Silvia Predescu: Fă un MBA pentru că vrei tu, nu pentru că zice cineva să-l faci

Notă: Articol realizat în parteneriat cu City College Romania, University of York Europe Campus. Dacă te interesează mai multe informații despre înscriere la acest MBA, contacteaz-o cu încredere pe Alina Toader la alina.toader@york.citycollege.eu sau telefon 0722610561.

#LaCeAjutaUnMBA aflăm de la Silvia Predescu. Vorbește atât în calitatea sa de Director Oracle, Suport Renewals Central Eastern Europe, Nordics and Comonwealth of Independent States. Dar și în calitate de tânăr profesionist. Care urmează un plan de carieră bine stabilit.

S-ar putea să te ajute foarte mult ce zice Silvia. Dacă te gândești să urmezi un MBA. O să vezi că ea povestește despre costurile personale, dar în oglindă cu beneficiile. Zice de consecințele absolvirii programului din multe puncte de vedere.

De când am început această serie în colaborare cu City College Romania, University of York Europe Campus, am învățat foarte multe. Și, deși începusem interviurile din serie cu gândul că sunt prea bătrân să mă apuc de un MBA, uite că încet, încet începe să mi se pare o variantă foarte atractivă de educație continuă. Ceea ce îți doresc și ție.

Aia zic :)

Ai mai jos atât varianta cu transcrierea ideilor principale, dar și varianta video. De asemenea, poți asculta varianta podcast pe: SpotifyApple PodcastYoutubeSoundCloud sau Libsyn.

La ce te-a ajutat MBA-ul în jobul pe care îl ai?

Departamentul pentru care eu lucrez colaborează cu alte departamente și este extrem de atașat cu ceea ce înseamnă venit. Departamentul în sine produce peste jumătate din venitul global al companiei și atunci pe lângă această parte face și customer care.

Pe mine mă interesează pe măsură ce înaintez în poziție să înțeleg cum funcționează și alte departamente împreună, ce impact au lucrurile pe care le faci la tine în organizație în altă parte, cum influențează strategia globală a companiei. Eu am studii în științe politice, asta mi-am dorit eu la vârsta aceea, acum însă am ajuns să fac altceva. Astfel mi-am dat seama că aș dori să am careva studii de specialitate mai desfășurate care au legătură cu administrarea unui business.

Așa am ajuns să fac un MBA, în special un Executive MBA, care se adresează specialiștilor care au deja o experiență în spate, îți oferă posibilitatea să te ocupi și de job, familie, alte elemente pe care le ai în viața ta dar să faci și niște studii formale oferite de o instituție de top cu niște profesori de top. Voiam ce am învățat în practică să sedimentez teoretic.

Noi oamenii avem acces la foarte multe informații însă nu investim timp și bani să le accesăm. MBA-ul mi-a dat acces la niște resurse la care nu cred că aș fi putut să ajung, baze de resurse academice. Chiar dacă aș cumpăra eu o carte de la librărie și voi citi despre management, nu va fi același lucru.

Ceea ce se întâmpla acum 20 de ani în sfera afacerilor nu e relevant în 2022. Nu cred că aș fi avut altfel acces la genul ăsta de resurse, nu aș fi avut oportunitatea să fiu ghidată de profesori de calibru,  care au publicat, au oferit un altfel de mentoring. Important este cât de valoros este lucrul ăsta pentru tine, așa vei găsi și motivația. Pentru mine a fost ceva ce mi-am dorit eu să fac, îmi oferea un sentiment de satisfacție.

MBA-ul trebuie să te prindă, sunt persoane care nu au ajuns să termine acest MBA, am văzut acest lucru la colegii mei, nu au găsit motivația necesară să facă acest lucru. Eu am găsit acel ceva ce a rezonat cu mine.

E greu să faci un MBA? Cât te costă realist vorbind?

Eu am avut colegi care făcuseră deja acest MBA, era ceva ce-mi doream să fac, apoi am avut niște colegi foarte deștepți care nu aveau treabă, pentru ei era foarte ușor. Ei erau inspirația mea. Aveam o satisfacție enormă mai ales când munceam în grup și nu era vorba de nota bună luată la final dar de experiența pe care o obțineam de la ei.  Nu mi-a fost teamă, nu era ușor dar nici nu făceam rachete la NASA. Munca cu colegii, cu profesorii și faptul că îți oferă timp e o colaborare super concentrată să-l facă pe student să ia cât de mult se poate din procesul ăsta de învățare.

 Eu am făcut acest lucru pentru echipă, să îmbunătățesc relațiile cu ei.

Aici se creează o formulă, să-ți faci și studiile dar să ai și timp de celelalte lucruri. Pentru mine a fost o plăcere, erau niște weekenduri lunare, ne vedeam cu colegii, profesorii. Doar în România erau 40 de studenți, este o investiție de timp, mai ales când trebuie să-ți faci temele, trebuie să și citești. Rezultatul de la final este practic, trebuie să citim și să aplicăm practic pentru un rezultat bun. Chiar trebuie să investești. Eu ajungeam într-un punct când mi se aglomerau lucrurile dar am știut să mă organizez ca să reușesc.

Șefa noastră de clasă, un om extraordinar, e adevărat că există niște oameni extraordinari la MBA. Erau persoane care aveau afaceri dar veneau la acest curs pentru a-și îmbunătăți abilitățile, pentru a face procesul de lucru mai bun. Oameni din diverse elemente ale vieții cu un scop comun, de a îmbunătăți și împărtăși ceea ce deja știu cu alții. Pentru mine a fost extrem de interesant. Am fost expusă la sistemul bancar, la sistemul farmaceutic, la oameni din marketing, oameni care și-au făcut ong-uri.

Elementul vârstă contează?

Vârsta nu e un impediment dacă ai capacitatea mintală. MBA-ul este un tool informațional și nu poate fi asociat cu facultatea, masteratul etc. Vârsta din ce am văzut eu e cel mai mic impediment.

Eu sunt adepta a learning by doing, să învăț din mers, dar în același timp consider că trebuie să existe și o bază teoretică. E ideal să știi cum funcționează un departament financiar. Oamenii care au renunțat la școală până la urmă s-au înconjurat de oameni care au făcut școală.

Trebuie să faci un MBA pentru că vrei tu, nu pentru că zice cineva să-l faci. Astfel cu susținere și puțin efort se întâmplă.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.