Am slăbit cam 10 kile în 30 de zile. Știți cât m-a costat să fac asta?

Scriu articolul acesta pentru că multă lume m-a întrebat cum de am reușit, într-un timp atât de scurt, să slăbesc în halul ăsta. Lor le răspund, practic. Și, indirect, și vouă, celor care sunteți interesați de acest subiect căci altfel, desigur, nu ați fi intrat să citiți :)

Scurtă (foarte scurtă, chiar) istorie. În urmă cu vreo 30 de zile eram pe la 99 și ceva de kile. Care greutate, la cei 1.83 m ai mei, însemna că eram rotofei spre grăsuț. Nu gras, nu umflat, nici gând obez, doar rotofei spre grăsuț. Azi dimineață am văzut că am coborât înspre 89 de kile. După doar 30 de zile.

În rândurile de mai jos nu vă dau sfaturi, nu vă fac recomandări, nu vă dau rețeta succesului lipidic sau ceva. Ci doar vă spun ce am făcut eu. Pentru că a funcționat. În cazul meu, desigur. Poate la unii dintre voi nu o să funcționeze. Cum se întâmplă îndeobște. Pentru că suntem diferiți. Pentru că reacționăm diferit în situații diferite. Pentru că pur și simplu fiecare alegem să ne trăim diferit viața. Așa că, repet, vă spun doar ce am făcut eu și atâta tot. Concluziile le trageți voi.

Cât te costă să slăbești 10 kile în 30 de zile

Aș împărți acest aspect în două categorii. Ambele, deși nu pare la prima vedere, extrem de importante: costuri înainte de dietă și costuri în timpul dietei.

Costurile înainte de dietă

Sunt cel mai greu de cuantificat. Pentru că, privit din goana calului, pare că nu ai nici un cost înainte de a te apuca efectiv de dietă. Ei bine, din punctul meu de vedere, aici greșesc enorm cei mai mulți. Pentru că, simplu spus, te costă foarte mult să intri în mindsetul de a vrea să te ții cu adevărat de acea dietă.

Câți dintre voi v-ați zis la un moment dat ”gata, de mâine mă apuc de slăbit!”? Și câți dintre cei care v-ați zis asta ați eșuat în a vă ține de program. Exact despre asta este vorba. Despre faptul că v-ați apucat de dietă fără să ”plătiți” costurile acestea despre care vă spun. Care costuri însemnă, în esență, timpul și resursele pe care le cheltuiți pregătindu-vă psihic și sufletește pentru perioada de dietă (dacă zâmbiți ironic acum, well…).

În cazul meu, această pregătire a durat cam un an și jumătate. Da, atât a durat. Timp în care m-am tot gândit că mi-am cam bătut joc de organismul meu vreo 42 de ani și că ar fi vremea să mă opresc, să îi cer scuze și să fiu mai atent la ce bag în gură, ca să o zic direct, așa cum ar trebui, de altfel, să discutăm. Un an și jumătate în care m-am pregătit psihic și sufletește pentru o schimbare drastică, dar necesară în modul meu de viață. Un an și jumătate în care am luat decizia, încet încet, să mă apuc de dietă doar atunci când o să simt cu adevărat că sunt pregătit.

Și acel moment a venit. Brusc. Într-o zi în care am zis ”gata, ok, de azi încep”. Și am început. Pentru că ”semințele” pe care le-am sădit în mintea și în sufletul meu și-au făcut treaba. Și când au ”răsărit” mi-au dat de știre :)

Costurile din timpul dietei

Și aici, cu voia dumneavoastră, aș împărți costurile în două categorii: măsurabile și greu de măsurat. Cele greu de măsurat se leagă foarte bine cu cele dinainte de dietă, adică cele care țin de pregătirea psihică și sufletească. Pentru că, evident, dacă înainte de a vă apuca de treabă doar știați că o să vă fie mai greu, în timpul dietei chiar simțiți asta. Așa că lupta cu voi înșivă se duce inclusiv pe teren psihic și sentimental (unii spun că acesta este lupta cea mai mare, dar mie nu mi s-a părut…).

Tot la capitolul greu de măsurat intră și așa-numitele costuri de oportunitate. Care, de cele mai multe ori, nici măcar nu sunt luate în calcul, ceea ce este o mare greșeală, pentru că fără ele nu înțelegem cu adevărat în ce ”business” ne-am băgat. Ce înseamnă aceste costuri de oportunitate: ceea ce pierdem pentru că ne ținem de dietă, în loc să facem altceva, care ne-ar aduce un câștig. În mare, despre asta este vorba. Concret, cost de oportunitate este faptul că nu mai putem ieși la bere cu băieții să ne facem mangă (stimabilii înțeleg ce zic eu aici…). Un alt cost de oportunitate ar putea fi că nu mai pot să mă duc atât de des la shopping pentru că mă costă dieta mai mult decât credeam (stimabilele înțeleg ce zic eu aici…). Gândiți-vă voi la alte costuri de oportunitate de pe care le plătiți, pentru că fiecare are specificul său, ca să zic așa.

Costurile măsurabile. Aici e mult mai simplu. Pentru că – pam pam – vorbim despre bani.

Pe partea de mâncare, am ales soluția LifeBox. Căci pentru mine asta a fost, o soluție, nu doar mâncare. Vă zic doar în mare despre ce este vorba: comanzi unul din meniurile de diferite calorii și primești în fiecare zi, în intervalul orar ales de tine și la adresa pe care o alegi, o cutie cu mâncarea pentru toată ziua. Găsiți voi detalii pe site dacă vreți să aflați mai multe. Și, dacă vă decideți cumva, vedeți că puteți folosi codul ”Chinezu10” și primiți 10% la prima voastră comandă (sunt client vechi constant, oarecum fan, chiar!).

Eu plătesc în jur de 300 de lei pe 5 cutii, de luni până vineri. Bine, costurile diferă în funcție de ce meniu alegi și de caloriile pe care ți le livrează. Dar în cazul meu vorbim despre 300 de lei pe săptămâna de muncă. Știu că unora li se pare prea mult, de aceea au și renunțat, după ce au încercat o perioadă varianta LifeBox. Chiar dacă – citez – ”mâcarea a fost foarte bună” (căci mâncare este bună și diversificată).

Și au dreptate să renunțe dacă se uită doar din punct de vedere financiară (găsești variante mult mai ieftine decât 300 de lei pe săptămână pe mâncare!). Numai că, vedeți voi, trebuie să căutați o soluție pentru dietă, nu să căutați doar mâncare. Nuanța este colosală. Mâncarea găsești oriunde. Soluție pe termen lung, cu livrare constantă și cantități măsurabile nu prea găsești pe toate drumurile. Mă rog, așa am văzut eu lucrurile. Și de aceea am ales soluția LifeBox, pe care o să merg în continuare.

LifeBox a fost (și este) pentru mine o soluție care mi-a rezolvat așa: 1. m-a scutit de grija ”ce mănânc azi” 2. m-a salvat de tentația unui covrigel, a unui grătărel (aveam de mâncare, nu mai aveam nevoie de altceva) 3. mi-a ordonat programul de mâncare (3 mese principale, 2 gustări), inclusiv pe partea de măsurare a caloriilor (am alternat VeggieBox de 1500 cu FishBox de 1500).

Trei lucruri pe care le-am învățat în timp ce scăpam de cele 10 kilograme

Să nu te intereseze scăderea în greutate, ci starea de sănătatea.

Faptul că devii mai slab este doar un efect. Unul grozav, desigur, dar doar un efect, nu un obiectiv în sine. Presupun că știți că sunt zilioane de tehnici de scădere în greutate, dar care îți afectează sănătatea. Despre asta vorbim aici: să devii mai sănătos scăzând în greutate, nu să scazi în greutate fără să te intereseze starea de sănătate.

Gândește-te nu la ce pierzi că ți-ai schimbat stilul de viață, ci la ce câștigi.

În cazul meu, probabil cel mai deranjant lucru a fost că a trebuit să renunț drastic la băutele cu prietenii și cu amici. Eu sunt om sociabil, iubesc berea, iubesc discuțiile cu tovarășii. Dar a trebuit să mai tai din ele, să le pierd, dacă vreți. Numai că, în loc să stau îmbufnat în colțul meu, am decis să mă uit la ce câștig. Și, dacă privești lucrurile din perspectiva asta, îți dai seama așa: câștigi timp mai mult cu cei dragi sau timp pentru citit o carte, urmărit un serial; câștigi o mai bună stare de sănătate (o știți pe aia cu ”nu mai beau niciodată”); câștigi mai mult timp pentru tine (unul din păcatele timpurilor moderne este că nu mai găsim timp să fim doar noi cu noi…). Și lista poate continua, în funcție de cum ”ticăie” fiecare dintre voi.

Principiul vaselor comunicante în dietă (sau mica minciunică a lui ”la bere nu renunț!”).

În fizică, stimabilul Pascal a venit cu teoria aceasta. Care înseamnă – și în fizică, dar și în dietă – că nu poți să reduci drastic nivelul dintr-un vas și să lași nivelul ridicat în alte două vase. Pentru simplul motiv că aceste vase comunică între ele și tot un drac faci, per ansamblu nu ai câștigat foarte mult că ai încercat să reduci nivelul doar dintr-un vas. În cazul meu, ”vasul” în care am încercat (dar doar pentru foarte scurt timp; mi-am dat seama repede că este o prostie ce fac) să mențin nivelul ridicat a fost consumul de bere (o licoare minunată, pe care o iubesc!). Nu merge așa. Trebuie să reduci tot la minimum. Tot. Tot ce bagi pe gură, ca să o zic direct. Pentru că totul ”se depune”, tot ce bagi în gură are efect asupra dietei. Așa că nu vă mai amăgiți. Și reduceți nivelul din toate vasele. Altfel nu o să funcționeze.

Cam asta a fost povestea mea. Una personală. Iar prin asta vreau să spun că s-ar putea ca vouă să nu vi se potrivească. Și prin asta spun că nu există rețete universal valabile, pe care să le iei cu copy/paste și să le pui în algoritmul vieții tale. Fiecare trebuie să își găsească propriul drum. Fiecare trebuie să își trăiască viața așa cum crede de cuviință, cât mai frumos posibil :)

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

28 thoughts on “Am slăbit cam 10 kile în 30 de zile. Știți cât m-a costat să fac asta?”

  1. Nu creeeeed! Exact asta mi-a spus Vlad Dulea al meu ca reproș că nu am inclus la costuri și schimbarea garderobei! Păi nu fac eu un material separat cu asta? Mai încolo, desigur, când o să îmi spună doamna mea cât costă acest aspect, căci io nu îmi mai cumpăr haine de vreo mulți ani :D

 1. va urez sa va mentineti. din experienta mea, cei care slabesc mult intr-un timp prea scurt nu reusesc, pun la loc kilogramele, uneori chiar mai mult. nu imediat, in timp. plus ca e nesanatos, ma indoiesc ca v-a recomandat vreun doctor serios un astfel de regim.

  1. De unde știți că este nesănătos? Ați văzut ce conține o cutie LifeBox într-o zi? Nu este nimic nesănătos acolo. Dimpotrivă. Am fost la doctor nutriționist (chiar serios), care mi-a confirmat că este foarte bună alegere. În plus, și meniurile LifeBox sunt create de un nutriționist.

   Cât despre predicțiile dumneavoastră privind viitorul meu, sper să nu fie așa cum spuneți. Eu o să trag mult să nu fie așa :)

   1. Buna ziua, inainte sa va apucati de un regim este bine sa va calculati rata metabolica bazala (gasiti pe google; se calculeaza in functie de varsta, inaltime, greutate si reprezinta nr de calorii de care are nevoie corpul pt a sustine anumite procese ale organismului dvs). 1500 calorii este sub rata metabolica bazala avand in vedere varsta, inaltimea si greutatea dvs. Cand mancati mai putine calorii decat are nevoie corpul , intra in starea de infometare iar metabolismul incetineste( de ex in repaus veti consuma mai putine calorii pt ca s-a incetinit metabolismul). Nu mi se pare sanatos nici pt piele sa slabesti mai mult de 5 kg pe luna, pielea are nevoie de timp sa se adapteze la noile forme ( mai ales daca intentionati sa slabiti mai mult de 15kg). Tin sa precizez ca vb din experienta.Va felicit pt primul pas, acela de a manca sanatos, dar va sfatuiesc sa cititi mai multe despre procesul de slabire.

 2. Mi se pare foarte cool ideea. Si eu am reusit sa slabesc foarte bine dupa nastere cu un regim recomandat de un nutritionist insa daca stau sa calculez, ajung tot pe acolo cu costurile daca calculez ca trebuie sa si gatesc destul de des.
  Si asta cu ingrasatul la loc se intampla cand bagam porcarii in noi… again

 3. Dar sport ai facut? Daca nu, inseamna ca e cea mai tare dieta.
  Astept articolul cu efecte pe termen lung. Sper sa nu aiba efect de yo-yo.

 4. Neh… Reclamă…
  Io m-am lăsat de băut, mănânc mai puțin cantitativ (dar mai des), mi-am făcut abonament la piscină, plimb cățelul câțiva km pe câmpuri de doo ori pe zi și, uite – slăbesc încet, dar bine (într-o lună, de la 103 la 96,5… Pentru 1,86 și vârsta mea, îmi propun să mă stabilizez pe la 92).
  Mdah, știu că n-o să mă plătească nime pencă-mi fac reclamă…(dar măcar nici nu fac reclamă la alții :)…
  PS : nici io nu eram gras, dar mă enerva lumea rea, care mă întreba…când nasc ?

 5. Pt mai multe info despre procesul de slabire , va recomand programul Scoala de slabit – Ramona Tintea. Are si un canal de youtube. Mi s-a parut util. O zi buna

 6. Felicitari pt reusita, este de apreciat! Cred, totusi ca reclama este prea evidenta pt produsuele foloosite, neindoielnic de calitate si eficiente.

  1. Gresesti la modul grozav. Iti doresc sa primesti de 10 ori mai multi banni decâ am primit eu de la produsele alea. Caci, desigur, calculul este unul simplu: 10×0=0. Un mare zero. Dar, fireste, la tras concluzii din avion sunt toti foarte buni. Ai fi preferat sa nu zic nici un brand, ci doar sa vorbesc asa de-ampulea, cum fac multi altii, fara sa zica ceva concret? Aia e, atata s-a putut de data asta. Din partea unora.

  2. Habar nu aveți cât de rău va faceți, o sa vedeți rezultatele pe termen mediu și lung. Întotdeauna exista fraieri care nu sunt documentați și care vor da bani pe orice ca să slăbească. Ați rupt frigiderele și acum ne spuneți ca mâncați sănătos, pe bune? Nu aveți nimic în cutia craniană, aveți bani și cultura zero

   1. Dar de cât bun simț dai matale, bre anonimule, când vorbești așa. Se pare că s-a răsturnat căruța cu bun simț la tine și l-ai luat pe tot. De nu a rămas nimic pentru ceilalți, viteazule anonim ca fularul!

 7. In urma cu mai bine de 10 luni am dat nastere unui baietel minunat, insa am luat pe timpul sarcinii, cum era si normal, peste 20 de kilograme. Am incercat dupa nastere fel de fel de metode, diete, cam toate cu efect aproape de ZERO. In urma cu 5 luni am gasit ceva nou pe piata romaneasca, pe baza de lapte, defapt este un lapte, dar mai special. Conclucia este ca am reusit sa slabesc aproape 15 kilograme, ceeea ce nu este rau deloc. O sa continui dieta pana ajung la kilogramele de dinainte de a ramane insarcinata.
  Daca vreti mai multe informatii accesati cu incredere (sper sa fie permis un link :P) https://sociali.io/lp/86316/lp86316

 8. Buna ziua.
  In acest link gasiti cea mai buna metoda de slabit. am incercat si chiar a functionat. Sunt foarte multumit. Am incercat foarte multe metode dar asta a fost cea mai buna si simpla. recomand cu incredere : https://bit.ly/2zrMocJ

 9. Faci reclamă, domnule? Ok, care e problema?Ba, chiar multumim pentru reclama/recomandarea făcută unor produse testate deja, care au și avut efect in cazul d-voastră. Eu unul sunt satul de reclame de la tv sau bannere pe internet. Acesta este tipul de reclamă pe care îl caut, când cineva vine și zice: “am folosit produsul, atât m-a costat, m-a ajutat sau nu m-a ajutat.” Punct. Acum, eu fac ce vreau. Îl testez sau nu, ca nu ma obliga nimeni sa fac nimic in urma citirii acestui articol. Iar dacă chiar îl testez, pot sa vin și eu cu un feedback, iar astfel ne facem toți păreri reale despre produse.

  1. E reclamă. Dar nu e plătită :)) Adică, așa cum zici, eu am folosit acest produs și am zis să spun și altora despre el. Unora o să li se potrivească. Altora nu. Dar decizia este la fiecare. Așa cum zici :)

   1. Georgiana Dumitrache

    Salutare! Mie mi-a placut mult articolul si felul in care scrieti! Reclama sau nu, putin imi pasa si daca ar fi?! Care este problema?!🙄 Nu inteleg oamenii astia, nu aveti ce face si aruncati cu nori, fa-ti si tu blog si cauta sponsori pentru reclame daca crezi ca este atat de usor!🤭

    Mult succes va doresc in continuare, eu m-am inscris la snep, voi fi distribuitor si imi doresc sa ajut cat mai multi oameni sa slabeasca si sa manance cat mai sanatos. Ei, uite aici reclama! 😂😂 toate ca toate mie chiar mi-a placut articolul, numai bine, sanatate!😊

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.