Ce pași ai de urmat dacă există suspiciunea unui caz de malpraxis

Am înființat Asociația Ayan după ce fiul nostru a decedat în luna martie a anului trecut în urma unei răceli. Ayan a primit medicație și tratament neadecvate în cadrul Spitalului Județean de Urgență Vâlcea, a făcut stop cardio-respirator în ambulanță și a ajuns la Spitalul Marie Curie în comă glasgow de gradul III. Medicii de la Marie Curie ne-au spus că lipsesc multe acte medicale care ar fi trebuit să ajungă cu băiețelul nostru la București.

Tu cum ai reacționa dacă ai primi un astfel de mesaj pe mail? Mie mi-au dat lacrimile. Și m-am simțit atât de neputincios… Și m-am gândit ce aș putea face să ajut. Ca să scutur starea de neputință din sufletul meu…

Mă gândesc așa: cred că ajută faptul că transmit mai departe informațiile pe care le-am primit de la Asociația Ayan în legătură cu ce ai de făcut dacă există suspiciunea de malpraxis.

Știu că vorbim despre ceva ce ai putea face după ce s-a întâmplat o nenorocire, dar cred că face parte din categoria lucruri care ar trebui făcute.

Pentru cei care suferă. Pentru însănătoșirea sistemului. Pentru noi, pentru fiecaere dintre noi.

În cazul în care există suspiciunea unui caz de malpraxis, Asociația Ayan recomandă ca victimele să acționeze imediat, urmând pașii de mai jos.

În primul rând, victimele trebuie să obțină informații de la instituțiile implicate – unitatea medicala, Serviciul de Ambulanță, SMURD – printr-o cerere scrisă depusă la Registratura instituției respective.

Ulterior, trebuie să sesizeze Colegiul Medicilor și Comisia de monitorizare Comisia de monitorizare și competență profesională pentru cazurile de malpraxis care funcționează pe lângă Direcția de Sănătate Publică.

În funcție de concluziile anchetei organelor mai sus menționate, victimele sau reprezentanții acestora să se adreseze instanțelor judecătorești.

Pacienții și/sau reprezentanții acestora nu trebuie să uite că au dreptul de a fi informați în permanență cu privire la actul medical.

Asociaţia Ayan le recomandă acestora să facă toate demersurile pentru a fi informaţi cu privire la starea de sănătate, rezultatul investigațiilor sau tratamentul aplicat și efectele acestuia.

Sursa foto: Asociația Ayan

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

1 thought on “Ce pași ai de urmat dacă există suspiciunea unui caz de malpraxis”

  1. Eu ma gandesc ca ar fi bine daca cineva care se pricepe ar crea o platforma online sau un fel de forum, unde pacientii sa poata expune experientele neplacute pe care le-au avut prin spitale. Si sa dea date concrete, cum ar fi numele si specialitatea medicului implicat. S-ar putea crea astfel un fel de topuri negative ale doctorilor pe care trebuie sa-i ocolim. Daca sistemul nu ii elimina pe incompetenti si ticalosi, macar sa-i cunoastem si sa ne ferim de ei.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.