Beri românești – Top 10. Dar ce înseamnă beri românești?

Top 10 beri românești
(conform celor 3.394 de voturi ale cititorilor cristianchinabirta.ro)

Locul 1

Zăganu – 4.4%

Locul 2

Cazino – 3,2%

Locul 3

Nemțeana – 3,1%

Locul 4

Nenea Iancu – 2,8%

Locul 5-7

Cazino Craft Lager – 2,6%
Cazino Craft IPA – 2,6%
Timișoreana – 2,6%

Locul 8

Silva Dark – 2,5%

Locul 9

Ursus – 2,4%

Locul 10

Ciucaș – 2,2%

Câteva date tehnice

Au fost centralizate 3.394 de voturi. Nu a exista nici o bere care să nu fi primit măcar un vot (în situația asta este Burger, care a primt doar un vot).

Dispersia voturilor pe foarte multe branduri de bere (locul I are 4,4% din total, iar diferențele între toate berile fruntașe sunt, practic, minime) ne arată că 1. sunt mulți fani ai unor branduri în comunitate mea 2. diversitatea gusturilor este foarte mare (ceea ce, din toate punctele de vedere, este foarte bine pentru piața de bere!).

Berile incluse în sondaj sunt cele propuse de cititorii cristianchinabirta.ro într-o etapă preliminară (112 beri, care au totalizat 635 nominalizări). Așa că, practic, în sondaj se află cam toate berile din România.

A fost opțiunea mea să las berile așa cum au fost propuse de cititori în perioada preliminară. Adică, spre exemplu, în Top 10 se regăsesc trei beri Cazino, toate trei fiind propuse de cititori, iar eu le-am lăsat ca atare. Așa cum am făcut cu toate celelalte (vezi Ursus, Ursus Black și Ursus Cooler). Pentru că ideea era să aflu care este BEREA preferată, nu brandul ”pălărie”.

Menționez ca să fie scris negru pe alb că acest sondaj nu are nici o pretenție sociologică, este doar o provocare pe care am adresat-o comunității din jurul acestui blog și a celor care mai ajung, măcar din când în când, să îmi facă onoarea să mă citească.

Ce am vrut eu cu acest sondaj

Am vrut în primul rând să îmi satisfac acea curiozitate care îmi șoptea de multă vreme să îmi întreb cititorii ce branduri de bere le mângâie feng shuiul. Apoi am vrut să fac, practic, un centralizator al berilor românești, ca să fie un instrument util pentru toți cei care, din diverse pricini, caută beri românești pe internet. Cu mențiunea că definiția dată de mine sună așa: beri românești sunt berile care se produc pe teritoriul românesc sau care sunt branduri românești și care există acum pe piață.

Cele mai câștigate branduri din acest experiment al meu sunt berile artizanale. Nu insist acum asupra acestui aspect, am adunat destul material din reacțiile oamenilor ca să scriu un articol separat la un moment dat. Dar vă spun, pe scurt, câteva concluzii (și dau copy/paste la ce reacții am primit, public sau în privat): ”să îmi bag … dacă am știut că sunt atâtea beri artizanale în România!”, ”în Bicaz, măh, se face bere bună și în Bicazzzz?!!”, ”stau în Constanța de când mă știu, dar n-am știut neam că avem o bere locală bună aici”. V-ați prins, trag nădejde, de ce vreau să vă spun.

Câteva concluzii personale

Imediat ce am dat drumul sondajului, am dat un mesaj pe paginile de facebook ale primelor 30 de branduri de bere care au fost nominalizate de cititori în etapa preliminară de propuneri, în care le informam că am dat drumul sondajului. 5 dintre el mi-au răspuns în mai puțin de o oră. 3 mi-au răspuns în câteva zile. Restul de 22 nu mi-au răspuns deloc.

Ce înțelegem noi din asta? Well, în afară de tristețea mea de om de social media când vede o asemenea lipsă de reacție din partea unor branduri care se adresează publicului larg, vă las pe voi să trageți cuvenitele (și chiar evidentele concluzii).

Există o prăpastie imensă între fanii berilor artizanale și fanii berilor produse de multinaționale. Prima categorie se uită cu dispreț la cea de-a doua categorie, în vreme ce cea de-a doua categorie se uită cu curiozitate la prima categorie. Prima categorie susține că doar berile artizanale sunt beri adevărate (de regulă cei mai mulți chiar au testat cele mai multe dintre ele), a doua categorie habar nu are că există astfel de beri (mulți le-au contestat dreptul de a fi în acest sondaj pe motiv că… nu sunt românești).


Beri românești. O expresie atât de generală, nu-i așa? Căci, dacă v-aș întreba ce credeți voi că înseamnă beri românești, răspunsurile nu ar face altceva decât să confuzeze situația, mai degrabă decât să o lămurească :) Sunt berile cu nume românesc, dar produse în afară, niște beri românești? După unii da, după alții nu. Sunt berile produse în România, dar cu brand internațional, beri românești? După unii da, după alții nu. Sunt berile artizanale, cu nume care nu au nici o legătură cu ceva românesc, dar produse local, aici la noi, beri românești? După unii da, după unii nu. Discuția este lungă, după cum ziceam.

Când v-am provocat să nominalizați niște beri românești care vă plac, am lăsat din punct de vedere metodologic, dacă vreți, o scală largă. Pentru că am zis așa: beri românești sunt berile care se produc pe teritoriul românesc sau care sunt branduri românești și care există acum pe piață. Și în funcție de această definiție am selectat berile pe care le-ați propus și pe care vă invit să le votați în sondajul de mai jos.

Câteva cuvenite precizări mai tehnice, așa:

 • Am ”tradus” unele propuneri, gen Staropramen auriu (corect este Granat, desigur).
 • Au fost nominalizate beri care nu întruneau condițiile mele: nu erau nici branduri românești și nici nu erau produse în România. Drept pentru care nu le-am pus în sondajul de mai jos, evident.
 • Am lăsat toate propunerile voastre, așa cum le-ați formulat. În sensul că am lăsat și brandul mare, dar și propunerile de sortimente. Spre exemplu, am pus în sondaj și Silva, și Silva blondă, și Silva Dark, și Silva Romanian Pale Ale. Pentru că așa le-ați propus voi. Cel mai probabil cei care ați zis doar Silva v-ați referit la cea blondă. Dar, strict tehnic, eu nu aveam de unde să știu asta, drept pentru care am ales să pun toate propunerile voastre, așa cum le-ați zis voi.

Acestea fiind zise, vă invit la vot. În sondajul de mai jos. Ca să facem Top 10 beri românești din punctul vostru de vedere, al celor care îmi faceți onoarea să mă citiți, motiv pentru care vă mulțumesc, din nou :)

Puteți vota până pe 14 septembrie. Pe 15 septembrie voi face publice rezultatele votului și voi anunța și topul.

Care este berea românească pe care o preferi?

15, 8 milioane de hectolitri de bere. Atât s-a băut în România în 2016, conform statisticilor furnizate de Asociația Berarii României. Așa, per capita, suntem pe locul 7 în Europa, cu 80 de litri de bere pe an băută de câte un stimabil cu buletin de România. Nu comentăm acum aceste statistici (și acestea trebuie consumate cu moderație, dacă înțelegeți ce vreau să zic…), eu vi le-am dat doar ca să știți cum stăm la modul cantitativ. Ca o punere în context, dacă vreți.

Așa cum vă dau și câteva din concluziile interesantului studiu realizat de Questia, în iunie 2017. Poate o să rămâneți surprinși, dar 33% din cei întrebați au declarat că nici măcar nu au auzit că există bere artizanală. 80% dintre ei eu declara că ar vrea o diversitate mai mare de bere la festivaluri (asta este, practic, doar o confirmare a ceea ce știam și simțeam deja).

beri românești

Photo by Yutacar

Dar cea mai tare întrebare din acest studiu este următoarea: ”Ce tipuri de bere ați încercat până acum?”. Pentru că răspunsurile (oamenii au avut de ales dintre variante, important de înțeles asta, adică nu au zis-o de la ei) dovedesc o îmbulibășeală de mare angajament în percepția (aspirațională, de-a dreptul!) românilor despre bere: pe locul I (cu 48,8%) este berea nepasteurizată, urmată de berea… pilsner (cu 36,8%) și de berea ale (cu 22,1%), în timp ce 32% nu au ales nici una din variantele din care puteau alege (pentru conformitate le dau aici: nepasteurizată, ale, pilsner, lager, pale ale, abby ale, IPA, stout/porter, alt tip).

Apropo de percepție, am observat în bulele în care mă învârt eu (toți stăm în niște bule, din care ne este foarte greu să ieșim; bine, cei mai mulți nici nu vrem asta, desigur) că există două păreri care, în esență, sunt greșite tocmai pentru că pleacă de la un fel de absolutizare (care îi ajută pe posesorii de păreri să se simtă mai bine cu ei înșiși; cred…). Bine, de fapt vorbim despre aceeași părere, doar că dublu fațetată, dacă vreți: producătorii mari sunt nașpa, ăștia mici sunt minunați. Evident o exagerare dublă, dacă vreți. Căci nu toți producătorii mari sunt nașpa, așa cum nu toți cei mici sunt niște minunați. Adevărul, ca orice lucru în viața, se află undeva pe la mijloc.

Nici pe acestă chestiune nu o să insistăm (ar putea face obiectul unui articol separat; dar ce zic eu articol, ditai cartea!), dar am zis să vă spun aceste lucruri de context ca să puteți înțelege mai bine de ce vreau să fac sondajul despre care vă raportez mai jos.

Vă invit, așadar să mă ajutați să facem împreună
Top 10 beri românești.

O să procedăm așa:

Later edit: Perioada de propuneri s-a încheiat, mulțumesc mult pentru toate nominalizările!

Pasul 1. Voi propuneți în comentarii berea sau berile pe care le vreți în acest top (mă rog, pe care le vreți în sondajul la care o să voteze lumea). Aștept comentariile voastre până pe 3 septembrie, pentru că din 4 septembrie urc sondajul despre care vă spun la pasul 2, mai jos.

Pasul 2. Eu centralizez toate propunerile voastre și le pun într-un sondaj în cadrul acestui articol, în care să le poată vota toată lumea. O să pun toate propunerile voastre, chiar și cele care, de exemplu, se dublează ca brand (dacă există și varianta nepasteurizată a unui brand o să intre și ea, alături de brandul ”clasic”), tocmai ca să înțeleg mai bine care bere vă place sau pe care o vreți în top.

Pasul 3. Anunț rezultatele votului. Undeva pe la jumătatea lui septembrie.

Pe linie de metodologie țin să precizez ce înseamnă ”beri românești”: berile care se produc pe teritoriul românesc sau care sunt branduri românești și care există acum pe piață. Iertați-mă că nu sunt mai explicit, dar asta ar însemna să dau exemple și nu e corect, aș putea influența decizia voastra, deci nu o fac. Dar putem discuta despre aceste chestiuni (ex: bere cu brand românesc neaoș care nu este făcută în România) în comentarii, dacă vreți.

Și mai precizez ceva: ce fac eu aici nu are nici cea mai mică pretenție de studiu sociologic, ci este doar o provocare pe care o adresez celor care îmi fac onoarea să mă citească și pe care vreau, inclusiv prin astfel de modalități, să îi înțeleg cât de bine pot eu pentru ca, la rândul meu, să știu ce îi interesează să le livrez ca blogger. Dacă vreți, este ceea ce am încercat să fac și în cazul Top 10 orașe din România în care ați vrea să locuiți și Top 10 orașe din afara României în care ați vrea să locuiți. Și nu o să mă opresc aici cu astfel de sondaje, stați pe-aproape :)

116 comentarii la “Beri românești – Top 10. Dar ce înseamnă beri românești?

 1. cotos Reply

  1. Silva Neagra
  2. Tiltott Csiki Sor.
  Cele mai bune.

  • Ioan Reply

   Heineken 6 pk st 0,33-cea mai ok bere
   Ciuc
   Timisoreana
   Silva

  • Ovidiu Reply

   1.Pilsner urqwel, e cea mai buna dupa parerea mea
   2. Csiki Sor
   3 Silva

  • Eu Reply

   1.Corona Extra
   2.Heineken
   3.Guinness Draught
   4.Stella Artois
   5.Budweiser
   6. Staropramen

  • Simescu Andreea Reply

   Ciucas, Ciuc, Becks

   • Cristian China-Birta Reply

    Mulțumesc pentru propuneri, dar perioada de propuneri s-a încheiat, vă rog să votați berile favorite în sondaj :)

  • Stef Reply

   My man ?

 2. Mihaela Reply

  Zaganu

 3. Utopianangel Reply

  Ia hai sa vedem in ordinea preferintelo:
  1. Timisoreana
  2. Holstein (nefiltrata)
  3. Nenea Ianu
  4. Ciucas
  5. Becks
  6. Bergenbier ALE
  Cam asta e ordinea de achizitie de pe rafturile magazinului. :) Da, stiu, n-are nici o logica, dar gusturile nu se discuta. :P

  • Stef Reply

   Holstein e specia de vaca nemteasca, berea se cheama Holsten. Ma mor torusi ca bergenvier ale a ajuns in lista, daca te uiti la lista ingredientelor, zici ca e un experiment de chimie, nu o bere. Ce ar fi daca am mai propune un criteriu, aceea ca nu au voie sa candideze berile care contin malai, orez si orice altceva in afara de apa, malt , hamei , drojdie si una, max 2 elemente de aromatizare?

 4. Irina Bartolomeu Reply

  Zaganu, Ciuc Radler, Bergenbier Fresh Lemon

  • Bachus Reply

   Poate ai vrut să zici Holsten nefiltrată, pentru că Holstein dă lapte nu bea bere!:))

 5. Gabryell Reply

  1. Timisoreana
  2. Ciucas
  3. Bucegi
  4. Noroc
  Altele, nu mai stiu sa poata fi recunoscute drept licori neaose, care sa-ti gadile si sa bucure gatlejul, de fiecare data cand pofta ti-o cere!!!

 6. Florin Reply

  Ciucas
  Silva Blonda
  Ciuc

 7. mihai Reply

  CIUC și URSUS, de fugă… Da să vezi ce bună e BAVARIA (nou lansată, cred : am găsit la Auchan, preț de dumping, 10 lei 6 doze băgate într-un săculeț termoizolant – în câteva ore s-a și gătat stocul :)…

  • mihai Reply

   A, da : și SILVA e foarte bună… (o prefer pe cea neagră)…

  • Stefan Reply

   Bavaria exista pe piata de ani buni. Este bere de import provenita din Olanda. Pretul ala era special facut pentru epuizarea rapida a stocului – berea aia mai avea cateva zile si expira (termen valabilitate august 2017). Nu te astepta sa o mai gasesti la pretul acela, in mod normal costa peste 4 Ron doza.

  • Alex Reply

   Am luat si eu din Auchan si era 8 lei cu gentuta termoizolanta, era asa ieftina ca expira in curand, dar am luat si eu cateva baxuri ;)

 8. Natural Reply

  Pai hai sa fie ordinea in care as vrea sa le cer cand ajung la o terasa :)
  1. Ursus Black
  2. Nenea Iancu
  3. Zaganu
  4. Heineken
  5. Tuborg Cristmas Blue

 9. Carmen Reply

  Zăganu și Nenea Iancu

 10. Radu Reply

  Ciuc
  Zaganu
  Timișoreana nepasteurizată

 11. Pop Cosmin Reply

  Skol nepasteurizat
  Carlsberg
  Tuborg

 12. Georgiana Ene Reply

  Preferintele mele:
  Ciuc
  Ursus
  Silva blonda
  Have a cheerful day:)

 13. Vlad Reply

  1.Beretta
  2.Ground Zero
  3.Hop Head
  4.Terapia
  5.Sikaru
  6.Zaganul
  7.Silva(doar pentru RPA o mentionez aici)
  8.Nenea Iancu
  9.Calimani(pentru ca e singura care a mai rezistat dupa comnism)
  10.Aradeana

 14. Florin Ghimpu Reply

  1. Heineken shot;
  2. Tuborg shot;
  3. Ursus neagra;
  4. Ursus stejar;
  5. Timisoreana 330 ml.

 15. Valentin Reply

  1. Silva
  2. Neumarkt
  3. Peroni

 16. Iulia-Cristina Uță Reply

  Jumatatea mea beutoare de bere zice asa:
  1. Timisoreana nepa
  2. Ursus neagra
  3. Tuborg Christmas Brew
  4. Grolsch
  5. Tuborg
  6. Heineken
  7. Becks

 17. Mihai-Stefan Muresan Reply

  1. Hop hooligans
  2. Hophead
  3. Sara
  4. Phaza lunii (Bere de Cluj)
  5. Terapia
  6. Csiki Sor
  7. Nemteana
  8. Zaganu
  9. 1717
  10. Sikaru

 18. miruna Reply

  1. Zaganu
  2. Nenea Iancu
  3. Terapia
  4. Csiki Sor

  • Pop Cot Stefan Reply

   In sfarsit un comentariu serios :D Apropo, si Hophead e de la Cluj!

 19. ady Reply

  Nenea Iancu
  Csiki Sor

 20. Camelia juganaru Reply

  Zaganu blonda si roscata
  Azuga
  Staropramen aramie
  Terapia
  Sara

 21. Ionut Reply

  Nenea Iancu
  Paulaner
  Edelweiss
  Hoegaarden
  Holsten
  Carlsberg
  Heineken
  Stella
  Nu sunt chiar romanesti, dar din pacate in ultimii ani stam cam prost la capitolul productie de bere :)

 22. Florin Reply

  Ursus

 23. Madalina Aldea Reply

  1. 1717 (Weiss si Red Ale)
  2. Silva Romanian Pale Ale
  3. Timisoreana Nepasteurizata
  4. Zaganu
  5. Hophead
  6. Phaza Lunii
  7. Sikaru
  8. Sara
  9. Terapia
  10. Csiki Sor

 24. Trufan Radu Reply

  Csiki Sor

 25. Francisc Reply

  Citii de cantitate, stimabile domn. Dar de calitate… romanul bea bere ieftina. Peturi la 2,5 si 3 litri. Bere proasta de multe ori. Si nu o zic eu, va dau cateva exemple si imi veti da dreptate. Bere Deep parca de la Lidl. Nu m-as spala nici pe picioare cu ea. Se vinde in draci. La romanasi care nu dau 3 lei pe o doza sau 6 pe una de Amstel. Ca daca da 2 lei pe 2 litri e mai castigat.
  Apoi Newmarkt. Berea santieristului si-a boschetarului. Imi cer scuze pentru cine prefera berea aia, insa in 2 luni de lucrat in Mega Image, numai aia luau Newmarkt.
  Ar mai fi si berea Noroc, insa aia, culmea, mi-a placut. Are acelasi gust de bere ieftina insa nu iti lasa amar in gura.
  Dar, de la o vreme nu mai beau bere. Decat cu lamaie si fara alcool. Si prefer Ciuc Radler. Am incercat si altele insa prea aveau gust de bere, nu de citronada.
  Urmeaza Stepenbrau parca, de la Kaufland. Tot cu lamaie. Ieftina. 2 lei doza.
  La bere scumpa, prefer Amstel.
  In decursul a numai 10 ani de bautor ocazional de bere, am ajuns la concluzia ca romanul prefera sa dea bani putiti pe multi litri de bere proasta. Ca se obisnuieste dupa 2-3 pet-uri.
  Ma apucasem de serialul “Berarul” unde testam diverse beri de prin magazine. Numai ca mi s-a luat de atata amareala din beri. De aia o prefer pe cea cu lamaie. Pentru fetite, dupa cum ar zice destui.
  Dar daca e sa vorbim de alcool, e alta discutie. Ma duc sa mai beau niste Tanita cu Jagermeister…

  • Gelu Reply

   Buna ziua,
   Newmarkt nu exista… eventual Neumarkt …incearc-o la sticla si vei vedea ca e excelenta. Chiar si la pet bate alte beri ieftine de departe. E un brand luat de Heineken pentru segmentul low-price.
   Cu stima
   Gelu

 26. Simona Reply

  Hello!
  pentru mine clasamentul ar fi:
  Timisoreana nepasteurizata
  Ursus (doar sticla 330 ml – Ursulet,cum imi place sa ii spun cand ma intreaba omul meu ce bere bem)
  Becks
  zi faina!
  Simona

 27. Octavian Dobre Reply

  Ursus Black
  Silva blonda
  Ground Zero Imperial Fuck
  Ciuc (cel la sticla de 0,33)
  Multumesc si succes!

 28. Horia Anton Reply

  Indiferent ca vorbim despre HoReCa sau retail, topul meu e urmatorul, in functie de cel mai bun raport cantitate – pret:
  1. Ursus Premium 500 ml
  2. Ursus Premium 330 ml
  3. Ciuc
  4. Silva Blonda
  5. Timisoreana
  6. Skol
  7. Tuborg 750 ml
  8. Desperados
  9. Carlsberg
  10. Heineken

 29. Dincolo de nori Reply

  Stejar, Desperados, Bergenbier fără alcool la volan.

 30. Radu - Danut Munteanu Reply

  Păi așa și Leffe, varianta butoi (țap, halbă sau, mă rog, mai elevat draft) e produsă în RO. Dar aș rămâne la berile autentice românești. Le-am degustat cam pe toate de-a lungul timpului și în TOP 3 mă simt nevoit să nominalizez doar beri produse în Suceava (vă rog să nu mă acuzați de patriotism local că nu are legătură aici și acum cu berea ci doar asta îmi spun papilele gustative). Menționez că toate se fabrică și în prezent de un producător cu capital 100% românesc.
  TOP 3:
  1. Solca;
  2. Călimani;
  3. Suceava.
  PS. Păcat că la relansarea de acum mai puțin de o lună a brand-ului Solca producătorul a ales ca ambalalajul, de sticlă, să fie nereturnabil, ducându-i, astfel, prețul spre Becks și Staropramen poate chiar cu câțiva bănuți mai sus. E adevărat, box-ul de 6 sticle de 0,5 l arată bine, dar trebuiau să găsească o altă variantă penrtu segmentul HORECA.
  PPS. Chiar vreau să revin asupra aspectului legat de patriotismul local. Nu are nicio legătură, am degustat cam tot ce înseamnă bere locală de peste tot din țară. Nu iau în calcul produsele gen unicat, făcute strict de o berărie sau restaurant doar pentru consumul propriu și care, în cele mai multe cazuri, sunt produse după rețete originale ”germane”, că românul crede că neamțul e cel mai ”tare” producător de bere :)

  • Lucian Reply

   Ați omis berea bermas…mie-mi pare foarte foarte bună.

 31. Drunk Reply
 32. Kun Emese Ildiko Reply

  1. Csiki sor (Igazi, Tiltott)
  2. Silva
  3. Becks

 33. Dragos Reply

  Zaganu, Csiki Sor, Harghita plus deja clasicele Timisoareana nepasteurizata, Silva nepasteurizata, Ciucas

 34. ovidiu Reply

  ZAganu
  Zimbtru
  Nenea Iancu
  Bermas

 35. ZCO Reply

  As zice Silva dark, pt ca sunt iubitor de vere neagră, dar mi se pare ca odata cu schimbarea etichetei au schimbat si reteta si nu ma mai incanta la fel ca inainte.
  Despre blonde, as zice Nemteana-nepasteurizata, Silva si Ciuc

 36. Mihai Stescu Reply

  Indiscutabil Ground Zero Beer, Morning Glory, asta pentru că nu fac în mod curent NEIPA. Greu de găsit, în cele mai rău caz trebuie cumpărată de la fabrică.

 37. Flavius Reply

  Zaganu fratilor – bere buna produsa in Romania. Buna rau. Pe bune.
  Restul nu le enumar pentru ca vara este tare greu sa le deosebesti cu ochii inchisi.

 38. andrei Reply

  1. Azuga
  2. Zaganu
  3. Silva Black
  4. Timisoreana nepasteurizata
  5. Nenea Iancu
  6. Ursus Premium (500 ml) – aia la 330 nu e bere :)))
  7. Ciuc Radler
  8. Gambrinus
  9. Stejar

 39. Bianca Reply

  Crowd Control (Hop hooligans)
  PureC (HopHeads)
  Imperial Fuck (Ground Zero)
  Morning Glory (Ground Zero)

 40. Zmole Mihai Reply

  1. Silva Pale Ale
  2. Bergenbier Ale
  3. Silva Blonda
  4. Timișoreana Nepasteurizata
  5. Silva Neagra.
  Cinci ajung.

 41. Catalin Reply

  Timisoreana
  Holstein

 42. Geanina S. Reply

  1.Silva neagra
  2.Ursus neagra
  3.Tuborg
  4.Ciucas
  5.Timisoreana
  6.Skol
  7.Stejar
  8.Silva blonda
  9.Carlsberg
  10.Staropramen.

 43. Liviu Fratila Reply

  Sper ca acest top sa mai deschida ochii celor care nu au pus mana pe bere artizanala IPA! Macar afla din comentarii ca exista si altceva in Romania decat marcile arhicunoscute, ceva comparabil la orice ora cu cele mai bune beri din afara.
  1. Hop Hooligans, clar primii si as opta pentru Crowd Control, o IPA absolut extraordinara.
  2. Grund Zero – Split the Pot
  3. Ground Zero Imperial Fuck la egalitate de puncte cu Hop Hooligans Shock Therapy
  ——-
  4. Hophead Opium
  5. Three Happy Brewers West-Coast IPA
  6. Zaganu IPA (doar IPA), datorita pretului mai mic, incurajator pentru mase.

 44. Emil Calinescu Reply

  Dintre producatorii mari care produc ceva ca lumea, dar diferit, se diferentiaza clar Timisoreana Nepasteurizata. Foarte buna bere, o gasesti atat la carciumi, cat si la supermarket, ceea ce-i un mare avantaj.
  Dintre berile clasice, trebuie sa mentionez URSUS, un brand romanesc, care produce o bere competitiva. O fi mai buna Becks, dar cand vad diferenta dintre BECKS din Germania si BECKS din Romania imi dau seama ca acea bere nu trebuie incurajata. Deloc. De nicio culoare!
  Apoi locul 3, caci vreau sa fac doar un top 3, pun Zaganu. Toate sortimentele, ca-s mai multe. Ideea de Zaganu a fost, se pare, un fel de deschizator de drumuri. Nu conteaza exact cand au pornit, ei au fost printre primii care au intrat pe piata bucuresteana, cei care, cel putin mie, mi-au reaprins pofta de bere artizanala.

 45. acielv Reply

  Zaganu, Silva, Ciuc, Nenea Iancu, Ciucas, Neumarkt, Ursus, Timisoareana, Stejar, Bucegi

 46. mihai Reply

  unde se gaseste zaganu???
  se vinde si in supermarketuri?sau doar in restaurante,baruri?

  • Lucia 08 Reply

   In mega image

 47. Lucia 08 Reply

  Zaganu

 48. Angelo Robitu Reply

  1. Timișoreana
  2. Silva brună
  3. Nenea iancu
  4. Azuga
  5. Stejar

 49. Flo Reply

  Zaganu

 50. Mihai Lițiu Reply

  1. Terapia Gold
  2. Csiki/Szekely Igazi /Tiltot Sör
  3. Bastard
  4. Harghita (varianta la sticlă, nu pet)
  5. Ciuc Premium Lager
  6. Silva Pale Ale
  7. Arădeană nefiltrată

 51. Ovidiu Reply

  Zaganu

 52. Colt Catalin Reply

  1. Efes Draft
  2. Bitburger Premium Pils
  3. Budweiser Budvar
  4. Pilsner Urquell
  5. Paulaner Hefe-Weissbier
  6. Weihenstephan Hefe-Weissbier
  7. Grolsch Premium Lager
  Cam astea ar fi …

 53. catalin Reply

  csiki sor
  neumarkt
  holsten
  silva

 54. Andrei Reply

  1. SKOL Nepasteurizat
  2. Tuborg
  3. Carlsberg

 55. Andreea R Reply

  Timisoreana nepasteurizata

 56. Norman Reply

  1. Bergenbier Ale, 0.33
  2. Csiki sor
  3. Silva

 57. mahai Reply

  Timisoreana Nepasteurizata
  Azuga
  Heineken
  Ursus Negru

 58. Radu Tibil Reply

  1. Gambrinus vintage la sticla de 0,4l
  2. Berea casei de la Beraria 700 Timisoara
  3. Ciuc la sticla de 0,5l
  4. Tuborg, orice tip
  5. Perlenbacher la PET de 0,5l si DOAR EXTREM DE RECE (se gaseste doar la Lidl)
  6. Berea casei de la Butoiasul cu Bere Baia Mare
  7. Das Kastel de 5% (se gaseste doar la Penny)
  8. Becks la doza
  9. Stella Artois la sticla
  10. Corona la 0,33l, da’ are E-uri si te doare capul dupa ea.

 59. Radu Tibil Reply

  Va recomand si un top 5 beri care AU FOST (cum ar zice Vanghelie dac-ar sti conjuga):
  1. Stejar blonda la sticla
  2. Bergenbier la doza preponderent rosie, de-i facea reclama Chivu
  3. Arbema (am un unchi care nu mai bea bere de cand a disparut Arbema)
  4. Ciuc la halba cilindru de 0,5l
  5. Timisoreana la sticla din vremea promotiei cu Loganuri, avea 12% E.P.

 60. Adrian Reply

  Daca vorbim de beri artizanale :
  1. Zaganu
  2. Nea Iancu
  … in rest fiecare dupa gustul si zona lui , chiar as fi curios sa aflu si de alte fabricute mici.
  3. Silva ale si black
  4. Stejar
  astea chiar daca sunt facute de marii producatori .

  • Ionuț Reply

   Bermas,Bermas Sucevaa si Solca

 61. iulian Reply

  Nenea Iancu nefiltrata
  Ursus Black
  Silva Black
  Ciuc

 62. homebrewer Reply

  GroundZero
  Zeganu
  HopHooligans
  Bereta TM
  Sikaru

 63. Mihai Reply

  Salut! Iti propun sa testezi Deranj (oranj), de la Ground Zero. Mersi.

 64. Radu Popovici Reply

  Daca vorbim despre adevaratele beri artizanale, produse in cantitati mici, cu ingrediente de calitate, fara aditivi care doar reduc pretul de cost:
  1. Ground Zero Imperial Fuck (imperial india pale ale)
  2. Perfektum Black IPA (black india pale ale)
  3. Ground Zero Morning Glory (india pale ale)
  4. Hop Hooligans Crown Control (india pale ale)
  5. Perfektum Red Ale (american amber ale)
  6. Ground Zero Easy Rider (pale ale)
  7. Zaganu Rosie (red ale)
  8. Ground Zero Gipsy (porter)
  9. Hop Hooligans Chupacabra (spiced stout)
  10. Wicked Barrel The Black Pot (imperial stout)

 65. Mirela Reply

  1717 Red Ale
  Cazino Craft IPL
  Hop Hooligans Summer Punch
  Bere Sara
  Ground Zero Imperial Fuck
  1717 Weiss Plus
  Terapia Platinum
  Cazino Craft Lager
  Nenea Iancu Nefiltrata

 66. RV1923 Reply

  1.Bereta Juicebag Simcoe Dry Hop
  2.Deranj Oranj
  3.Ground Zero Beer Imperial Fuck
  4.Hop Hooligans Crowd Control
  5.Hop Hooligans Fist Fight
  6.Hop Hooligans Summer Punch
  7.Terapia Platin
  8.Zaganu Rosie
  9.Cazino IPL
  10.Hop Hooligans Cannon Fire

 67. Adrian George Reply

  1. Morning Glory (Ground Zero)
  2. Crowd Control (Hop Hooligans)
  3. Imperial Fuck (Ground Zero)
  4. Modern Mosaic (Hop Hooligans)
  5. Night Lights (Hop Hooligans)
  6. Fist Fight (Hop Hooligans)
  7. Nemteana blonda (Nemteana)
  8. Bereta juice bag, prima versiune (Bereta)
  9. Sikaru Tropical Griffin (Sikaru)
  10. Capra Noastra Alba (Capra Noastra)

 68. Ravanoos Reply

  1.Skol
  2.Heineken
  3.Tuborg
  4.Neumarkt

 69. Alin S Reply

  1) Crowd Control – Hop Hooligans
  2) One Down – Bereta
  3) Lederhosen – Hop Hooligans
  4) Night Lights – Hop Hooligans
  5) Melting Pot – Hop Hooligans
  6) Nutbusters – Hop Hooligans & Bereta
  7) Imperial Fuck – Ground Zero

 70. Marius Reply

  1. Csiki sor
  2. Nenea Iancu
  3. Zaganu

 71. Vector Reply

  1.Silva neagra
  2. Stejar
  3.Timisoreana nepas
  4.Tuborg

 72. Alex Reply

  1 Bermas
  2 Sara
  3 Terapia
  4 Csiki
  5 Silva
  6 Timisoreana ne

 73. Victor Reply

  1. Deranj
  2. Bereta Ai Pi Ei
  3. Sikaru Blonda
  4. Nemteana Blonda
  5. Nenea Iancu
  6. Csiki Sor
  7. Oppler
  8. Azuga
  9. Terapia
  10. Zaganu

 74. george Reply

  zaganu,
  sikaru,
  nemteana,
  capra noastra (iasi),
  nenea iancu,
  terapia,
  azuga,
  stejar,
  solca

 75. Georgian Reply

  1. Corona
  2. Guinness
  3. Carlsberg
  4.Stella Artois
  5.Desperados
  6.Becks
  7.Heineken
  8.Tuborg
  9.Nenea Iancu
  10.Leffe

 76. Vlad Reply

  Ursus. Din punctul meu de vedere, cel mai bun raport pret-calitate.

 77. Brewmaster Reply

  1.Solca
  2.Bermas
  3.Suceava Clasic
  4.Călimani
  5.Silva blondă
  6. Becks
  7. Neumarkt

 78. Stresna Reply

  Nenea Iancu
  Paulaner
  Edelweiss

 79. Boris Nicolof Reply

  1. Zăganu
  2. Azuga
  3. Neumarkt
  4. Timișoreana nepasteurizată
  5. Ciuc
  Toate la sticlă, nu pet sau cutie (la ultimele trei).

 80. Aaa Reply

  Cazino

 81. Robert Reply

  1. Proxi
  2. Bardenberger
  3. Albacher
  4. Bürger
  5. Lowenbrau
  6. Zimbru

 82. Iulia Reply

  Albacher
  Harghita
  Timisoreana

 83. Adela Reply

  Zăganu Roșie
  Zăganu Blondă nefiltrată (draft)
  Zăganu IPA
  Terapia (draft)
  Hop Hooligans Crowd Control IPA

 84. Marian Grajdan Reply

  Din pacate nu am identificat nicio bere romaneasca – prin bere romaneasca intelegand:
  – produsa de un producator cu capital romanesc
  – produsa in Romania
  – produsa din ingrediente locale
  – produsa cu forta de munca locala

  • Cristian China-Birta Reply

   Sunt mai multe beri care sunt produse așa, care întrunesc toate condițiile spuse de dumneavoastră, chiar în sondaj. Mai multe nu pot spune, mă înțelegeți, dar o să o fac când anunț rezultatele votului, când o să scriu și niște concluzii :)

  • IonutBogdan Reply

   Incearca urmatoarele beri produse de un producator cu capital romanesc in Suceava cu ingrediente locale si cu forta de munca locala:
   – Suceava
   -Bermas
   -Solca
   -Calimani
   Sper sa ramana asa pentru totdeauna.

 85. Cristi Reply

  Daca Coca Cola este imbuteliat in Romania spunem despre Coca Cola ca este un suc romanesc ? Sau care e faza cu Heineken trecut la beri romanesti ?

  • Cristian China-Birta Reply

   Cum este sondajul meu, gândit pe o strategie personală, precizarea mea metodologică, dacă vreți, în ceea ce privește definiția, pentru acest mini-studiu, a berilor românești este cea pe care am scris-o chiar în acest material. De două ori. Și anume: ”beri românești sunt berile care se produc pe teritoriul românesc sau care sunt branduri românești și care există acum pe piață”.

 86. andrei popescu Reply

  Silva neagra era buna rau pana au introdus …porumbul. am renuntat

 87. Mihai Reply

  Nici Azuga, nici Grolsch nu sunt produse in Romania…

  • Cristian China-Birta Reply

   Cum am zis, de două ori, în articol, definița mea pentru berile românești cu aplicabilitate la acest sondaje este așa: ”beri românești sunt berile care se produc pe teritoriul românesc sau care sunt branduri românești și care există acum pe piață”. Drept urmare, cele două beri pe care le menționați intră în acest mini-studiu.

 88. Bogdan Reply

  ar mai fi de adaugat ‘Zimbru’ :)

  • Bogdan Reply

   ups, era pusa deja.. sry :)

 89. Anca Reply

  Bună seara,
  Sincer, acest chestionar al dvoastră nu mi se pare corect sau valid. De ce? Pentru că este incorect să puneți micii producători de bere artizanală adevărată pe lângă berării industriale. Este incorect să bulversați mai mult consumatorul de bere, care este în curs de a se educa ce înseamnă într-adevăr o BERE, o bere adevărată, adică 100% naturală, nefultrată, nepasteurizată și produsă în cantități mici! Și mai ales este incorect față de aceste micro berării care se zbat să nu fie mâncate (cred că și la propriu curând) de aceste mari branduri care fac cică bere.
  Bună inițiativa dvoastră, dar din punctul meu de vedere, deloc făcută “cum trebuie”.

  • Cristian China-Birta Reply

   Stimată doamnă sau domnișoară, aceasta este părerea dumneavoastră. Pe care o respect, dar cu care nu sunt deloc de acord. O să înțelegeți de ce spun asta după ce o să fac publice rezultatele sondajului, când o să scriu și niște concluzii. Cât despre ce înseamnă ”bere adevărată”, discuția este foarte lungă. Dar presupun că veți fi de acord cu mine că nu există acest concept de sine stătător, ci există doar percepția noastră, a fiecăruia dintre noi, despre ceea ce fiecare dintre noi considerăm a fi ”bere adevărată”.

 90. Dan A. Reply

  Nenea Iancu nu e fabricată în Germania? Ca si Gambrinus si Azuga? (apropo, Azuga chiar e bere bună, față de altele produse pe scara larga)

 91. George Reply

  Nemteana !

 92. Silviu Reply

  1 Timișoreana
  2 Silva
  3 Ursus
  În rest, 90 % nu sunt beri românești.

  • Cristian China-Birta Reply

   Pe ce te bazezi când zici asta? Pentru că, din perspectiva mea, ești cam 90% foarte greșit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.