Sunt mare fan de bere. Adică am fost la o grămadă de degustări, de întâlniri, de conferințe, ba chiar am ajuns și la un Congres Mondial de Bere și Nutriție. Yeap, atât de pasionat sunt.
Ei bine, de ceva vreme, în calitatea mea de propovăduitor al acestei prea-minunate licori, am început să organizez degustări de bere.

Pe stilul meu, desigur. Adică mai pe caterincă, mai fără fițoșenie, pe sistem de să se simtă omul bine când bea berea ai, nu ca la școală, știți cum zic :))
Și, după câteva astfel de ture, am observat că cei mai mulți dintre participanți nu au nici cea mai mică idee despre ce înseamnă o degustare de bere.
Motivul principal fiind că – și aici m-a durut chestiunea… – berea nu li se pare o mare jmekerie. Mai direct spus, nu prea are lumea respect pentru bere.
Drept pentru care, le-o torni în pahar și ei abia așteaptă să o deșarte pe gât în jos – pardon my French – fără să acorde acele indispensabile (pentru o experiență completă) momente de DINAINTEA deșertării pe gât în jos. Care sunt esențiale, zic, pentru deplina simțire de bine.
Mai jos vă dau câteva indicații prețioase și spumoase despre cum puteți și voi organiza o degustare de bere.
Căci serios vă îndemn: adunați-vă prietenii, colegii, amicii și organizați o astfel de degustare. O să vedeți că berea o să vi se pară mult mai bună :D
Câteva chestiuni organizatorice
Pe care io nu le trec la reguli de nicio culoarea. Ce, la frizer îi treci la regulă să aibă foarfecă? Este de la sine înțeles că are :))
Așadar, ideal vorbind, ai nevoie de câte un pahar de sticlă transparentă pentru fiecare bere în parte.
În realitate, însă, dacă ai un singur pahar și o carafă cu apă ca să îl speli după fiecare bere degustată, e ok, stai relax, nu are rost să ne aruncăm stelaro-aspirațional, nu suntem în finala de campionat mondial de bere, zic.
Etapele degustării de bere sunt, pe scurt, așa: turnat, privit, mirosit, băut, plimbat berea prin gură, înghițit. V-aș jigni dacă v-aș spune cum să vă uitați la berea din pahar, este? Păi, cu ochii, cum să vă uitați altfel? :))
Așa și cu celelalte etape: lăsați bunul simț, ca să îi zic așa, să vă ghideze. Mindsetul fiind, din nou o zic, de degustare, de atenție sporită asupra lichidului pe care o să îl beți, nu de băut în sine. Și restul va veni de la sine apoi, o să vedeți.
Hai să v-o zic direct: rațiunea pentru care trec foarte repede peste multe chestiuni tehnice (care, deja simt, pe profesioniști îi oripilează :D) este că ideea unei degustări nu este să ai ditai listocul de bifat taskuri, ci să vă simțiți bine și să învățați mai multe despre berile degustate.
Bine, dacă ești mai organizat, așa, poți să faci și niște fișe de degustare. În care participanții să dea note pentru mai multe caracteristici ale berii (culoare, miros, gust, gust remanent etc.), să își treacă impresiile, alea, alea. Dar io zic că vă complicați.
Cine o să vrea să meargă la o degustare de bere profesionistă, o să vadă că acolo fiecare detaliu este teribil de important.
Spre exemplu, forma paharelor de bere este total diferită, în funcție de fiecare bere în parte. La fel și temperatura berii. Căci toate contează la nivel profesionist.
Dar la degustare ta cu tovarășii, dă-i pace, simțiți-vă bine, nu vă stresați să țineți minte prea multe reguli. Voi băgați, practic, o miuță în spatele școlii, în vreme ce profesioniștii joacă în Champions League.
Bun, acum vă lovesc cu regulile de mai jos. Care, știu, s-ar putea să vă pară surprinzătoare prin… omenescul lor. Dar, cum ziceam, ideea este să vă simțiți bine și să fie bine să nu fie rău, ceea ce vă doresc la modul corespunzător.
Reguli de simțire de bine la o degustare de bere
Regula 1. Berea se înghite. Nu e ca la degustarea de vin, când poți să plimbi gura aia de vin prin gură și după aia să o scuipi.
La bere trebe să înghiți. Pentru că papilele gustative responsabile pentru perceperea gustului amar sunt în fundul limbii (pardon my French…) înspre gât.
Regula 2. Maximum 7 beri petru degustare. Pentru că se leagă de regula 1. Adică trebe să bei din berile alea, nu doar să te joci cu serviciul :D
Zic maximum 7 (deși mulți recomandă maximum 5, dar io-s mai păcătos, știți cum zic…) pentru că mai multe de atât nu prea ai cum să le simți cum trebe.
Și pentru că, oricum o dăm, o degustare are rolul de a te împrieteni cu berile alea și cu modul corect de a le bea, nu băutul în sine (care și el este fain, dar poți să te ”adăpi” după degustare :D).
Regula 3. Fă degustarea in blind. Adică suprinde-ți prietenii care sunt la degustare. Și o să vezi că și tu o să fii suprins când o să vezi cât de important este marketingul din industria berii și cât de mult te influențează :)
In blind, adică nu le spune ce bere beau, doar pune-i să dea câte o notă (vorbită sau scrisă pe o foaie) fiecărei beri.
Pui pariu că berile pe care le considerăm (cam hipsterește, așea) că sunt pentru vulg o să primească puncte surprinzător de multe? Been there, done that.
Regula 4. Asigură-te că berea este servită la temperatura potrivită. Nu intrăm în detalii, ca nu e că o să faci o etapă de Campionat Mondial de Degustat Bere (caz în care există beri care se servesc la temperaturi total diferite).
Dar, la nivel de tovarăși care degustați, regula e de bază: berea să fie rece, la nivel de scos din frigider, după ce a stat măcar vreo 3 ore.
Ca să înțelegi mai bine cât este de importantă temperatura pentru bere, cam la juma de oră după ce ați degustat o bere, pe care ați lăsat-o pe masă la temperatura camerei, mai ia o gură din ea, dar tot pe sistem de degustare. Yeap, nu are nici o legătură cu ce ai simțit când era la temperatura optimă.
Regula 5. Berea bună este aia care îți place ție. Punct. Am văzut mulți stimabili care se luau ori după marketingul anumitor beri, ori după hipstereala altora (poate o să scriu un articol despre faptul că, dacă îți auto-intitulezi produsul ”bere artizanală” asta nu înseamnă automat că este și bună…) sau după părerile altora.
Nu face asta! Again, berea bună este aia care îți place ție. Punct!
Cam asta este. Spor la degustat. În gură! :D
1 thought on “Cinci reguli despre cum să organizezi o degustare de bere”
Da, mare dreptate mai ai, berea nu e luată prea în serios, cu toate că e o băutură cu personalitate. Bărbatu` meu a făcut odată o degustare cu băieţii lui şi le-a plăcut, însă dacă invitații nu au mai fost la degustări de bere, e bine să lași degustarea soiurilor cu mai mult alcool, pentru final, când aceștia sunt deja „încălziți”, nu de alta, dar dacă începi cu soiurile brune, puternice, este posibil ca prietenii să nu mai apuce finalul :)))