Florina Sereș, director general, Xerox România despre cum ajută un MBA

Notă: Articol realizat în parteneriat cu City College Romania, University of York Europe Campus. Dacă te interesează mai multe informații despre înscriere la acest MBA, contacteaz-o cu încredere pe Alina Toader la alina.toader@york.citycollege.eu sau telefon 0722610561.

#LaCeAjutaUnMBA ne spune Florina Sereș, director general Xerox Romania. Într-un interviu foarte deschis, în care poți să afli cum a ajutat-o MBAul absolvit la City College Romania, University of York Europe Campus.

Ce mi-a plăcut din discuția cu Florina a fost că am înțeles cât de important este un MBA nu doar din punct de vedere al lucrurile pe care le înveți pe linie de business. Ci mai ales în ceea ce privește respectul de sine. Încrederea pe care ți-o dă faptul că ai reușit să faci și acest pas foarte mare în ceea ce Florina numește educația continuă.

Sper să îți fie de folos ce vei afla din interviu și să te facă să te gândești dacă ar fi o variantă bună pentru viitorul și cariera ta să te apuci și tu de un MBA :)

Ai mai jos atât varianta cu transcrierea ideilor principale, dar și varianta video. De asemenea, poți asculta varianta podcast pe: SpotifyApple PodcastYoutubeSoundCloud sau Libsyn.

La ce te-a ajuta MBA?

În primul rând am urmat programul de MBA 2014-2016 și cumva înainte să-l termin dintr-o poziție locală de director de vânzări am obținut o poziție regională.

Pot să zic că m-a ajutat să am mai multă încredere în mine, m-a ajutat să-i conving pe cei cu care am avut interviul că sunt persoana potrivită, puteam să argumentez mai bine atât pe linie internă cât și externă. Mi-am îmbunătățit abilitățile de a lua decizii informate, am învățat să mă documentez mai bine. Am rămas și cu prietenii foarte buni.

Cât e de importantă încrederea aceasta pentru o persoană aflată în poziție înaltă?

Este foarte important pentru că pentru a fi manager trebuie să-i convingi pe oamenii cu care lucrezi că există un motiv pentru care tu ești acolo. Un astfel de MBA îți oferă o structură foarte bună să te planifici, să fii un bun organizator ca să faci față exigentelor postului respectiv.

A contat MBA pentru postul respectiv?

Faptul că am avut un MBA și am un MBA, nu a fost un argument iar șeful care m-a ales nu știa că am un MBA, diploma respectivă nu a contat, a contat ceea ce știu să aplic în viața de zi cu zi.

Ce înveți la MBA și nu înveți în altă parte?

Un astfel de program pe durata a doi ani de zile îți oferă toate tool-urile necesare să faci față exigenței unui rol care implică managementul de oameni, decizii importante și astfel printr-o astfel de structura concentrată sedimentezi cele învățate. Doi ani de zile urmezi aceste cursuri și aplici cele învățate în munca de zi cu zi. Toate aceste lucruri contribuie pas cu pas la momentul final care înseamnă un rol mai bine pregătit pentru sistem. Una e să faci un master și e cu totul altceva să faci un MBA după 10 ani de zile după ce ai absolvit, e altceva să urmezi un program MBA după acești ani, perspectiva e altfel, înțelegi altfel proiectele respective, le poți aplica, contrazice. Acest MBA mi-a fost benefic să am această bază cu care îmi conduc drumul către carieră.

Care sunt costurile?

Programul pe care l-am urmat eu, unul din motivele pentru care l-am ales e că mi-a oferit posibilitatea să plătesc în rate dar realitatea e că mi-am pus viața pe hold. O dată pe lună ne vedeam cu profesorii iar în acest interval de timp aveam de pregătit rapoarte și evaluări finale. A fost un avantaj că nu mergeam la cursuri. Sunt doi ani de zile iar în cazul în care nu te dedici total acestui program riști să nu-l termini. E nevoie ca familia să te înțeleagă și nu e ușor pe lângă partea financiară trebuie să conștientizezi că există și costul de timp, trebuie să-ți asumi să termini cursul.

Networking-ul 

Se face networking și sunt multe lucrări de grup, de asemenea după ce ai stat trei zile de dimineața până seara în cursuri ai posibilitatea să mergi cu gașca la bere. Programul pe care l-am urmat îți oferă șansa să mergi cu colegii tăi în Grecia, Anglia și să studiezi acolo. La MBA înveți de la profesori dar și de la colegii tăi care sunt și ei în anumite funcții în cadrul companiilor unde lucrează iar feedbackul lor e foarte important, creează relații, e o chimie între colegi. Astfel eu și astăzi țin legătura cu colegii cu care făceam lucrările împreună. Ne știm cu toții din grupul nostru și când vreau să angajez pe cineva îi sun și cer referințe despre o anumită persoană. Sunt foarte deschiși spre comunicare.

Cu ce te ajută MBA-ul și partea de diplomă?

Nu ajută diploma în sine ci felul în care tu asimilezi informațiile. Ceea ce te învață o școală e că descoperi că sunt atât de multe lucruri pe care nu le cunoști, te face să te documentezi mai bine. Diploma în sine este o certificare, că informația pe care tu o posezi este o informație de primă mână. Poate că îți oferă cineva un job că ai tu diplomă dar nu vei putea păstra jobul dacă nu știi să-ți execuți sarcinile.

Nu am de gând să mă opresc aici și eu la vârsta pe care o am, ajunsă director general, voi continua să învăț ceea ce îmi place. Astfel continuând să învăț voi obține joburi mai importante. Sunt în momentul în care îmi doresc mai mult și sunt sigură că pot obține acest lucru.

Notă: Articol realizat în parteneriat cu City College Romania, University of York Europe Campus.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.