Degeaba ai net beton de la furnizor dacă se înfundă în petarda ta de router (P)

Primesc mesaj de la Vodafone. Că mi s-a mărit banda la internetul fix. ”Beton”, îmi zic. Și verific.

Nope, tot așa mergea. Cumva dezamăgit, îi dau mesaj unui amic. Lucra (și lucrează încă) la ceva departament tehnic din Vodafone. Și îi zic ”bre, ce bandă ați mărit, că tot așa îmi merge?”. La care el, contrariat, îmi pune un set de întrebări. Una din ele fiind ”ce router folosești?”. Și îi zic.

La care el începe să râdă. ”Bravo, boss”, îmi zice. ”Adică tu vrei să rupi norma la viteză la internet, dar folosești o căruță medievală pentru asta?”.

N-am știu ce să mai zic. E drept că abia atunci realizasem că aveam același router de vreo 5 ani. Iar 5 ani îl lumea modernă înseamnă cumva că pe atunci ieșeam cu adevărat din Evul Mediu pe linie de router…

Îl rog să mă lumineze și să îmi zică ce router să îmi cumpăr. Și amicul îmi zice. Și îl cumpăr. Și îl instalez. Și dau drumul la internet.

Frățieeeee, altceva. Pur și simplu nu mai avea nicio legătură cum mergea internetul înainte față de viteza cu care mă dădeam pe interneți acuma.

Ocazie cu care am învățat ceea ce ar fi trebuit să știu deja:

Netul care vine pe ”țeavă” de la furnizor poate fi intergalactic dacă se înfundă în petarda de router pe care o am acasă.

Acuma, în apărarea mea, chiar nu m-am gândit la astfel de chestiuni. Pentru că – și aici cred că și tu, cititorule, ești în mare măsură la fel ca mine – există lucruri în viață pe care le iau de-a gata. Internetul este unul din ele.

Nu mă gândesc la asta decât atunci când cade. Sau când merge mai prost. Și mă enervez, desigur. Pe furnizor, firește. Întotdeauna pe el. Doar că, vezi tu, în ”afacerea” asta cu internetul fix de acasă sunt mai multe părți. Sau, mai bine zis, sunt de făcut mai multe părți. Iar una din părțile de făcut este să ai tu grijă ce ”sculă” ai. Una care să poată gestiona viteza internetului care îți este furnizată.

Plus să vezi și tu numărul de utilizatori care folosesc același router. Căci una este să fiți 5 oameni care vă uitați la YouTube în același timp și altceva, cu totul altceva, este să fiți 50 (la firmă, spre exemplu, am pățit asta, de aia știu!) care să descărcați, încărcați, vizionați, browsați și alte cele.

Sau, cum pățeam eu de fiecare dată la casa lui Buni Buni din Cugir (făcută din betoane de alea temeinice în urmă cu vreo 50 de ani), dacă mă duceam în ultima cameră, semnalul era la o treime. Asta până am montat un amplificator de semnal wi-fi. Ce vreau să zic este că inclusiv construcția clădirii în care ești influențează semnalul.

Pe scurt, degeaba ai internet gârlă dacă routerul tău este foarte slab și dacă îl folosiți o grămadă de oameni, bașca dacă mai stați într-o clădire cu pereți care ecranează semnalul.

Semnat: un pățit pe linie de toate chestiile de mai sus :D

Vodafone Romania pe locul I la internet fix

Sunt abonat Vodafone din 1999. Yeap, atât de bătrân sunt :)) Bine, la început abonamentul era de date mobile. Dar în 2019, am trecut și la abonament pentru internet fix. Ca să am pachetul complet. Așa că mă bucur când aud că Vodafone Romania este prima retea din tara noastra care a primit certificare de la auditorul german independent umlaut pentru reteaua de internet fix. Vodafone Supernet Fibra a primit aceasta certificare pentru cea mai buna experienta de utilizare a internetului fix, pe baza scorului general obtinut in urma evaluarii a peste cinci milioane de esantioane de trafic de internet colectate in perioada martie – august 2021.

Supernet Fibra a obtinut un scor total de 866 puncte dintr-un maxim de 1.000 de puncte, cu un avans de 24 de puncte fata de urmatorul clasat si de 239 de puncte fata de operatorul situat pe ultimul loc. Astfel, a fost cotata de catre umlaut ca asigurand cea mai buna viteza medie de descarcare a datelor si performante notabile in ceea ce priveste viteza de incarcare.

Supernet Fibra de la Vodafone ofera viteze de internet de pana la 1Gbps, conexiune stabila si o experienta Wi-Fi foarte buna prin intermediul router-ului Super Wi-Fi. In prezent, reteaua Vodafone Supernet Fibra acopera peste 3,3 milioane de gospodarii din mediul rural si urban.

Recent, reteaua 5G a Vodafone a fost confirmata tot de umlaut drept cea mai fiabila retea 5G din Romania, obtinand totodata cel mai mare punctaj in ceea ce priveste performanta serviciilor de date mobile. Recunoasterea vine la trei ani de la lansarea sa, fiind prima retea 5G disponibila in Romania. Totodata, aceasta este cea de-a saptea recunoastere pentru reteaua mobila a Vodafone Romania in urma campaniilor de masurari comparative realizate de umlaut si care au vizat toate retelele mobile din Romania.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

5 thoughts on “Degeaba ai net beton de la furnizor dacă se înfundă în petarda ta de router (P)”

  1. Dragut,
    – si chiar esti abonat la Vodafone net fix?
    -si chiar ai cumparat cel mai ieftin router pe care l-ai gasit la magazin acum 5 ani???? Ca si eu tot prin perioada aia am schimbat routerul si stie 1gbps pe fir si 300mbps pe wifi….

  2. Am internet fix de la Vdf (fost UPC) si au instalat anul trecut un router…care merge din 2 in 3 si se mai si blocheaza.
    Am internet fix in alte locatii de la Telekom si de la Digi si merg pe 1 gbps foarte bine si stabil. Sigur ca nu ating 1 gbps dar sunt la 900 si ceva pe down si 700-800 mbps pe up.
    Vdf merge prost si pe mobil, semnal si net….vorba ta…never again Vdf.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.