Berea consumată moderat nu îți face burtă. Moderat, am spus!

Ia haideți să urmărim împreună acest filmuleț cu doctorul Alin Popescu. Zic împreună pentru că eu sunt cel care l-a luat la întrebări…

Ei bine, dacă nu m-ați crezut pe mine când v-am spus că berea nu vă îngrașă, ci excesul de orice băgați în gură face asta, l-ați auzit pe specialist: burta de bere este un mit.

Desigur, așa cum zicea și Alin, când ne referim la bere în acest context, vorbim despre un consum moderat. Adică 660 ml/zi în cazul bărbaților și 330 ml/zi în cazul femeilor. De ce vorbim despre consum moderat? Pentru că orice lucru în exces, indiferent că este lichid sau aliment, este o greșeală teribilă, oameni buni!

Hai să lăsăm berea pentru câteva secunde. Și să ne gândim la sucul de portocale. Desgur, nu ne-am gândi niciodată să bem 2 litri de suc de portocale pe zi. De ce? Pentru că pur și simplu ni se pare prea mult. Ni se face rău de la atâta suc, este? Nu este în ADNul nostru de consumator de lichide, ca să îi zic așa, să bem, totuși, atât de mult suc. Vorba aia, apa-i apă, sucu-i altceva!

Dar să zicem, de dragul acestui exercițiu de imaginație, că bem acești 2 litri de suc de portocale pe zi. Și îi bem aproape în fiecare zi. Timp de vreo 10 luni. Iote, niște posibile kilograme în plus… Exact, despre asta este vorba. Despre faptul că un exces, de orice fel, are urmări asupra organismului nostru.

Revenind la bere și la ce înseamnă consumul moderat, dacă ”inofensivul” suc de portocale, consumat în exces, vă lovește silueta, de ce acuzați berea de niște lucruri, de care această licoare minunată (consumată moderat, să vă intre bine în cap!) chiar nu se face vinovată?

Repetați după mine, deci:

Burta de bere este un mit! Burta se face de la excesul de mâncare și de băutură!

Să dăm cuvântul și specialiștilor de la Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție. Pe care chiar vă recomand să îi urmăriți (inclusiv pe pagina de Facebook), pentru că o să puteți afla rezultatele unor studii foarte interesante, precum și tot felul de informații despre, desigur, faptul că bere + nutriție = sănătate :D

Photo by Patrick Fore

Deși consumată frecvent, berea nu este asociată cu creșterea în greutate și nici cu creșterea circumferinței abdominale în condițiile unor cantități moderate. Astfel, un consum moderat de bere nu influențează valorile normale ale circumferinței abdominale, ale raportului talie/șold și nici nu poate fi asociat cu o creștere a indicelui de masă corporală.

Ba mai mult, în unele cazuri, studiile au constatat o scădere a indicelui de masă corporală legată de consumul moderat de bere, mai ales în cazul femeilor. Rezultatele în rândul bărbaților arată că cei care au consumat bere zilnic, în cantități moderate, au avut un indice al masei corporale mai mic și o circumferință a taliei mai mică decât cei care au consumat cantități mai mari sau mai rar.

Cercetările științifice au arătat că un consum moderat de bere, ca parte a stilului de viaţă sănătos al unui adult, nu duce la creșterea în greutate. Berea, ca toate celelalte alimente sau băuturi, conține calorii, însă aportul de calorii din bere este unul redus: 100 ml de bere cu 5% alcool conțin același număr de calorii precum o cantitate similară de suc de portocale (42 kcal) și semnificativ mai puține decât 100 ml de vin roșu (71 kcal). Aportul de calorii este și mai redus în cazul berii fără alcool, acesta fiind de doar 20 kcal/100 ml.

De asemenea, consumul moderat de bere nu poate fi o cauză a creșterii în greutate, deoarece berea este o băutură care nu conține colesterol, iar cantitatea de zaharuri este una redusă.

În plus, medicii nutriționiști susțin că hameiul, unul dintre ingredientele berii, conține anumite substanțe care pot contribui la prevenirea obezității, pot îmbunătăți metabolismul lipidelor și pot împiedica depunerea excesivă a grăsimii pe vasele de sânge.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.