unui consum moderat de bere în rândul adulților. Organizația Mondială a Sănătății definește consumul moderat de bere ca o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbați și 330 ml/zi pentru femei, cu o concentrație de alcool de 5%.

Fabricată din ingrediente exclusiv naturale (cereale, hamei și apă), berea este o băutură nu doar iubită deopotrivă de bărbați și femei din întreaga lume, dar și o băutură cu un posibil impact pozitiv pentru organism, atunci când este consumată cu moderație.

Datorită ingredientelor sale naturale, berea, consumată moderat, poate să facă parte cu succes dintr-un stil de viață sănătos.

Vă ofer și un scurt interviu făcut cu doctorul Alin Popescu, din parteaCentrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

2 thoughts on “Studiu: Impactul consumului moderat de bere asupra echilibrului fluido-coagulant”

  1. Adrian - Andrei Oltean

    (Aproape) fără nicio legătură cu articolul, îmi pare puțin pleonastică denumirea institutului. „Centrul de Studii pentru Sănătate și Nutriție” se poate ocupa și de sucurile naturale făcute în casă, și de dulcețurile home-made, ca să nu mai zic de făinuri și alte mălaiuri de casă, ori de afumături. Și de bere, of course.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.