Ingredientul fundamental în mâncarea pe care o oferi copilului tău ești tu, părintele!

Unul din jocurile pe care le făceam cu Patricia mea cea minunată (5 ani și 7 luni) până în urmă cu câteva zile era să o îngân, să o imit și ne distram de foioioi. Dar zilele trecute am simțit că această eră s-a terminat brusc. Pentru că, în timp ce eu o imitam, Patricia s-a încruntat, a lovit cu palma de masă (într-un gest de o autoritate completă, așa cum doar copiii pot să transmită) și a zis ca o sentință: ”tati, mi se pare că tu devii din ce în ce mai mult un copil ca mine, în timp ce eu devin din ce în ce mai mult un adult ca tine”.

Am rămas fără replică. Fără aer. Cu sufletul strâns. Uite cum a crescut asta mică a mea…

Trece vremea. De cele mai multe ori atât de repede încât ne dăm seama că viața a trecut pe lângă noi doar când este prea târziu. Și realizăm atunci că am ratat atât de multe momente să trăim cu adevărat încât ne apucă tristețea. Momente aflate la îndemâna noastră, dacă vreți. Momente pe care puteam să le trăim doar oprindu-ne un pic din viteza nebună în care (am ales să) ne trăim viața, uitându-ne în jur la lucrurile și la oamenii minunați din jurul nostru și să… trăim!

Cred că zona în care se vede cel mai bine partea asta despre care v-am spus este în relația dintre părinți și copii. Doamne, cât de mult greșim, ca părinți, când uităm că cei mici ne văd și ne simt ca pe cel mai important lucru din viața lor. Când uităm că cel mai important lucru din viața noastră este să le fim părinții de care au nevoie, nu de care credem noi că au nevoie.

Mi-au trebuit niște ani buni să învăț o lecție de o simplitate cumplită, dacă vreți: copilul are nevoie de tine, de timpul tău. Ca de aer. Ca de apă. Ca de mâncare. Are nevoie de tine, să fii numai și numai al lui, măcar pentru câteva minute pe zi. Acele minute în care ajunge doar să te uiți în ochii lui și să îți zici ”aici sunt, doar pentru tine și pentru nimeni altcineva”. Și să simți asta cu tot sufletul tău.

Tu, ca părinte, nu ai altceva mai frumos, mai sănătos și mai intens de oferit copilului tău decât timpul pe care să îl petreci cu el, doar cu el, pentru el. De ce nu o faci mai des? Ei bine, te las să te gândești la asta. Și să ți se strângă un pic sufletul. Și să încerci, chiar de acum, din această secundă, să te schimbi. Până nu este prea târziu. Pentru că timpul trece. Trece teribil de repede…

Bun, gata cu cearta! Deși, dragilor, numai ceartă nu am vrut în rândurile de mai sus :) Bine, hai, maxim o dojană :D Dar, între noi fie vorba, dojana asta mi-o adresez în primul rând mie și abia apoi vouă. Căci și eu, așa cum știu că sunteți mulți dintre voi, simțiți că ați putea să oferiți mai mult timp copiilor voștri. Ceea ce, sper, o să facem de acum înainte :)

Și vin și cu un ajutor pe linia asta, cum ar veni. Pentru că unul din cele mai frumoase motive să petreceți timp împreună cu copiii voștri este să gătiți împreună. Credeți că are vreo importanță dacă știți sau nu să gătiți? Nope. Deloc. Și, ca să nu ziceți că o dau în teorii, ia să vă dau exemplu aplicat al unei sesiuni de gătit rapid, ușor și corespunzător gustos, în care Mara mea ce minunată (mijlocia mea iubită!) a fost șefa mea întru bucătăreală :D

Am început cu strategia, desigur. Adică am ales dintre produsele Home Garden cele care să ne ajute să nu ne facem de telecomandă prea tare :)) Din fericire, cam toate produsele te ajută să prestezi rapid, elegant și (între noi fie vorba :D) fără prea mult talent, căci le poți folosi cu o ușurință care te-ar putea tenta să te crezi material de Masterchef dacă nu ai ști mai bine!

Am ales, așadar, ton și porumb. Și am pornit cu gândul să facem o neasemuită salată cu ingredientele astea și un sandviș care să rupă în 89008996 internetul. Well… Vă las să vedeți ce a ieșit. Cu mențiunea obligatorie: timpul pe care l-am petrecut cu Mara (care m-a și trollat un pic atunci când m-a filmat, șmecherica mică :D) a fost, de fapt, sarea și piperul întregii isprăvi :D

Ah, încă ceva: vă recomand maxim să încercați produsele Home Garden. Eu am cumpărat o grămadă de la ei și vă dau în scris că am devenit un pic fan, adică au intrat clar în top pe lista mea de ”ajutoare” pentru tentativa de bucătar care sunt :)) Conservele de pește, spre exemplu, sunt deliciu! Bine, dacă ești peștear ca mine, desigur. Dar aveți mai multe sortimente de unde puteți alege și pe care să le combinați rapid și cu rezultate gustoase. Să nu ziceți că nu v-am zis!

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.