Iată încă un episod din seria discuțiilor despre protecție informatică, de data asta despre virușii de pe telefoanele noastre deștepte. Despre care multă lume crede, din rațiuni care mie îmi scapă profund, că sunt cumva protejate de la sine. Probabil pentru că le credem că sunt atât de deștepte încât știu singure să se și protejeze.
Ei bine, așa cum ne spune Alexandru Bălan, specialistul de la Bitdefender, nu e chiar așa. Dimpotrivă. Uneori poți să o pățești grav din cauză că nu ești atent la anumite chestiuni.
De aceea îți recomand să urmărești scurta discuție. Care s-ar putea să te ajute.
Și ideile principale ale discuției mai jos.
Din informații publice pe care le poate găsi cineva la orice moment sunt milioane de aplicații, de descărcări și aplicații infectate de pe Google Play. Săracii băieți de la Google au încercat din răsputeri să pună măsuri care să blocheze virușii de la a fi distribuiți dar n-au reușit.
În continuare pe Google Play se regăsesc aplicații infectate, care nu par a fi periculoase dar care îți fură din date sau trimit comportamentul tău către serverele de afară.
Pe toate device-urile există pericolul fraudei și phishingul-ui. La un moment dat cu toții am văzut un mesaj pe un anumit site care ne spunea că telefonul nostru este posibil să fie infectat cu viruși, îl scanează acum și la sfârșit ne spunea că au găsit trei viruși și ei îl pot șterge dacă dai un click sau trimiți un sms la un anumit număr.
Toate echipamentele noastre trimit o anumită informație când accesezi un anumit site, informația data e întotdeauna vizibilă, site-ului îi este simplu să le preia și să convingă omul că sunt fișierele lui de pe telefon. Foarte multă lume crede în acel progress bar care este o animație și nimic mai mult.
Există problema aceasta cu frauda și phishing-ul, gen: îți vine un email care îți spune că ai primit un mesaj de la șeful tău iar tu accesezi să vezi ce ți-a scris.
Phishing-ul și frauda sunt pericole pentru toate platformele și există soluții de securitate pentru restul platformelor și pentru ele ar trebui să fie puse niște chestii care ar preveni persoana în cauză. Este necesar să ai o soluție de securitate care nu neapărat să te protejeze ci să te avertizeze.