Netograf sau cum poți testa calitatea serviciului tău de internet. Gratuit și chiar oficial

Netograf este o platformă electronică concepută de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor de internet din România un instrument independent, obiectiv și gratuit pentru a verifica permanent calitatea serviciului de internet pe care îl plătesc. 

Așa, pe scurt spus. Căci, pe lung (și după ce am descărcat și folosit aplicația), vă zic mai jos.

Întâi să vă explic ce am zis în titlu la partea ”chiar oficial”. În sensul că ANCOM este organismul oficial din România care se ocupă cu piața de telecomunicații (lejer și pe românește spus).

Așa că, oricum o dai, aplicația Netograf a ANCOM este cel mai oficial tool (dacă îmi permiteți forțarea limbii române) posibil pe piața românească.

Mai sunt și alte tooluri pe piață, dar, din nou, faptul că aplicația este realizată de o instituție oficială parcă aduce niște greutate zic.

Mai ales că vorbim despre o instituție care chiar s-a apucat să facă multe chestii pe partea de ajutat clientul, ca să îi zic așa.

Cum funcționează Netograf

Poți să îți testezi serviciul de internet pentru internetul fix, prin intermediul siteului aplicației.

Dar, desigur, poți să testezi și internetul mobil (mie asta îmi place cel mai tare), conform pașilor de mai jos:

Pasul 1. Pe sistem furculition: descarcă aplicația. O găsești în AppStore și în Google Play.

Pasul 2. Fă-ți cont în aplicație. Urmează pașii de acolo, este foarte simplu.

Pasul 3. Testezi conexiunea ta la internet. Pur și simplu îi dai ”Testează” și aia e, vezi care-i faza. Bine, să scoți conexiunea la Wi-Fi, știi cum zic, altfel nu faci ce trebuie :))

Important: Traficul de date consumat de utilizatorii finali dinspre și înspre Netograf nu va fi taxat, dedus din traficul aferent planului tarifar, limitat sau blocat de către furnizori.

La ce te mai ajută Netograf

Una din cele mai utile funcționalități ale siteului este partea cu ”Harta”.

Unde îți alegi serviciul pe care vrei să îl testezi (fix sau mobil), alegi perioada pe care vrei să faci testul, alegi furnizorul și o să obții o hartă cu calitatea semnalului, pe culori.

Netograf

Pornind de la testele pe care le faci prin Netograf, dacă vezi că parametri măsurați nu sunt conform contractului pe care îl ai cu furnizorul tău de internet, poți să faci o sesizare.

Cu mențiunea că legea e mai complicată pe partea asta, în sensul că fiecare furnizor de astfel de servicii are regulile sale prin care gestionează astfel de reclamații, dar măcar Netograf este un punct de pornire.

Aropo, ANCOM a publicat recent un ghid de întocmire a acestor proceduri astfel încât, indiferent de operator, condițiile în care se validează măsurătorile să fie comparabile.

La ce trebuie să fiți atenți

Indiferent ce test o să faceți cu Netograf (pentru internet fix sau internet mobil) trebuie MUSAI să țineți cont de anumite condiții de context, ca să zic așa.

Adică de chestiuni ce pot in fluența calitatea și, ca rezultat, rezultatul testului.

Câteva din aceste chestiuni (la care nu prea ne gândim când înjurăm cu spor furnizorul nostru de internet…):

Condiția tehnică a ”sculei” (telefon, tabletă, laptop sau desktop) sau a routerului (unele sunt de pe vremea lui Cuza sau făcute pentru răzeșii lui Ștefan cel Mare, deci v-ați prins…).

Aglomerarea de conexiuni pe router (faza clasică: un router amărât, căruia îi cerem, săracu, să ducă 54 de conexiuni, toate descărcând ceva) sau pe spațiu geografic (la un concert pe Arena Națională plină cumva nu prea are rost să faci testul, știi cum zic…).

Limitările de soft, adică ale sistemului de operare, ale browserului etc. Chestiuni tehnice, slabe șanse să le pricepeți dacă nu sunteți de meserie, dar trebuie menționate aici, așa-i corect.

Betoanele. Yeap. Betoanele. Adică acele construcții masive, care pur și simplu împiedică semnalul de internet mobil să se miște în voie. Chiar dacă, așa cum este cazul meu la birou, suntem aproape de buricul Bucureștiului.

Alte chestiuni la care nu m-am gândit (sunt și eu om! :D), dar care ar putea influența rezultatul testului.

Cam asta este. Spor la testat!

Informaţii detaliate despre serviciul de internet, inclusiv calitatea acestuia, găseşti şi pe pagina dedicată nouă, utilizatorilor, infocentru.ancom.ro. 

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.