Chirurgia metabolică – soluția pentru diabetul zaharat

Despre chirurgia metabolică puteți afla câteva lucruri de bază vizionând interviul pe care l-am realizat cu Dr. Șerban Vasile, medic primar chirurgie generală MedLife. Sau citind mai jos informațiile în sinteză, pe care le-am strâns ca să vă faceți o idee despre subiect.

Ce este chirurgia metabolică

Chirurgia metabolică este derivată din chirurgia bariatrică (chirurgia obezității) și se adresează unui segment de pacienți care nu sunt tocmai obezi, cu un indice de masă corporală IMC cuprins între 30-35 (IMC este un indicator care calculează greutatea corporală pentru o anumită înălțime), dar care au alte afecțiuni concomitente de natură metabolică, care nu pot fi controlate prin metodele standard.

Printre aceste afecțiuni metabolice, cea mai importantă este diabetul zaharat de tip 2, care nu mai poate fi controlat eficient prin insulină și antidiabetice orale.

Peste 85% din pacienții care trec printr-o intervenție de chirurgie metabolică au ca finalitate vindecarea diabetului, adică valori glicemice normale, fără medicamentație, fără insulină.

Ce sunt procedeele metabolice malabsorbtive

Procedeele metabolice malabsortive sunt cele care împiedică absorbția principiilor alimentare la nivelul intestinului. Altfel spus, prin aceste procedee se bypassează anumite segmente ale intestinului, astfel încât alimentele să nu aibă timp să se absoarbă.

Tipurii de intervenții în chirurgia metabolică

Bypass gastric

Este un procedeu utilizat pentru pacienții cu superobezitate morbidă, tulburări de alimentație sau cu diabet zaharat decompensat. Procedeul presupune crearea unui mic rezervor gastric (circa 15-20 ml) din porțiunea inițială a stomacului, care să fie legat direct la intestinul subțire. Scopul este ca bolul alimentar să ocolească stomacul și o porțiune din intestin pentru a scădea absorbția principiilor alimentare.

Mini gastric bypass

Un procedeu derivat din bypass, dar care în timp dă mai puține deficite, în special vitaminice, decât bypassul.

Diversia bilio-pacreatică

Este un procedeu mai sever, adresat obezității severe, asociată cu valori crescute ale lipemiei. Acest procedeu presupune rezecția gastrică aproape totală și conectarea la intestinul subțire, astfel încât alimentele să ocolească cea mai mare parte din intestin și să ajungă doar în zona dorită.

Ce complicații pot să apară în chirurgia metabolică

Complicațiile cele mai des întâlnite nu sunt de natură chirurgicală, ci apar în timp și țin de malabsorbția unor principii alimentare utile organismului, în special vitaminele.

Cât de importantă este tehnologia în chirurgia metabolică

Tehnologia în acest timp de chirurgie este foarte importantă. Primele intervenții de acest tip, cu titlu experimental, prin anii 70-80, prin chirurgie deschisă. Apoi, aceste tehnici clasice au fost adaptate laparoscopic și ulterior robotic.

Cu ajutorul tehnologiei moderne, pacientul nu mai are o incizie mare, iar conceptul ”chirurg mare, incizie mare” nu mai este de actualitate. În momentul de față se merge pe ideea de incizii cât mai mici și inaparente, pe intervenții cu eficacitate maximă.

Efectul tehnologiei asupra pacienților este unul maxim. Pentru că, atunci când se trezește din anestezie, pacientul se dă jos din pat aproape imediat, ceea ce nu se întâmpla în cazul chirurgiei clasice.

Rata incidentelor intraoperatorii și a complicațiilor postoperatorii este mult mai redusă. Acum rata complicațiilor după o astfel de metodă folosind tehnologie modernă minim invazivă este undeva între 1-2%.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

5 thoughts on “Chirurgia metabolică – soluția pentru diabetul zaharat”

 1. O observație: diabetul nu se vindecă. Pancreasul secretă o cantitate de insulină care nu este suficientă unui pacient cu obezitate. Secundar chirurgiei, pacientul slăbește și astfel pancreasul, prin aceeasi cantitate de insulină secretată, reușește să asigure necesarul orgaanismului. Dar nu se întâmplă asta la toti pacientii. Unii ajung sa ia doar antidiabetice orale in loc de insulina, ceea ce este, desigur, un semn de pronostic favorabil. Dar nu este vorba de o vindecare propriu-zisa.
  Mi-am lamurit aceasta chestiune la un congres pe tema obezitatii si am crezut de cuviinta sa impart aceasta informatie pentru ca oamenii sunt foarte sensibili la cuvantul „vindecare”.

  1. Mulțam de observație! Eu am vrut să scriu acest articol într-un limbaj cât mai pe înțeles. Din această persectivă, partea cu vindecarea, pentru cei care suferă de diabet, înseamnă exact ce am zis: valori glicemice normale, fără medicamentație, fără insulină.

 2. Alexandra Bohan eu am avut diabet tip2 am fost la un pas de a trece pe isulina deoarece dupa 5 ani cu diabet instalat tratamentul oral cu 3 pastile de siofor 850 si o pastila de diaprel nu-si mai faceau efectul ….aveam glicemii mari.
  M-am operat acum 9 ani iar de atunci pot spune ca diabetul meu a disparut nu mai iau tratament si chiar daca mananc carbohidrati rafinati am gicemii normale.
  Am facut un test de toleranta la glucoza acum 2 ani si mi-a iesit bine ….nu am si nu sunt predispusa la diabet
  Deci pot spune ca la mine operatia de bypass gastric facuta de Dl Prof Dr Copaescu a avut efect.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.