Sa va explic. La crâșma la care ne bem cafeaua unii dintre noi, băieți de cartier de Vitan, adică la Cappuccino Story, mă întâlnesc des cu Ionuț Anghel. Care, printre alte chestiuni pe care le săvârșește în viața asta, se ocupă (nuș la ce nivel, că nu mă interesează ce scrie pe cărțile de vizită) și de Arta Ceaiului (apropo, dați un ochi pe site dacă tot citiți rândurile astea, știți cum zic).
Evident că, dacă tot te vezi cu omul de mai multe ori, nu ai cum să eviți ceaiul din subiectele de conversație. Așa că, printre alte povești, la un moment dat nu știu cum a venit vorba despre ce ceaiuri beau românii, așa, la nivel național, ca să îi zic așa.
Și, din vorbă în vorbă, numai ce mă trezesc că îl întreb pe Ionuț dacă are cumva un top, el zice că ar putea afla, io îl provoc să îmi scrie câteva rânduri pe tema asta, el zice că bine și iote că am pus-o de un articol pe acest prea-frumos blog.
Spor la băut. Ceai, măh! D
Am putea privi consumatorii de ceai din Romania ca fiind impartiti in doua mari categorii: consumatorii de ceaiuri “functionale”, care consuma ceaiuri de plante pentru efectele in cazul diferitelor afectiuni, si consumatorii de ceaiuri “de placere”, care prefera o sortimentatie cu totul diferita fata de prima categorie.
In ceea ce priveste segmentul de consumatori care consuma ceaiuri “de placere”, un top al preferintelor arata cam asa:

1. Categoria de ceai verde ramane pe primul loc
Despre ceaiul verde se cunosc cele mai multe informatii, oferta comerciantilor este foarte bogata in sortimente din aceasta categorie, astfel ca nu e de mirare ca ceaiul verde domina topul vanzarilor pe piata din Romania.
Se remarca o preferinta a romanilor pentru ceaiul verde imbogatit cu bucati de fructe sau petale de flori, cum ar fi ceaiul verde cu rodie sau ceaiul verde cu iasomie.

2. Locul 2 este ocupat de ceaiuri de fructe
Aici trebuie facuta diferenta intre ceaiurile adevarate de fructe, asa-numitele “fruit mélange”, care contin doar bucati de fructe, in mare parte loose, si ceaiuri la plic, negre sau verzi, aromatizate cu diferite arome de fructe, comercializate ca ceai de fructe, care ar intra mai degraba in categoria de ceai negru sau verde.
Cele mai apreciate combinatii de fructe de catre romani sunt cele “clasice”, printre care se numara ceaiul cu mere si scortisoara, ceaiul cu merisor si capsuni, sau ceaiul cu mar si petale de trandafir.

3. Ceaiul negru
Cu toate ca in tarile cu traditie in consumul de ceai, cum ar fi Marea Britanie, ceaiul negru este cel mai consumat, in Romania este preferat de o parte ceva mai mica de consumatori in comparatie cu alte categorii de ceai. Asta probabil din cauza aromei mai tari a ceaiului si a unui numar mai redus de informatii pentru aceasta categorie.
In ceea ce priveste sortimentele de ceai negru, se consuma in special cele “consacrate”, cum ar fi English Breakfast si Earl Grey, dar si sortimente de ceai negru cu iasomie si trandafiri, cele imbogatite cu petale de flori prezentand o aroma mai usor de “acceptat” pentru consumatorii de ceai din Romania.

Un alt trend pe piata de ceai din Romania care trebuie luat in seama este preferinta consumatorilor pentru ceaiul Rooibos, care castiga tot mai mult teren. Cu toate ca nu este propriu-zis un ceai, nefiind produs din frunzele plantei “Camellia Sinensis” ca ceaiul verde, negru sau alb, ci din frunzele si crengutele unui arbust care creste doar in Africa de Sud, intrand astfel in categoria tisanelor, ceaiul Rooibos este consumat pentru caracteristicile sale specifice: nu contine teina/ cofeina, putand fi consumat chiar si seara.
Numeroase studii de specialitate au scos in evidenta efectul relaxant al ceaiului Rooibos si faptul ca favorizeaza somnul linistit si odihnitor peste noapte. Pe piata din Romania putem gasi sortimente de ceai Rooibos simplu, traditional, sau imbogatit cu fructe si petale de flori, cum ar fi ceaiul Roobos cu capsuni si trandafiri.

Si ceaiul Mate incepe sa devina tot mai cunoscut pentru romani, acesta fiind tot o tisana, produs din frunzele arbustului Yerba Mate, care creste in America de Sud. Ceaiul Mate se remarca in primul rand prin efectul energizant, avand un nivel de teina foarte ridicat, si prin continutul important de vitamine si minerale.
Institutul Pasteur chiar a studiat planta din care se produce si a concluzionat ca se numara printre plantele cu cele mai mari valori nutritionale din lume si contine toate vitaminele necesare pentru a sustine viata.
13 thoughts on “Top 3 ceaiuri băute de români. Plus trendurile Rooibos și Mate”
Buna ziua Cristian,
Articolul asta a fost o mare desfatare pentru mine si nu numai pentru ca sunt un consumator consacrat de ceai ci si pentru ca il cunosc personal pe Ionut Anghel. Este o adevarata enciclopedie in materie de ceai si cafea si trebuie sa recunosc ca discutiiile cu el mi-au rafinat intr-un mod extrem de placut limbajul in legatura cu aceste subiecte. In general, relatia cu el este un mare castig pentru mine.
Cu deosebita stima,
Bogdan M.
Ce mă bucur să aud asta! În special pentru Ionuț. Dar și pentru că nu îmi răcesc tastatura de pomană :)) Mulțam!
Foarte faini, cei de la Arta Ceaiului. Imi plac combinatiile oferite si prin urmare sa tot fie vreo 3-4 ani de cand iau ceaiuri de la ei.
Eu nu știam despre ei până să îl cunosc pe Ionuț. Deci mare influencer băiatul ăsta :))
Mersi frumos de apreciere, dar nu-s mare influncer. Am o echipa foarte misto la artaceaiului care stie sa faca lucrurile bine si cu repsect pentru clienti de-ai e faimos site-ul.
Taci, măh, nu contrazice influencerul când zice că ești influencer :))
Daaa, sunt foarte buni cei de la Artaceaiului.ro și Ionuț e o persoană deosebită!
În sistemul Opinii de Încredere, Artaceaiului.ro are media 9,4 din notele a 476 de clienți verificați – https://feedback.trusted.ro/pareri-magazin/artaceaiului.ro.html și magazinul online a câștigat premiul GPeC 2017, la categoria Alimentare și Băuturi.
Chiar se pricep la business-ul ăsta!
Domnu profesor, după ce ziceți dumneavoastră ceva, cine să mă contrazică altceva? Stați jos, 10! :))
Eu nu-l cunosc pe Ionuț Anghel și nici nu beau ceia dar după articolul ăsta cred că mă apuc!
Să te apuci, bravo! Dar, vezi, din prea mult entuziasm față de ceai să nu uiți de bere :))
:)) …nici eu nu-l
cunosc pe Ionut Anghel, dar articolul asta-i asa de fain, ca ma gandesc sa las cafeaua (fiind o mare bautoare de cafea) pe locul doi. ;)
Cum îl știu pe Ionuț mare amator și de cafea, cred că și el ar prefera să faci o combinată dintre cele două :))
Pentru mine cel mai nedorit ingredient este hibiscus. Și cel mai greu de evitat.