Nou: Studiu bazat pe răspunsurile primite din partea a 153 de top influenceri. Cere gratuit rezultatele studiului aici.

Cum poți primi o mașină la schimb cât timp mașina ta este în service în urma unui accident

Vorbim despre o mașină la schimb într-un context pe care nu ni-l dorim! Căci chestia ciudată cu accidentele auto este că incredibil de multă lume se gândește ”neeee, n-are cum să mi se întâmple mie!”. De aceea, atunci când se întâmplă, cei mai mulți dintre noi habar nu avem cum să reacționăm, ce să facem, cum să rezolvăm situația asta neplăcută. Pentru că, simplu spus, suntem nepregătiți.

mașină la schimbSpre exemplu, câți dintre voi știți că, dacă sunteți implicați ca șoferi într-un accident auto ca parte păgubită (adică nu voi sunteți vinovați, ca să fie clar) puteți beneficia PRIN LEGE de o mașină la schimb cât timp mașina voastră avariată este la reparații în service?

Da, este un drept LEGAL. Insist cu faza asta cu legea pentru că nu vorbim aici despre o inițiativă a câtorva serviceuri să vă dea mașină la schimb, ci vorbim despre Legea RCA, mai precis Norma nr. 20/2017, Art. 25, care prevede fix ce vă zic eu aici (aveți fragmente din textul legislativ mai jos).

Cele mai multe informații despre subiectul în cauză pe inițiativa celor de la Autonom tocmai pentru ca cei care au ghinionul (că asta este, oricum o dai) să fie parte păgubită într-un accident auto au acest drept: să primească mașină la schimb.

De unde primești o mașină la schimb

Mașina de schimb poate fi preluată doar de la o companie de închirieri auto. Așa zice legea. Ar fi bine să aveți în vedere companiile mari, adică cele care au acoperire națională (spre exemplu, Autonom are 44 de agenții în 33 de orașe) și o flotă diversificată.

De ce flotă diversificată? Pentru că legea prevede că trebuie să primiți o mașină de înlocuire similară cu cea deținută. Altfel spus, dacă vă dați într-un X5 și firma de închirieri nu are flotă diversificată și vă poate da doar un Logan nu e prea bine, zic (cu tot respectul pentru mașina românească).

Cât vă costă să primiți o mașină la schimb

Nimic. Acesta este răspunsul simplu și direct: nu vă costă nimic. Pentru că, spre exemplu, dacă primiți o mașină de la Autonom, plata se face către Autonom nu de către voi, ci de către asiguratorul vostru.

Există și anumite cazuri în care legea spune că, dacă există mecanisme de decontare directă (contract) între asigurator și compania de închirieri, clientul nu trebuie să achite pentru mașina de înlocuire.

În caz contrar, compania de închirieri auto poate opta pentru a deconta contravaloarea închirierii de la asigurator în baza unei împuterniciri realizată de către client sau clientul va trebui să achite închirierea, urmând să depună factura spre decontare la asigurator.

Vă recomand să apelați la Autonom pentru că ei au deja aceste protocoale cu asiguratorii puse la punct, așa că nu mai trebuie să vă bateți capul cu nimic (și așa, dacă este să vi se întâmple, sunteți sub stres, nu mai aveți nevoie de încă unul!).

Nu trebuie să plătiți nici un fel de depozit (este una din întrebările pe care le primesc specialiștii Autonom, deci v-o zic direct) și nu există nici o limită de kilometri impusă pe teritoriul României (altă întrebare des întâlnită). Aveți pe site o listă cu întrebările frecvente, o să înțelegeți mai multe.

Care sunt pașii pe care trebuie să îi faceți

 • Mașina se pune la dispoziția clientului după obținerea documentelor necesare: nota de constatare, deviz de reparație, împreună cu Copii după Certificatul de Înmatriculare, Carte de Identitate și Permis de Conducere și dupa obținerea confirmării de la asigurator.
 • Conform devizului de reparație, pentru 4 ore de manoperă se acordă o zi de închiriere
 • Se oferă mașina similară cu mașina deținută
 • Mașina de schimb poate fi preluată doar de la o companie de închirieri auto;
 • Mașina se acordă doar dacă reparația se face pe RCA-ul vinovatului. Nu se poate acorda pe polița CASCO a părții păgubite.

Ce prevede legea în legătură cu mașina de înlocuire

(1) Prejudiciile reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat, inclusiv înlocuirea temporară a acestuia, sunt stabilite: a) pe baza documentelor justificative din care rezultă costurile de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul de o clasă similară ori inferioară, închiriat de la entităţi autorizate cu acest obiect de activitate; sau b) pe baza documentelor justificative din care rezultă costurile privind transportul zilnic suportate de către persoana prejudiciată, fără ca acestea să poată depăşi costurile prevăzute la lit. a).

(2) Perioada maximă pentru calcularea lipsei de folosinţă este: a) perioada de indisponibilitate a utilizării vehiculului avariat ca urmare a stării tehnice, inclusiv în situaţia în care asigurătorul RCA efectuează cercetări suplimentare şi se calculează de la momentul efectuării constatării avariilor şi introducerii vehiculului în reparaţie; b) perioada cuprinsă între data constatării avariilor şi data înaintării ofertei de despăgubire, în situaţia daunei totale economice.

(3) Neefectuarea constatării din culpa asigurătorului RCA, în termenul prevăzut la art. 18 alin. (4), îndreptăţeşte persoana prejudiciată să solicite plata despăgubirii pentru lipsa de folosinţă, din momentul depăşirii termenului de constatare până la data efectuării acesteia.

(4) În cazul reparaţiei vehiculului avariat, perioada maximă de indisponibilitate reprezintă timpul normal de reparaţie transformat în zile de lucru prin împărţirea la patru a timpului normat de reparaţie, la care se adaugă orice întârziere nejustificată cauzată de către asigurătorul RCA.

6 comentarii la “Cum poți primi o mașină la schimb cât timp mașina ta este în service în urma unui accident

 1. Bianca Răspunde

  Foarte interesant, nu stiam de existenta acestei legi, multumesc pentru informatie.

 2. Paul Răspunde

  Publicitatea ptr compania de închirieri ar trebui marcata, asa e corect și etic fata de cititorii acestui blog. Un advertorial deghizat într-un fals articol informativ…

  • Cristian China-Birta Răspunde

   Vă mulțumesc pentru comentariu. Dar vă rog să îmi permiteți să gestionez eu relația cu cititorii blogului meu. Așa cum o fac de 12 ani. Mult succes!

   • Vlad Răspunde

    Paul are dreptate, asa ar fi corect. Sunteti in spatiul public si publicitatea mascata nu e OK.
    Dar evident, asta arata respectul fata de cititori.

    • Cristian China-Birta Răspunde

     Vă mulțumesc pentru grija față de cititorii mei. Dar să știți că cititorii mei, cei care revin constant la mine, de ani de zile, nu au nici o problemă. ”Contractul” pe care l-am semnat cu ei merge înainte. Pe regulile mele. Pe blogul meu. Mult succes să găsiți ce vă doriți pe alte bloguri!

 3. Adrian Răspunde

  Buna ziua, si noi avem un astfel de serviciu, sper sa nu deranjeze publicarea link-ului!
  Venim in ajutorul tuturor din Bucuresti
  https://masinainlocuiredauna.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.