Am 43 de ani. Împliniți. Ceea ce înseamnă că de 30 de ani beau alcool. Pentru că – of, doamne, cât de trist mă simt când scriu asta… – am pus prima dată băutură în gură când aveam 13 ani. Și de atunci a curs într-una. Din păcate. Din nefericire.
Vă invit să luați aceste rânduri ca un fel de spovedanie. Ca un fel de recunoaște publică a faptului că am greșit enorm atunci când am luat de-a gata, dacă vreți, tinerețea mea și am considerat, așa cum fac foarte mulți tineri, că tinerețea o să își facă ea treaba și o să preia tot excesul pe care îl aruncăm asupra ei. Și tocmai pentru am greșit vreau să vă scriu aceste rânduri. Pentru cei care au ochi de citit și minte de înțeles.
Tinerețea nu ține veșnic. La un moment dat, nici nu îți dai seama când, te trezești dintr-o dată nu neapărat bătrân, ci doar că nu mai ești tânăr. Iar constatarea asta vine ca o măciucă în creștetul capului. Cum?! Tu care erai tânăr și rupeai norma și halbele dintr-o dată ești lovit dur de vârsta din buletin?! Tu care o țineai într-un chef o săptămână întreagă să cedezi după prima noapte mai prelungită?!
Da, o să vină și momentul acela. Momentul în care nu mai calculezi vârsta în ani care au trecut, ci în ani care urmează să vină. Și pe care ți-i dorești cât mai sănătoși. Pentru tine. Pentru ai tăi. Pentru familia ta. Momentul pentru care cei tineri ar trebui să se pregătească deja. Să știe doar că o să vină. Atât deocamdată.
A bea alcool, indiferent de cantitate, la o vârstă fragedă este o prostie. Dar una pe care am făcut-o și noi, o fac și tinerii de acum și o să o facă toate generațiile care o să vină. Realist vorbind, așa s-a întâmplat, se întâmplă și o să se întâmple. Ce cred eu că ar trebui să ne intereseze pe noi este să îi facem pe tineri să înțeleagă un lucru fundamental:
Cu cât consumi mai mult alcool acum, cu atât îți ciobești din sănătatea viitoare.

Asta cred că ar trebui să povestim cu cei tineri. Să îi facem să înțeleagă acest adevăr fundamental. Pentru că a le spune direct ”să nu bei!” nu funcționează. Nu a funcționat nici la noi și nu o să funcționeze la nici o generați. Să le spui, însă, ”dacă bei ca porcul o să ajungi să te simți ca porcul” este o modalitate indirectă, dar mai de efect.
Teoria cu atracția teribilă față de alcool tocmai pentru că ”ăia mari” îl interzic funcționează de minune și în acest caz. Atitudinea noastră, ca adulți, trebuie să fie de neclintit în esență: alcoolul pentru adolescenți este interzis. Modul în care ”vindem” această interdicție tinerilor, ei bine, aici este adevărată știință.
Căci a striga la ei și le da ordin să nu bea, după care noi să stăm semeți că ne-am făcut treaba seamănă mult cu perversitarea Like and Share. Care lucrează, practic, la formă, nu la conținut. Care țintește mijlocul, nu obiectivul. Adică, pe șleau spus, o păcăleală. Căci tineri oricum vor bea, iar noi tocmai ce am ratat încă o oportunitate dacă nu de a deschide o cale de comunicare cu ei, măcar să nu mai închidem (încă) una.
Uitați-vă la staticile acestea. Mi se par înfiorătoare. Și sunt doar câteva din cele pe care le găsiți aici.
- 42% din adolescenții români au consumat alcool măcar o dată
- 93,4% dintre copiii cu vârste cuprinse între 12-14 ani care au consumat alcool, și-au cumparat alcoolul singuri din magazin
- 20% dintre decesele adolescentilor intre 15 si 19 ani din Europa se pot atribui consumului de alcool
- Abuzul de alcool este cauza a peste 200 de afectiuni dintre care ciroza hepatica, alcoolismul si diverse tipuri de cancer sunt doar cele mai cunoscute
- Alcoolul este cauza principala a 60 tipuri diferite de boli si factor asociat a altor 200 boli.
Vă las să vă gândiți la cele de mai sus. Căci toate aceste statistici și toate informațiile pe care le găsiți pe siteul inițiativei ”Suntem mulți” pot fi ”muniție” în a vă ajuta să discutați cu tineri despre consumul de alcool.
Vă las să vă gândiți la cum puteți voi să vă implicați. În așa fel încât nu doar să credeți că v-ați făcut treaba, ci chiar ca atitudinea voastră, implicarea voastră să producă efectele dorite.
9 thoughts on “Atunci când îți bei mințile, îți bei bei și ani din viața…”
As prefera sa existe pe site-ul recomandat si un ghid pentru familie. Pentru sotia dezamagita ca sotul isi gaseste linistea in paharul cu bautura. Pentru sotul dezamagit ca sotia le trage la masea mai des ca el. Pentru copiii dezamagiti ca in camera parintilor miroase mai ceva ca intr-o destilarie. Hai sa nu mai asociem consumul exagerat de alcool doar cu copiii. Nu ma refer doar la cei cu educatie precara. Si printre cei cu mai multa carte la cap sunt adulti cu probleme grave. Atat de grave incat ajung sa-si omoara proprii copii – a se vedea cazul de aseara din Brasov.
Un feedback interesant. O să mă asigur că inițiatorii îl primesc. Mulțumesc.
si care au fost consecintele negative pentru tine?
Clasicele. Alea pe care ti le zic analizele. Plus depunerea de cristale de acid uric. Care duc la gută.
Cand ajungi la facultate, tanar fiind si dai de libertate…direct pe o bere la 2L pui mana! Acum si eu as vrea sa dau timpul inapoi si sa nu fi baut atat. Partea buna este ca mi-am facut norma in anii aia, acum nu mai pun gura pe alcool, nu-mi trebuie, nu-i vad rostul.
Auzi, măcar noi ne-am trăit tineretile, ca să zic așa :)) Mă rog, zic și io să nu ne pară tare rău :))
Cel mai urat viciu…
https://www.youtube.com/watch?v=rfRTEjEBYdo
seamna cu chinezuuuuuuuuu?
https://www.youtube.com/watch?v=XHmt2W8CLbg