Ideile hipioților din 60’ încep să intre abia acum în carta societății

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Mai aveți doar 3 zile (adică până la sfârșitul lui octombrie) să vă înscrieți în excelenta inițiativa Chivas – The Venture, care este, pe scurt, o oportunitate pentru business-urile cu impact social de a se dezvolta, de a primi sprijin financiar și, nu în ultimul rând, de a obține un lucru visat de mulți: recunoaștere internațională.

Inițiativa cu pricina de mai sus a fost, de altfel, și triggerul care m-a determinat 1. să lansez secțiunea #Antreprenoriat pe blog 2. să dau drumul provocării în care vă ceream să îmi trimiteți texte despre antreprenoriatul social.

Ce vedeți mai jos este un text trimis de Tudor Loghin. Lectură plăcută :)

—————————-

Au trecut vremurile în care valoarea unui business se măsura convențional, doar în funcție de profit. Astăzi, pentru ca o afacere să trăiască, trebuie să fie în primul rând construită “organic”. Pentru a obține market share pe o piață suprasaturată, trebuie să oferi ceva nou, trebuie să vii cu o inovație în societatea din care faci parte.

William Dayton este cel care a popularizat sintagma “antreprenoriat social” de-a lungul timpului. Acesta este autorul faimosului citat “Antreprenoriatul social nu este despre a da un pește cuiva sau a-l învața să pescuiască. Antreprenorii sociali nu vor avea liniște până nu vor revoluționa industria pescuitului. Așadar, Dayton ne spune că filosofia antreprenorilor sociali va fi întotdeauna să inoveze industriile care aduc omenirii cele mai mari probleme sociale. Dar cum se pot îmbina două lucruri aflate în opoziție: antreprenoriatul mizantrop și schimbarea socială filantropică?

În prezent, accesul la informație este mai facil decât accesul la mâncare, căci pentru mâncare trebuie să mergi până la magazin. Cum e acest lucru relevant discuției? Este mai mult decât relevant, este nucleul discuției noastre. Conștiința consumatorului are acum toate resursele necesare pentru a afla TOT ce face business-ul tău, tot ce a făcut vreodată și tot ce intenționează să facă.

Să nu credeți că toți conspiraționiștii care aruncă cu lături în corporații sunt nebuni. NU mai e ok – în secolul 21- să faci bani fără scrupule și fără niciun fel de responsabilitate socială. Consumatorii au început să realizeze că orice business se realizează cu resurse ale planetei Pământ, Pământ de care aparținem NOI toți. Așadar, de acum în colo vom vedea din ce în ce mai mulți oameni care își fac cumpărăturile după niște principii foarte solide. Ideile hipioților din 60’ încep să intre abia acum în carta societății.

Datorită faptului că antreprenoriatul social este relativ nou în conștiința maselor, încă nu s-a dezvoltat o “filosofie” reală sau un prototip universal valabil. Așadar, orice antreprenor social va fi, pe bună dreptate, un cercetător și un nume în cartea încă nescrisă a istoriei antreprenoriatului social. Există totuși niște idei importante care trebuie luate în considerare în acest context:

  • tehnologia și inovația sunt imperios necesare
  • succesul afacerii depinde de popularitatea problemei sociale abordate
  • sustenabilitatea va fi o problemă majoră datorită factorilor financiari
  • investitorii conservatori vor fi reticienți
  • transparența totală a mecanismului de business
  • brandul trebuie să atragă empatia naturală a oamenilor
  • cât mai multe parteneriate cu ONG-uri și gupuri de voluntari
  • social media va avea un rol cheie în dezvoltarea organică a business-ului,
  • …DAR, să nu uităm, schimbarea reală e în OFFLINE

Acestea sunt, în opinia mea, principalele idei la care viitorii antreprenori sociali trebuie să mediteze.

Am păstrat pentru concluzie cea mai importantă parte legată de această nouă formă de antreprenoriat, și anume PASIUNEA și DĂRUIREA. Pasiunea pentru a schimba comunitatea în care vă desfășurați activitățile cotidiene și dăruirea pentru fiecare individ în parte care va avea de câștigat datorită implicării voastre. Era rigidității și lipsei de flexibilitate în business a apus. De acum încolo, banii vor deveni o simplă unealtă, nu un scop în sine.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)