Sănătatea mentală este a treia cea mai importantă problemă care îi afectează pe oameni, doar cu puțin în urma cancerului

Înainte de a mă apuca să fac interviurile din #PodcastulLuiChinezu, nu știam că sunt atât de multe probleme de sănătate psihică. Mi se părea micile mele atacuri de panică niște lovituri dure la adresa existenței mele. Până aveam să aflu că eu eram printre cei fericiți. Și că alții au trecut sau trec prin niște momente mult, mult, mult mai dure decât cele prin care am trecut, de altfel vremelnic, eu.

Așa că am devenit din ce în ce mai sensibil la acest subiect. Și din ce în ce mai interesat. Căci citesc destul de mult pe tema asta la #RaftulLuiChinezu. Și o să îmi păstrez acest obicei în continuare.

Așa cum sunt sensibil și la studii, analize, sondaje pe tema asta. Pe care, din când în când, le public și pe blog. Ca să rămână. Să fie o resursă utilă pentru cei interesați.

Cum este și cu studiul realizat de IPSOS. De Ziua Internațională a Sănătății Mentale. Pe care îți recomand să îl citești pe îndelete. Chiar să îl printezi. Și să îl dai mai departe și altora. O să înțelegi de ce zic ce zic după ce îl citești…

Principalele concluzii ale studiului sunt:

  • Majoritatea cetățenilor intervievați (80%) consideră că sănătatea fizică și mentală sunt la fel de importante pentru ei, însă doar 35% cred că acest lucru este reflectat și de sistemele de sănătate din țările lor. 42% spun că sănătatea fizică este considerată prioritară în țara lor.
  • Tinerii și femeile sunt mai atenți la sănătatea lor mentală comparativ cu alte grupuri sociale.
  • Sănătatea mentală este a treia cea mai importantă problemă care îi afectează pe oameni, doar cu puțin în urma cancerului. Pe primul loc, din cauza faptului că pandemia globală durează deja de peste 20 de luni, este, așa cum era de așteptat, COVID-19.

Cât de des se gândesc oamenii la sănătatea lor fizică și mentală?

Chiar dacă peste jumătate dintre oameni (53%) spun că se gândesc adesea la sănătatea lor mentală, majoritatea (68%) recunosc că sunt mai frecvent preocupați de sănătatea lor fizică. Unu din zece (11%) afirmă că nu se gândesc niciodată la sănătatea lor mentală, comparativ cu doar 5% pentru sănătatea fizică.

Femeile tind să se gândească la sănătatea lor mentală mai mult decât bărbații (58% față de 48%). Studiul subliniază, de asemenea, existența unor diferențe generaționale: 61% dintre cei sub 35 de ani se gândesc la echilibrul lor mental cel puțin destul de des, comparativ cu 42% în rândul celor de peste 50 de ani.

Aceste diferențe demografice sunt mai puțin pronunțate când vine vorba de frecvența cu care oamenii se gândesc la sănătatea lor fizică.

Brazilienii, sud-africanii si columbienii sunt mai preocupați de sănătatea lor mentală, spre deosebire de chinezi, sud-coreeni, ruși, nemți, olandezi, francezi și suedezi, care nu se gândesc atât de des la acest aspect.

Cât de importante sunt sănătatea fizică și mentală pentru cetățenii lumii?

În medie, opt din zece oameni (79%) spun că sănătatea lor fizică și cea mentală sunt la fel de importante pentru ei.

Peste această medie se situează maghiarii (90%), mexicanii (88%), columbienii (86%), peruanii (86%) și chilienii (86%)

Surprinzător, în rândul celor care spun că una este mai importantă decât cealaltă, mai mulți oameni aleg sănătatea mentală (12%) decât pe cea fizică (6%).

Țările cu cea mai mare proporție a oamenilor care acordă mai multă importanță sănătății mentale sunt: Arabia Saudită (26%), India (24%), Suedia (20%), Turcia (18%) și Brazilia (16%). De cealaltă parte, țările care spun că este mai importantă sănătatea fizică sunt Arabia Saudită (14%), India (13%), precum și Japonia (10%), China (10%) și Australia (10%). Remarcăm faptul că în Arabia Saudită și în India se înregistrează o proporție mai scăzută a celor care acordă o importanță egală trupului și minții.

Cum tratează sistemele de sănătate corpul și mintea?

În ciuda acordului larg răspândit că sănătatea fizică și cea mentală sunt la fel de importante pentru starea generală de bine, oamenii sunt mult mai puțin înclinați să creadă că sistemele de sănătate din țările lor le tratează în mod egal: 35% este media globală a celor care spun că acest lucru este adevărat, mai mare în Malaezia (60%), China (54%), Japonia (47%), Mexic (45%).

Pe de altă parte, 42% cred că sănătății fizice i se acordă o importanță mai mare. Această proporție este chiar mai mare în țări precum Marea Britanie (60%), Statele Unite (55%), Brazilia (55%), Africa de Sud (54%), Suedia (54%).

Doar 9% cred că sănătatea mentală este considerată mai importantă decât cea fizică.

Aceste cifre subliniază o discrepanță între modul în care publicul își percepe propria sănătate și felul în care aceasta este tratată de către sistemele de sănătate din țările lor: doar 6% spun că sănătatea lor fizică este mai importantă decât cea mentală, însă 42% cred că i se acordă o importanță mai mare.

Sănătatea mentală – preocupare globală de top

Media globală (31%) în rândul cetățenilor celor 30 de țări analizate arată că sănătatea mentală este a treia cea mai importantă problemă de sănătate, cu doar 3 puncte procentuale mai puțin decât cifra înregistrată pentru cancer. Preocuparea de sănătate cea mai importantă în 2021 este coronavirusul (70%), menținând tendința înregistrată anul trecut, când a fost pentru prima dată introdusă în studiu.

Sănătatea mentală este principala problemă menționată în țări precum Suedia (63%) sau Chile (59%), urmate de Australia (47%), Canada (43%), Columbia (41%), Singapore (40%), Brazilia (40%) și Marea Britanie (40%). Cel mai puțin preocupați par a fi japonezii (9%), mexicanii (11%), francezii (12%) și saudiții (14%).

Studiul Ipsos s-a desfăşurat online în rândul a 21.513 respondenți, în perioada 20 august-3 septembrie 2021, pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta între 18-74 ani.

person holding white printer paper

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.