Nord Natural – un ”food hub” de unde puteți cumpăra mâncare de Bucovina

Nord Natural a intrat natural (ah, ce joc de cuvinte am prestat… :D) pe radarul meu de om trecut ușurel de 40 de ani, știți voi, acea vârstă de la care chiar dacă tu nu vrei să fii atent la ce bagi în gură și încă te crezi tânăr și ferice din punct de vedere fiziologic, corpul are grijă să îți dea câte un cartonaș galben și să te trezească din jemonfișismul ăsta.

Drept pentru care, desigur, fiind în căutare permanentă de mâncare cât mai bună (nu am zic neapărat sănătoasă, ați sesizat, da?), faza cu produsele astea tradiționale și naturale din Bucovina mi-a atras atenția.

Și mi-a mai atras atenția un lucru, dincolo de produsele care oricum par apetisante: faptul că Nord Natural este un proiect al Fundației „Open Fields”, cu scopul de a crea o punte între micii agricultori, procesatorii locali și consumatori în spiritul comerțului echitabil și al unei alimentații sănătoase. Ceea ce mi se pare foarte tare. Idee pe care aș vrea să o văd și în alte zone ale tării. Căci foarte multe zone ar avea nevoie de un astfel de hub. 

Și pentru că nu puteam să vă povestesc despre acest proiect papilo-gustativ fără să vă și zic despre gustul produselor, în weekend m-am dedat la câteva dintre sortimentele pe care le puteți comanda de pe site. Și vă zic Top 3, din punctul meu de vedere.

Urda. Excelentă! Dacă ești fan de așa ceva, merită!
Cozonacul cu mac. Cred că cel mai bun pe care l-am mâncat în ultima vreme.
Icrele. Nu știu cum le-au făcut, dar vaaaai cât de bune sunt…

Unii spun că produsele din carne sunt foarte bune. Eu nu le-am gustat. Încă. Și parcă nici nu mai am tragere așa de mare pentru carne. Nu mi-am propus. Pur și simplu așa s-a întâmplat. Nu că am renunțat definitiv, căci sunt sigur că peste câteva zile o să mă apuce pofta să îmbuc ceva cărneresc. Doar că am lăsat-o mai moale…

Nord NaturalDacă vreți să comandați întru test sau ceva produsele Nord Natural, dați un mail pe comenzi@nordnatural.ro sau sunați la telefon 0760 238 396. Și vedeți ce vă face cu ochiul.

Echipa Nord Natural selectează și promovează produse autentice, tradiționale din zona de nord-est a României, cu precădere, în etapa inițială, din Bucovina.

Micii furnizori implicați în proiect sunt încurajați să păstreze ingredientele, rețetele și modul de producție tradițional. În plus, fiecare artizan aduce cu sine o poveste, despre tradiții, gastronomie și mod de a trăi.

În cadrul proiectului a fost înființat și magazinul online: www.nordnatural.ro, unde pot fi plasate comenzi ale produselor promovate de echipa Nord Natural. Magazinul de vânzări online este prietenos cu utilizatorul și include imagini relevante ale portofoliului de produse. Plata va putea fi făcută prin transfer bancar sau ramburs iar în câteva zile va fi activat modulul pentru plata cu cardul.

Nord Natural – food hub sau Centru de integrare pe piață a produselor locale

În regiunea de nord-est a României, la fel ca și în alte multe zone din ţară şi din lume, micii producători din domeniul agro-alimentar se confruntă cu o lipsă a pieţei de desfacere. În același timp, potenţialii consumatori de produse agro-alimentare tradiţionale, locale şi sănătoase nu au acces la acestea.

Fundația „Open Fields” și-a propus să conecteze micii meșteșugari locali cu oamenii care doresc atât o experiență culinară inedită, cât și o alimentație sănătoasă, prin înființarea unui food hub.

Astfel, proiectul derulat de Fundația „Open Fields” prin Nord Natural Hub identifică micii artizani din zona de nord-est a României, care folosesc materii prime din regiunea în care trăiesc și folosesc rețete și tehnologii străvechi și îi susține, promovându-le produsele prin canalele de piață moderne și inovative. În primele 24 de luni, inițiatorii proiectul estimează că vor atrage circa 100 de mici producători.

„Obiectivul principal al acestei inițiative este conectarea micilor meșteșugari locali cu oamenii care doresc să aibă parte de o experiență culinară inedită, în timp ce urmăresc să beneficieze de o alimentație sănătoasă. Fundația Open Fields, unicul asociat al Food Hub-ului Nord Natural, aparține sectorului ONG, iar profitul obținut va fi direcționat înspre proiecte caritabile și de dezvoltare comunitară”, a declarat Ovidiu Spînu, directorul fundației Open Fields.

Nord Natural Hub SRL a deschis un punct de lucru în Valea Putnei, în județul Suceava. Acolo, fiecare produs selectat trece printr-un proces de evaluare a calității și ajunge la clientul final purtând o marcă de calitate internă „produs recomandat de Nord Natural Hub”.

În etapa inițială, produsele selectate vor fi din Bucovina, din zone aflate la altitudini înalte, provenind dintr-un areal curat, nepoluat.

O călătorie culinară în Bucovina

Din cele mai vechi timpuri, agricultura a fost o îndeletnicire de bază a locuitorilor din zona montană din nordul țării astfel că, şi astăzi, Bucovina păstrează tradiţiile producerii unor bucate alese. Furnizorii Nord Natural Hub reprezintă mici afaceri locale din sectorul agro-alimentar, care folosesc soiuri și ingrediente locale, urmând rețetele străvechi și ducând mai departe tradițiile preluate de la strămoși.

„Prin această inițiativă ne adresăm acelora care apreciază produsele autentice și tradiționale, celor care nu au răgazul să viziteze prea des Bucovina, dar doresc să se bucure din când în când de un crâmpei din farmecul gastronomic al zonei. Dorim să îi încurajăm și pe cei tineri ca, într-o perioadă caracterizată de globalizare, să se întoarcă la origini și să devină promotori ai unor tradiții vrednice de dat mai departe celor care îi vor urma”, a adăugat Ovidiu Spînu.

Beneficii pentru producători și consumatori

Avantajele proiectului sunt multiple, atât pentru consumatori, cât și pentru producători. Mai exact, proiectul este bazat pe principiul comerțului echitabil. Astfel, micii producători beneficiază de consiliere și asistență tehnică, au acces la consumatorul final prin comerț online, târguri, evenimente și magazine specializate, sunt plătiți corect și la timp și primesc îndrumare în vederea dezvoltării durabile. În final profitul obținut este reinvestit în proiecte adresate comunităților vulnerabile.

În ceea ce îi privește pe consumatori, aceștia vor avea acces la produse autentice, românești, tradiționale, vor consuma produse sănătoase și gustoase la un preț corect și vor avea garanția unui produs cu origine și manufactură controlată.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.