Cam de 1 an de zile am realizat o schimbare radicală de stil de viață. Cu niște rezultate remarcabile. Sunt foarte mândru de asta! Sunt foarte mândru că am reușit ceea ce este extraordinar de greu pentru cei mai mulți care își propun să facă o schimbare: intrarea în mindsetul necesar pentru a face această schimbare. Acest pas este fundamental! Sau, mă rog, așa a fost în cazul meu :)
Pe scurt, cum am reușit să plec de la 105 kilograme și să ajung la borna de 90 de kilograme: am fost teribil de atent la ce și la cât bag în gură. Ca să o zic pe românește. Și sunt în continuare foarte atent la aceste două aspecte, desigur.
O parte importantă din ecuația aceasta cu ”ce” și ”cât” bag în gură este partea de informare. De documentare. De cercetare. Adică, simplu spus (dar atât de complicat, de fapt…): informația.
Ei bine, în acest an, am văzut mulți oameni care au plecat de la ce le-am spus eu și au încercat și ei să își schimbe stilul de viață. Și, constant, am observat că, deși păreau că știu ce fac, de fapt nu făceau ce ar fi trebuit să știe. Adică au plecat la acest drum greu de recuperare a sănătății cu informațiile de bază greșite.
Dincolo de stil de viață sănătos, trebuie să avem grijă și la ce înseamnă menținerea sănătății, mai ales într-un mediu din ce în ce mai toxic, cu un nivel ridicat de stres. Un rol important aici îl au medicamentele fără rețetă, suplimentele alimentare sau dispozitivele medicale, pe care le folosim și despre care ar trebui să ne asiguram că avem toate informațiile atunci când decidem să le folosim.
Să vorbim un pic despre ce înseamnă informația corectă în acest domeniu al existenței noastre, care ne poate ajuta foarte mult, sau ne poate încurca foarte tare. Ce înseamnă informația corectă despre medicamente? Dar despre suplimentele alimentare? Dar despre dispozitivele medicale? Cum alegem dintre atâtea? Ce trebuie să alegem? O mulțime de întrebări. Care nasc alte întrebări. Care întrebări cer răspunsuri.
Să le luăm pe rând, deci. Cu mențiunea că vă recomand să studiați și siteul aleginformat.ro și pagina de facebook aferentă.
Medicamentele fără rețetă
În discuția de față, în care ne concentrăm pe informația despre medicamente, ne ajută să știm că există două tipuri generale: medicamentele cu rețetă și medicamentele fără rețetă. Și este bine să știm despre diferența asta pentru că este important să fim informați. Inclusiv în chestiuni care, la prima vedere, nu par nu știu ce mare șmecherie. Doar că pe partea de ce băgăm în gură (o zic mereu la modul direct, să fie clar despre ce povestim) fiecare bucățică de informație este foarte importantă.
Medicamentele fără rețetă. Vorbim aici, spre exemplu, despre aspirină, paracetamol sau despre cele pe care le luâm când ”mă doare un pic capul”. Se mai numesc OTC-uri (de la denumirea din engleză, over-the-counter) și sunt folosite pentru a trata sau preveni o serie de afecțiuni, fără să fie necesară consultația medicului. Medicamentele OTC se pot elibera direct din farmacie, nu au un regim special de administrare și nu necesită o rețetă medicală.
Astfel de medicamente pot fi administrate fără supravegherea medicului, cu condiția ca recomandările din prospect sau etichetă să fie citite cu atenție si respectate înainte ca acestea să fie administrate. Pentru utilizarea lor corectă, mai ales în cazul medicamentelor utilizate fără rețetă, fiecare dintre noi trebuie să se informeze în mod corect și să respecte informațiile din prospect sau de pe etichetă.
Și în cazul medicamentelor fără rețetă (sau, mai bine zic, mai ales în cazul acestora), a te informa în prealabil este extrem de important, uneori crucial. Așa că vă recomand, din nou, să cercetați la modul serios înainte de a cumpăra un astfel de produs.
O componentă foarte importantă a utilizării corecte a medicamentelor fără rețetă mai ales atunci când nu recunoaștem simptomele sau nu suntem siguri ca le-am identifcat corect este recomandarea medicului. Pentru că discuția cu specialistul face parte din același proces de informare, de înțelegere a motivului pentru care un anumite medicament este recomandat și de asumarea unui comportament în acest sens (frecvența administrării, dozajul, asocierea cu un anumite tip de hrană sau de lichide etc.).
Informează-te temeinic înainte de a cumpăra medicamente fără rețetă. Este cea mai bună… ”rețetă”!
Iată și două mituri frecvente despre medicamentele care se eliberează fără rețetă. Pe care ar trebui să le cunoașteți tocmai din perspectiva unei informări corecte. Și care să vă ajute să luați decizia cea mai bună.
Dacă nu trece durerea, poți să iei o doză mai mare decât cea indicată de prospect sau etichetă
Doza recomandată pentru un medicament eliberat fără rețetă nu este doar o sugestie, aceasta este atent calculată pentru a oferi un tratament sigur și eficient. Depășirea dozei recomandate poate fi extrem de riscantă pentru sănătate. Din dorința de a ameliora rapid simptomele, o doză mai mare decât cea recomandată poate să vă facă să vă simțiți mai rău.
Nu contează cum iei un medicament, atâta timp cât ajunge acolo unde trebuie
Medicamentele trebuie luate întotdeauna cu apă, cu excepția situațiilor în care sunt alte instrucțiuni de utilizare. Este bine să luați medicamentele cu o cantitate suficientă de apă, pentru ca acestea să nu se dizolve înainte de a ajunge în stomac, întrucât riscă să vă irite gâtul. Și aveți grijă să nu luați niciodată medicamente pe stomacul gol. Urmând aceste sfaturi și indicațiile din prospect, vă asigurați că medicamentul își face efectul iar voi și cei dragi veți fi sănătoși și în siguranță.
Suplimentele alimentare
Așa, ca un preambul, vă zic doar atât: ani de zile m-am uitat cu o nepăsare suverană la suplimentele alimentare. Doar că, după ce am depășit borna de 40 de ani, ei bine, lucrurile s-au schimbat. Pentru că analizele mi-au arătat că am o grămadă de deficiențe (ca să le zic așa generic), ce pot fi rezolvate cu ajutorul suplimentelor alimentare. Așa că sunt unul din cei care consumă astfel de produse.
Dar, atenție! Nu le-am luat de capul meu, ci tot la recomandarea doctorului. Și după ce am citit mult despre fiecare supliment în parte. Și după ce am întrebat cunoștințele, amicii, prietenii din domeniul medical sau adiacent. Adică nu le-am luat înainte de a mă informa.
Suplimentele alimentare sunt preparate ce conțin vitamine, săruri minerale sau alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic (fibre, aminoacizi, acizi grași, extracte vegetale sau animale), indicate atunci când, din anumite motive, aceste substanțe lipsesc sau nu se regăsesc într-o cantitate suficientă în dieta zilnică.
Consumul de suplimente alimentare nu trebuie să înlocuiască o alimentație echilibrata ci, eventual, să vină ca o completare a unui stil de viață sănătos. Asta mai merită scrisă o dată: suplimentele alimentare nu pot înlocui o alimentație echilibrată! Nu mergeți pe fente de astea, ca la fotbal. Nu aveți cum să săriți peste o alimentație adecvată (mama și tata tuturor regimurilor și a unei vieți mai bune!), pur și simplu nu se poate, orice altceva vi s-ar spune.
Suplimentele alimentare pot doar să ajute, nu pot în nici un caz să înlocuiască alimentația!
Și două mituri despre suplimentele alimentare întru informarea voastră.
Suplimentele alimentare sunt întotdeauna o alegere mai sigură
Suplimentele alimentare nu pot trata sau preveni boli și simptome, rolurile acestea fiind îndeplinite de medicamente. În plus, unele suplimente pot crește riscul de efecte secundare în interacțiunea cu anumite medicamente.
Nu contează dacă urmezi deja un tratament și iei și suplimente alimentare
Când urmezi deja un tratament, este bine să consulți medicul dacă vrei să iei și suplimente alimentare, deoarece acestea pot interacționa și provoca efecte adverse. Spre exemplu, unele suplimente pot împiedica modul în care corpul absoarbe, descompune și elimină medicamentele.
Dispozitivele medicale
Dispozitivele medicale sunt instrumente, aparate, materiale sau alte articole ce pot fi utilizate pentru activități precum diagnosticarea, prevenirea, monitorizarea, tratarea, ameliorarea sau compensarea unor afecțiuni, leziuni sau handicapuri, cât și pentru modificarea, înlocuirea anatomiei sau a proceselor fiziologice și controlul concepției.
Dispozitivele medicale se bazează pe ingineria biomedicală și, ca regulă generală, înlocuiesc permanent sau temporar o funcție a corpului. Pot fi utilizate și pentru îngrijire personală, fără să necesite consultul unui medic, această categorie incluzând, printre multe altele, spray-uri nazale, pastile de gât, pastă de dinți pentru dinți sensibili și multe altele.
Mare atenție la cum folosiți astfel de dispozitive, mai ales cele pentru îngrijirea personală, care se pot lua fără rețetă din farmacii. Și, mai ales, de ce să le folosiți, la ce vă ajută. Par întrebări copilărești, dar sunt extrem de importante din perspectiva informării corecte.
Informează-te ce înseamnă dispozitivele medicale și la ce te pot ajuta!
Articol scris în cadrul campaniei “Despre sănătate, cu responsabilitate” de informare și responsabilizare a consumatorilor cu privire la utilizarea corectă a medicamentelor fără prescripție medicală, suplimentelor alimentare și dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală, campanie realizată de Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI).
RASCI reunește producători, distribuitori și importatori de medicamente fără prescripție medicală, suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, activi pe piața din România, cu obiectivul comun de a asigura claritatea și obiectivitatea informației atât la nivelul populației – principalul beneficiar al acestor categorii de produse, cât și la nivelul profesioniștilor din domeniul medical – cei care zilnic dau sfaturi și indicații de utilizare a acestor produse.
4 thoughts on “De ce este importantă informația corectă despre medicamente fără rețetă, suplimente alimentare și dispozitive medicale”
In general am fost sanatoasa, asa ca nu am prea avut prin casa medicamente, decat alea prescrise de medic. De cand am fata, sunt si mai atenta la absolut tot. Chiar si cand raceste (si realizez si eu, dupa zeci de raceli ale ei, ca asta este) tot mergem la doctor. Stiu deja si tratamentul standard pe care il primeste, dar prefer ca un om specializat sa imi spuna x si y, nu dau eu din putzul gandirii diagnostice, ca nu am scoala in cauza.
Nu cred in suplimente, incerc sa contrabalansez carentele cu alimente ce contin respectivele ingrediente, inainte sa ma umflu de vitamine de la farmacie. Nu zic ca nu consum din ele deloc, daca medicul spune, sau ca nu am facut de pilda o cura de fier intrevenos cu cateva zile inainte de cezariana (din nou, doctorita mea a decis ca e necesar), dar consider ca o alimentatie sanatoasa este de dorit, inainte de a umple burta cu suplimente.
Absolut corect ce zici cu alimentația. Asta trebuie să fie prioritatea! Doar că uneori (ca să nu zic de multe ori…), ajungem într-un moment in care alimentația corectă nu mai ajunge…
Ai dreptate in ceea ce spui. La fel am crezut si eu … si apoi m-am intrebat: “oare e normal sa racesc atat de des?”, asa ca l-am intrebat pe doctorul meu daca poate identifica si trata cauza deselor raceli, in loc sa se ocupe doar de tratarea efectelor. A zis ca preventia … e treaba mea. Am mers pe preventie si … de peste 10 ani nu ne-am mai vazut la fata. Sa fim sanatosi, zic!
Prevenția este mama și tata și bunica și unchiul și mătușa! :))