Care-i faza cu malware și cum te poate afecta

Pe locul 7 în top 10 pericole pe internet realizat în colaborare cu Bitdefender se află malware. Care sună foarte tehnic. Așa că l-am invitat pe Alex Bălan să ne spună mai multe despre ce-i vorba și despre cum ne poate afecta. Ai varianta video și transcript.

Este un virus cibernetic este un program care cauzează efecte nedorite pe un sistem informatic creat de o altă persoană decât cea care utilizează sistemul informatic.

O altă definiție mai pe înțelesul meu, este atunci când îți merge calculatorul prost sau se blochează. Acest lucru se întâmplă din unele motive din care fac oamenii viruși, unii fac viruși pur și simplu să vadă dacă pot să o facă.

Eu fac un virus care începe să-ți schimbe caracterele din A în B, din B în Ț, din Ț în 9. Unii dintre primii viruși o dată la nu știu câte minute oprea tot ce se întâmpla pe calculator și făcea să plouă caracterele din vârful ecranului.

Virusul „I LOVE YOU”, îți umplea toate documentele cu „I LOVE YOU.” O altă componentă importantă care definește un virus este că se propagă dacă bagi o dischetă în calculator, un stick, el are o funcție care vede că s-a introdus un mediu de stocare, mă duc și acolo, apoi pe alt calculator, să mă duc și pe e-mail sau pe alte calculatoare din rețea.

Un virus cauzează efecte nedorite pe un sistem de calcul și se propagă aceasta e definiția standard. Inițial virușii erau făcuți să producă pagube, acuma virușii sunt mult mai discreți și sunt făcuți să producă bani și sunt de 2 mari categorii: criptarea și furt de date, au intrat pe calculator se uită unde e stimul instalat și vând conturi de stim, 50 de cenți contul de stim, unde ai chrome-ul instalat, unde ai toate astea, se introduce în browser și văd când intri pe site-ul de banking, îți iau datele, dacă îți bagi parola ți-o iau și toate informațiile astea le agregă într-un fișier și ulterior le vând pe forumuri.

Astea sunt cele două mari scopuri, mai sunt și altele mai mici și mai periculoase Advanced Persistent Threat, viruși care prin definiție nu ar trebui să fie detectați și care pot să stea în infrastructuri cu anii, sunt viruși folosiți în atacuri Nation States, Guverne contra Guverne și sunt folosiți pentru spionaj dar astea cu care ne confruntăm noi sunt care fură și care criptează date.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

1 thought on “Care-i faza cu malware și cum te poate afecta”

  1. Este foarte bine ca ati scris un articol pe aceasta tema deoarece multi nu suntem constienti de pericolele pe care le aduc acesti virusi si este important sa ne protejam. Foarte interesant!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.