De ce este greșit să crezi că telefonul tău cel deștept este protejat de la sine putere de viruși

Iată încă un episod din seria discuțiilor despre protecție informatică, de data asta despre virușii de pe telefoanele noastre deștepte. Despre care multă lume crede, din rațiuni care mie îmi scapă profund, că sunt cumva protejate de la sine. Probabil pentru că le credem că sunt atât de deștepte încât știu singure să se și protejeze.

Ei bine, așa cum ne spune Alexandru Bălan, specialistul de la Bitdefender, nu e chiar așa. Dimpotrivă. Uneori poți să o pățești grav din cauză că nu ești atent la anumite chestiuni.

De aceea îți recomand să urmărești scurta discuție. Care s-ar putea să te ajute.

Și ideile principale ale discuției mai jos.

Din informații publice pe care le poate găsi cineva la orice moment sunt milioane de aplicații, de descărcări și aplicații infectate de pe Google Play. Săracii băieți de la Google au încercat din răsputeri să pună măsuri care să blocheze virușii de la a fi distribuiți dar n-au reușit.

În continuare pe Google Play se regăsesc aplicații infectate, care nu par a fi periculoase dar care îți fură din date sau trimit comportamentul tău către serverele de afară.

Pe toate device-urile există pericolul fraudei și phishingul-ui. La un moment dat cu toții am văzut un mesaj pe un anumit site care ne spunea că telefonul nostru este posibil să fie infectat cu viruși, îl scanează acum și la sfârșit ne spunea că au găsit trei viruși și ei îl pot șterge dacă dai un click sau trimiți un sms la un anumit număr.

Toate echipamentele noastre trimit o anumită informație când accesezi un anumit site, informația data e întotdeauna vizibilă, site-ului îi este simplu să le preia și să convingă omul că sunt fișierele lui de pe telefon. Foarte multă lume crede în acel progress bar care este o animație și nimic mai mult.

Există problema aceasta cu frauda și phishing-ul, gen: îți vine un email care îți spune că ai primit un mesaj de la șeful tău iar tu accesezi să vezi ce ți-a scris.

Phishing-ul și frauda sunt pericole pentru toate platformele și există soluții de securitate pentru restul platformelor și pentru ele ar trebui să fie puse niște chestii care ar preveni persoana în cauză. Este necesar să ai o soluție de securitate care nu neapărat să te protejeze ci să te avertizeze.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.