Notă: Articol realizat în parteneriat cu City College Romania, University of York Europe Campus. Dacă te interesează mai multe informații despre înscriere la acest MBA, contacteaz-o cu încredere pe Alina Toader la alina.toader@york.citycollege.eu sau telefon 0722610561.
A început de la cărător de bagaje în aeroport și a ajuns până într-o funcție de top management.Și la un moment dat a simțit că se plafonează. Așa că a decis să facă un MBA la City College Romania, University of York Europe Campus. Zice că a fost o decizie excelentă. Și ne mai zice și cum și cât de mult l-a ajutat ce a învățat acolo. O discuție relaxată, dar lejeră cu Vlad Stoicescu.
Ai mai jos atât varianta cu transcrierea ideilor principale, dar și varianta video. De asemenea, poți asculta varianta podcast pe: Spotify, Apple Podcast, Youtube, SoundCloud sau Libsyn.
Am început MBA-ul când am simțit nevoia de o evoluție profesională. Am intrat în carieră în aviație dar am evoluat gradual. La început căram bagaje prin aeroport, eram agent operațiuni rampă, după aia eram la bagaje pierdute și așa am ajuns ușor, ușor șef de stație pentru primul low cost din România. De la 18 ani lucrez, am juma de viață de activitate.
Pentru că eram singurul om cu experiență în low costuri în România am participat la deschiderea și înființarea Blue Aer. Mai departe am evoluat către Dac Eremediat unde am fost solicitat să ajut cu un plan de restructurare și acolo mi-am atins plafonul, limite profesionale pe care nu le știam că le am.
M-am concentrat foarte mult pe carieră, am început să mă perfecționez în cursuri de specializare și am decis să mă înscriu în MBA. Am făcut-o, am fost primit cu greu, nu e ceva ce mi s-a dat ușor. Acolo trebuie să dai interviuri, nu e ușor să intri la MBA. Una dintre descoperirile mele a fost că școala nu e pentru toată lumea, sincer. Pentru mine procesul de învățare adevărat a început la 27-28 de ani și nu la 20 de ani când trebuia să copilăresc. Luați-vă o pauză și vedeți când în carieră trebuie să faceți asta.
Dezvoltare antreprenorială, dezvoltarea de strategie, 8 ani de zile am condus departamentul de strategie a Companiei Naționale Aeroporturi București și știu cum se mănâncă. Aceasta a venit ca un modul la MBA unde a fost aprofundat totul. Profesorii mi-au dat toate uneltele ca să nu am nevoie de nimic. Managementul Resurselor Umane și Leadership e un modul care nu se învață așa, se împarte în niște componente și așa poți să-ți dai seama că oamenii la un job se duc nu doar pentru bani dar și pentru simțul de apartenență, motivație.
Asta mi-a devenit relevant când am făcut o analiză pe Google. Google în 2015 era angajatorul top iar în 2020 nu mai era. Condițiile minunate de lucru nu au putut suplini ambientul toxic în care oamenii își desfășurau activitatea. Oamenii începeau să se distanțeze. Odată cu MBA-ul am început să învăț, să generez module. E o responsabilitate foarte mare, eu mi-am luat câteva luni de zile pentru că nu făceam față, mi-a plăcut foarte mult materia și am ținut să iau media de distincție, am luat-o doar pe cea de merit. Mai mult de atât nu e o experiență definitivă și de asta sunt acum în studii doctorale pentru Managementul Design Organizațional, în administrarea afacerilor.
În modulele MBA-ului au fost câteva elemente esențiale pentru mine și anume:
Strategia care deja o practicam, aceasta s-a perfecționat în timpul MBA-ului.
Financial Reporting, nu partea de finanțe dar cea de rapoarte. Nu mi-a plăcut partea de finanțe, dar când mi-am dat seama că nu pot citi un raport financiar fără partea de finanțe atunci am înțeles de ce e important să cunoști să citești acele pagini în care se pot ascunde multe minciuni, e chiar bine să știi.
Financial Reporting e foarte important pentru a ști unde sunt cu adevărat problemele, a ști să le citești.
Marketingul e un show în desfășurare, mi-a plăcut mult acest modul, am luat toată bază de cunoștințe de la profesori pentru ca să pot face o analiză pe resursa umană a organizației.
Mi-am atins limitele profesionale, situațiile pe care le-am avut mai puțin plăcute m-au făcut să-mi doresc excelența. A fost un moment stresant, așteptam al doilea copil, jobul mă solicita maxim. Am căutat ceva să fie flexibil și pentru mine. La început n-am făcut nimic, după mi-am amintit că m-am angajat în ceva, trebuie să fiu responsabil și în trei zile și nopți am făcut o lucrare excepțională, am luat o notă mare. Eu trebuia să învăț cum să-mi ajustez noile sarcini la programul meu care era deja încărcat.
De atunci a trebuit să renunț la jobul din aviație pentru că am învățat să citesc semnele în industrie, astfel mi-am zis să aplic ceea ce știu pentru toate industriile. Am înființat Asociația Română pentru Combustibil Sustenabil cu alți doi oameni. MBA-ul te ajută să vezi lucrurile din perspectivă.
Abilitatea de a citi un raport financiar cumulează cunoștințe din domeniul finanțelor dar m-au obligat și să învăț. Am fost forțat să accept lucruri, ceea ce nu făceam înainte. Un om care nu-și duce mai departe incompetența ca să cizeleze din ea competență, nu e capabil să asimileze ulterior. El își imprimă propria opinie și viziune. Astăzi pot spune că nu sunt corect sau n-am făcut bine.
Am plecat din aviație, am ajuns în combustibil sustenabil și în sustenabilitate pentru corporații, dar ținta noastră e să asigurăm și sustenabilitatea financiară. Trebuie să fim foarte atenți când calculăm pașii către ecologizare. Ca să fie cât mai echitabil totul dăm această cupolă digitală prin instituțiile cu care colaborăm.
Oamenilor care subestimează MBA-ul le-aș spune să nu fie lăutari în business.
Sunt oameni care ar vrea să aibă permanență în activitatea lor, nu știu oameni care au făcut combinații și la sfârșit de carieră au realizări mărețe.
Oamenii care au un surplus de bani ar trebui să aibă niște ochelari pe care ar trebui să scrie MBA.
Eu m-am dus prin MBA spre excelență. Cea mai bună alegere pentru mine a fost MBA-ul. Nu mi-am dat seama cât de importantă e educație până când nu am trecut prin ea realmente. Costul de oportunitate, nu știu ce poate fi mai bun decât investiția în propria persoană, nu recomand să creșteți sfera de influență dar sfera de cunoștință.
Am reușit cu colegii să formăm o comunitate, la final am rămas cu un bagaj în ceea ce privește cunoștințele mele teoretice dar și practice. Am aplicat totul în practică deodată.
4 thoughts on “Vlad Stoicescu: Oamenilor care subestimează MBA le-aș spune să nu fie lăutari în business”
Drag Vlad Stoicescu, mincinos patentat și dovedit! Nu ai condus niciodată 8 ani de zile departamentul de strategie la CNAB. Ai fost la un serviciu care se numea strategie , care nu a realizat nimic in perioada care ai fost acolo! Mai mult de atât, de câte ori s a schimbat organigrama ai intrat in medical ca un las și te ai intors abea cand tăticul tău a cunoscut pe noul director general cand a fost numit! Realizările tarlale sunt ZERO! Un mic politruc împins de tăticul in fata fără substanța reala!
Ai mințit in articol cum ai mințit in CV ȘI pe LinkedIn la profil. Singura ta reușită este ca ai fugit de responsabilități si de perioade grele intrând in medical câteva luni in fiecare an pt a fugi de schimbare!
Nu mai minți!
Echipa de la aeroport
Tu ești cel mai mare LĂUTAR!!!
Mai vinzi Vlăduț aeroportul pe Londra?😂😂😂
Acum cand dai interviul ești tot in concediu medical Vlăduț!!! Se pare ca nu ești asa bolnav!
Te așteptăm cu drag inapoi sa ne salvezi!!!
Tot echipa CNAB