Antreprenorii sociali – oamenii obişnuiţi care schimbă viaţa altor oameni

Ce vedeți mai jos este un text primit în urma provocării mele, care se lasă, ca să zic așa, cu 3 premii de câte 100 de Euro. Cu mențiunea că, din nou, vă aduc aminte de două chestiuni:

 1. Am lansat secțiunea #Antreprenoriat pe acest prea-frumos blog, deci vă invit să o citiți.
 2. Am lansat această provocare pentru a susține excelenta inițiativă Chivas – The Venture, care este, pe scurt, o oportunitate pentru business-urile cu impact social de a se dezvolta, de a primi sprijin financiar și, nu în ultimul rând, de a obține un lucru visat de mulți: recunoaștere internațională.

Textul de mai jos este scris de Cristina Selu. Lectură plăcută :)

———————

Despre antreprenoriatul social se vorbeşte tot mai mult în ultimii ani şi tot mai multe idei au prins contur şi “cresc” frumos în România sub egida acestui termen.

Personal, sunt foarte încântată de apariţia şi dezvoltarea ideilor de afaceri care îşi axează atenţia pe antreprenoriat social în mai multe domenii de activitate. Mă bucură faptul că antreprenorii sociali:

 • oferă soluţii la problemele identificate în comunitate (mai ales că avem destule probleme care au nevoie de soluţii şi nu orice fel de soluţii, care să ofere rezolvare doar pe termen scurt, ci soluţii sustenabile, pe termen lung!),
 • susţin financiar cauze sociale, dar fără a încuraja “pomenile” şi “cerşetorismul”,
 • utilizează foarte eficient diverse resurse,
 • oferă locuri de muncă (în special persoanelor aflate în dificultate şi care au nevoie de o sursă stabilă de venit),
 • stabilesc parteneriate durabile şi pe termen lung cu instituţii ale statului, companii private, ONG-uri, incubatoare de afaceri, lideri de opinie, bloggeri, beneficiari direcţi, consumatori etc.

Desigur, iniţiativele de antreprenoriat social (şi nu numai cele de antreprenoriat social!) vin la pachet cu multe provocări, dificultăţi, bătăi de cap, nopţi nedormite, eforturi imense şi implicare, dar şi cu multe satisfacţii profesionale şi personale, mai ales atunci când:

 • obiectivele propuse sunt atinse,
 • problemele identificate se transformă în adevărate oportunităţi de business,
 • impactul social, pozitiv desigur, este vizibil şi creşte de la an la an, de la proiect la proiect,
 • iniţiativa antreprenorială devine un model de business pentru cei din jur,
 • afacerea se autofinanţează şi autopromovează!

Din punctul meu de vedere în România au avut loc multe schimbări pozitive în ultimii ani şi procesul de schimbare pozitivă nu s-a încheiat! Tot mai multe persoane (antreprenori ai propriilor afaceri sau manageri ai marilor corporaţii) au început să înţeleagă necesitatea sustenabilităţii business-ului pe care îl conduc, respectiv necesitatea de a încuraja şi de a susţine financiar proiectele de antreprenoriat social.

Antreprenorii sunt deschişi să împărtăşească sfaturi utile în cadrul diverselor evenimente la care participă, pe propriile blog-uri etc. În acelaşi timp, companiile private, acceleratoarele de afaceri, programele guvernamentale oferă finanţări şi programe de mentorat persoanelor (tinerilor în special) care îşi doresc să demareze proiecte cu impact social. E vorba de tineri cu iniţiative frumoase, cu multă energie şi dorinţă de a se implica în permanenţă, cu buget mai mare sau mai mic provenit din economiile familiei sau din diverse finanţări (europene/ale companiilor private/incubatoarelor de afaceri).

Schimbările pozitive n-au venit peste noapte, tocmai de aceea trebuie promovate şi susţinute ideile de antreprenoriat social. La schimb, antreprenorii sociali trebuie să demonstreze în permanenţă seriozitate, curaj, transparenţă, încredere în tot ceea ce realizează şi să arate utilitatea/rezultatele proiectelor pe care le coordonează.

Eu cred în ideile de antreprenoriat social, cred în oameni şi în puterea lor de a realiza lucruri extraordinare, în puterea lor de a găsi soluţii şi de a ajuta!

În spatele afacerilor cu impact social sunt oameni MINUNAŢI, oameni pasionaţi de ceea ce fac şi care nu pun profitul pe primul loc. Sunt oameni de la care am avut ce învăţa şi de la care sunt convinsă că voi avea de învăţat şi de acum încolo!

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.