Dacă dai seen mesajului cuiva și nu îi răspunzi = amenințare

Așa se percepe. Adică e mai rău decât dacă nu ai citi deloc mesajul ăla. Mecanismul psihologic se numește așteptare neuronală. Așa îi zic specialiștii. Și care vine cumva din ancestralitate (pardon my French).

”Băi, care mamutul ei de viață ești acolo în tufișuri, măh?!”, striga strămoșul nostru, când auzem un sunet suspect. Dacă ieșea de după frunze alt strămoș ”io-s, băh, ce urli așa, trage-mi-aș silexul prin permafrost!” era ok. Dacă nu, intrai la bănuieli. Și te simțeai instant amenințat.

Cam așa cu lipsa de răspuns la mesaje. Cu seen. Tot ca pe o amenințare o percepe expeditorul. Care creează frustrări. ”Adică nu-s io de nasul lui sau n-am înțeles!?”. Sau ”ia uite la ăsta ce fițe are și ieri abia avea bani să treacă strada…”. De astea.

Da, știu, când primești vreo 200 de mesaje pe zi (cam asta-i media mea; și io-s ciuri-buri-n drum, știu, față de alte forțe stelare), e foarte greu să răspunzi la toate. Dar nu imposibil. Și este, cum ziceam, recomandabil. Cum este recomandabil și ce îți recomand eu. Recomandări, deci.

Dintre care cea de căpătâi este asta: fă-ți timp să îți creezi niște răspunsuri tip. Clișee, dacă ți-e mai ușor să le zici așa. Și dă copy paste la răspunsul care se potrivește mesajului respectiv.

Nu de alta, dar cam 80% dintre mesaje pot fi grupate în anumite categorii. Și poți să ai un mesaj/răspuns generic pentru fiecare cartegorie.

Sigur, nu o să fie 100% pe ce întreabă persoana în cauză, dar e mult mai eficient. Pentru că, altfel, fă și tu un calcul: doar dacă 1 minut petreci să răspunzi la 200 de mesaje, ai 200 de minute pe zi în care faci asta. Adică 3 ore și un pic. Ceea ce, pentru oricine înțelege cât de cât ce înseamnă să fii productiv, este totalmente inacceptabil.

Dar să faci și calculul celălalt. Să nu răspunzi la 200 de oameni, dar să le dai seen. 200 de oameni care se simt amenințați de reacția ta. Pe zi.

Aia zic.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

3 thoughts on “Dacă dai seen mesajului cuiva și nu îi răspunzi = amenințare”

  1. În epoca fulgilor de nea, nu mă miră că s-a mai inventat o amenințare. Așteptare neuronală? Pe bune, specialiștii ăia sunt ocupați rău. Sunt britanici cumva?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.