Povestea este cam așa:
Patri, vii cu mine să filmăm cum facem împreună cu un bucătar celebru o rețetă?
(După câteva momente de gândire…) Vin, dar o să discutăm noi după aia ce câștig eu de aici…
Așa am învățat-o. Să negocieze. Să identifice care-i beneficiul dintr-o ofertă indiferent din partea cui. Să fie mai antreprenorială. Și așa și este. Chestie care mă costă, desigur. Dar, ah, cu cât drag îmi asum acest cost… Când o văd cât de serios negociază cu mine…
Așa a fost și cu filmarea împreună cu chef Cezar Munteanu pentru ”Gustul care face bine”, un proiect de CSR al Asociației Agricola – Neam de gospodari. La care Patri a venit. Și a filmat. Și a contribuit la rețetă. Doar că, după ce am ieșit de la filmare și mă pregăteam sufletește să înceapă negocierile cu mine, a început direct să mă certe:
Măi, tati, tu de ce nu mi-ai spus că mâncărurile astea sunt ca să mănânce copiii mai bine?
Ăăăăă, păi… (am evitat io răspunsul…)
După care mi-a dat decisiva.
Tati, uite cum facem: nu vreau nimic pentru că te-am ajutat cu filmarea asta. Dar să îmi promiți că o să ajuți și tu cum poți pe acei copii.
A fost un alt moment în care asta mică, la nici 10 ani, îmi dă lecții de alea de viață. Bine, pe de altă parte, elanul a ținut-o până ne apropiam de casă. Când, aducându-și aminte că avea nevoie de nu știu ce pentru școală (sanchi…) mi-a bătut un apropo gen ”a fost obositor la filmarea aia” featuring ”nu faci și tu ceva frumos pentru fetița ta” cu bătăi de pleoape. Așa că, desigur, am înțeles apropoul. Și, până la urmă, în ciuda poveștii mai aspiraționalo-motivaționale de până acum, tot m-a făcut pe negociere cea mică :)
Dar eu am rămas cu o dublă bucurie: aceea că, din nou, mi-a servit cea mică o lecție și că am petrecut vreo 2 ore alături de ea, gătind. Sau, mă rog, fiind ajutori de băgători de seamă pentru chef Cezar Munteanu :)) Așa cum o dovedește acest film de la locul faptei.
Descarcă gratuit excelentul ghid de nutriție pentru copiii
Dar cea mai mare bucurie este că am luat partea la crearea unui ghid care ar putea deveni extraordinar de util pentru preșcolarii și școlarii din România. Căci, pe linie de alimentație corectă, sunt multe, multe probleme în cazul acestei categorii de vârsta. Iar acest ghid de nutriție dedicat celor mici este o soluție excelentă pentru mămici, tătici, bunici, mătuși, frați și surori mai mari, pentru oricine vrea să se implice mai mult în nutriția corectă a copiilor.
Și mai este o categorie de public extraordinar de importantă: personalul din grădinițe, școli, after school care pregătesc hrana celor mici. Ei sunt cei care ar putea învăța multe din acest ghid. Pentru că chef Cezar Munteanu a realizat meniuri complete pentru 10 zile formate din 30 rețete (mic dejun, gustare și prânz).
Și mai găsiți ceva în acest ghid: 10 rețete dedicate copiilor cu afecțiuni oncologice. Căci, pe lângă Cezar Munteanu, s-a alăturat acestei inițiative și clinica KiloStop Junior, prima clinică de nutriție dedicată exclusiv copiilor și adolescenților. Alături de aceasta, Alina Trifu – fondator iHealth și consultant în nutriție, s-a alăturat proiectului prin redactarea principiilor privind alimentația corectă a copiilor cu afecțiuni oncologice.
Așadar, descarcă acest ghid de nutriție pentru copii. Și spune și altora să o facă. Căci, pe lângă faptul că este o sursă excelentă de rețete perfecte pentru cei mici, îți mai rezolvă o problemă: răspunsul la întrebarea ”oare ce să îi mai gătesc ăluia micu?”. Mie, cel puțin, mi-a cam rezolvat-o.
Ceea ce o să îți arăt în perioada următoare. Când o să gătesc, în calitate de tătic al celor două fete care mi-au mai rămas în ”ogradă” (cel mai mare este student plecat prin străinătățuri…), mai multe din rețele prezente în acest ghid. Singura speranță este să îmi iasă cât de cât cum scrie la carte… Ăăăăă, pardon, la ghid :D
