Mare dreptate am avut când v-am provocat să îmi scrieți niște texte despre antreprenoriatul social și când am pus la bătaie trei premii de câte 100 de Euro. Zic asta pentru că am primit peste 20 de texte, pe care încerc să le pun aici, în secțiunea #Antreprenoriat, într-un ritm care să vă permită să le citiți în liniște, nu pe fugă :) Pentru că majoritatea textelor sunt exact ce îmi doream eu de la voi, motiv pentru care vă mulțumesc :)
Și, pentru că vorbim despre antreprenoriat, vă aduc aminte de excelenta inițiativa Chivas – The Venture, care este, pe scurt, o oportunitate pentru business-urile cu impact social de a se dezvolta, de a primi sprijin financiar și, nu în ultimul rând, de a obține un lucru visat de mulți: recunoaștere internațională. Am scris mai multe despre această inițiativă, din al cărei juriu am onoarea să fac parte.
Textul de mai jos este scris de Loredana Rotaru. Lectură plăcută :)
——————————
Bună, dragă Cristian, eu sunt Loredana. Pasionată până la cer și-napoi de antreprenoriat, am început timid cu cărți, articole și tot ce-mi pica în mână. M-am aventurat apoi cu emisiuni cu și despre antreprenori, ajungând acum să încerc timid oceanul antreprenoriatului cu degetul. S-au scurs fluvii de cerneală și s-au ros taste la cât de dezbătut a fost subiectul antreprenoriatului social, așa că eu, ca Toma Necredinciosul ce sunt, am zis să pun și eu punctul încă o dată pe i.
Până acum sigur te-ai întrebat: „ și ce-a vrut să spună autorul cu asta?” Așa că voi începe cu părerea mea umilă despre acest subiect. Din punctul meu de vedere sunt atât de multe confuzii între cine este antreprenor social și cine nu, credem că orice deținător de business care privește dincolo de profit și care vrea să aibă un business cu impact de durată este antreprenor social. Mulți ar spune că da, eu aș spune că mai degrabă sunt filantropi, sau expresia care-mi place mie (nu știu dacă există) micro-antreprenori sociali.
O altă chestiune care mi se pare interesantă este apariția și ascensiunea antreprenoriatului social, o perioadă de timp am crezut că este doar un trend, un termen cool care pune într-o lumină favorabilă niște oameni, am mai citit, mi-am mai deschis ochii și mintea și am realizat că de fapt antreprenoriatul social este upgradarea valorilor de business internațional.
Antreprenoriatul social este versiunea 2.0 a antreprenoriatului, nu doar conștientizarea și aducerea în față a problemelor mondiale existente, ci găsirea unor soluții user-friendly, inovatoare și inovative, etice și care dau startul/inițiază o schimbare în lume. Nu degeaba, dacă ne uităm la exemplele de antreprenori sociali care au dat startul în acest domeniu gasim nume ca: Susan B. Anthoney, Maria Montessori, Florence Nightingale sau Jean Monnet (îi las pe cititorii tai să descopere cine au fost și ce au făcut), sau mai nou Muhammad Yunus (de el trebuie să fi auzit până acum, dacă nu, să știți că a câștigat un premiu Nobel).
Și pentru că îmi place să închei într-o notă pozitivă, sper ca tu și cititorii tai nu v-ați pregătit roșiile, sunt câteva lucruri pe care le consider importante atunci când se aduce în discuție acest subiect.
Îmi place să cred că, deși nu toată lumea poate fi antreprenor social, sunt mulți oameni care sunt „micro-antreprenori sociali”. Și așa puțin câte puțin și încetul cu încetul se crează efectul bulgărelui de zăpadă. Toți acești oameni adunați aduc schimbare și inventează abordări noi de soluționare ale problemelor existente.
Comunitatea de antreprenori nu doar a conștientizat existența problemelor în societate ci a și încercat și a găsit soluții de rezolvare (toată considerația mea pentru Ariel Constantinof și echipa Tribul).
Există o generație nouă de antreprenori sociali care îți iau misiunea în serios și care sper că vor duce la următorul nivel termenul de antreprenoriat social. Ei sunt adevărați inițiatori de schimbare, iar soluțiile pe care aceștia le propun implică din ce în ce mase mai mari de oameni.
Sper că nu am lezat integritatea nimănui printre aceste rânduri. Aceasta este umila mea părere despre ceea ce înseamnă antreprenoriatul social.
3 thoughts on “Antreprenoriatul social este versiunea 2.0 a antreprenoriatului”
ma macina curiozitatea…s-au ales castigatorii concursului pe tema antreprenoriatului social :D?
Miercuri mi-am propus sa ii anunt. Ca am tot stat si am judecat, ma intelegi. Si a fost si perioada asta nasoala in care numai de jurizat nu am avut feng shui…
inteleg perfect. eu una, dupa toate evenimentele din ultimele saptamani, n-am mai putut lega nici doua cuvintr pe blog.