Cei care mergeți la referendum să votați NU, știți că votul vostru o să fie înregistrat ca DA, da?

Diferența fundamentală dintre un vot dat la, să zicem, alegerile parlamentare și votul pentru acest nefericit (ca să nu zic mai rău) referendum este următoarea: la parlamentare alegi clar răul cel mai mic, la referendum alegi răul indiferent ce ai vota.

Pentru că prin prezența ta acolo validezi votul celorlalți, care, cel mai probabil, au votat invers decât ai votat tu.

Da, ai citit bine, prezența ta le validează votul. Deci, in the end, deși tu de duci cu toată inima civică de care ești în stare să votezi NU, de fapt, tocmai prin faptul că ai participat la acest nefericit (ca să nu zic mai rău) referendum, practic votezi DA.

Voturile cu NU o să fie contabilizate ca voturi cu DA. Nu pe fraudă. Ci pe procedura validării.

Cei care au inițiat acest nefericit (ca să nu zic mai rău) referendum au nevoie de prezența la urne a 6 milioane de români cu drept de vot.

Imaginează-ți că o să vină la vot 6.000.230 de români. Din care 233 au votat cu NU. Voturile acestea sunt, practic, voturi cu DA. Pentru că tocmai ce le-ați validat referendumul.

Știu că unii dintre voi simt un imens disconfort față de ideea a de nu se duce la vot, pe motiv că votul este un gest civic fundamental și că trebuie să mergi la vot din principiu. Îi înțeleg perfect. Explic mai jos de ce îi înțeleg.

Numai că, vedeți voi, din perspectiva a ceea ce am zis mai sus, a faptului că orice ați vota tot rău o să fie, totuși, răul cel mai mic în această ecuație nefericită (ca să nu îi zic mai rău) ar fi să nu mergeți la referendum.

Motivația cu ”dar este dreptul meu, trebuie să îl exercit!” seamănă cu motivația ”am cumpărat mâncarea asta multă și aproape stricată, deci trebuie să o mâncăm pe toată, că doar am dat bani pe ea!”. Nu contează că o să îți facă rău, tu zici că trebe să o mănânci pentru că ai dat bani pe ea. Nu contează că o să cheltuiești mai mult cu medicamentele și cu doctorii dacă mănânci mizeria aia, tu o mănânci, totuși, pentru că ai dat bani pe ea. Păi, nu e mai bine să nu mănânci, totuși, mâncarea aia? Chiar dacă ai dat bani pe ea?

V-aș băga un pic și în părerea mea despre ce înseamnă filosofia votului. Pentru că am ratat doar o singură rundă de alegeri în toată viața mea. Și atunci pentru că a fost un complez de împrejurăr tare ciudar. Și și acum îmi pare rău că nu am votat atunci.

Da, atât de înverșunat sunt pe exercitarea dreptului la vot. Dar tocmai de aceea, tocmai pentru pentru mine dreptul de a vota este unul fundamental, tocmai pentru că mă gândesc foarte serios de fiecare dată când trebuie să votez, tocmai de aceea, zic, a nu merge la referendum este pentru mine tot un vot. Doar că nu unul oficial. Ci unul interior. Care este, ca ființă socială, mult mai important decât ștampila aia pe hârtie.

Vedeți voi, exercitarea dreptului de a merge la vot este consecința deciziei raționale că vrei să votezi, nu decizia în sine. Altfel spus, nu ești obligat să mergi să votezi, ci ai obligația morală să îți asumi că ai decis sau nu să îți exercitezi acest drept de vot.

Cei care ziceți că vreți să mergeți la vot pentru că nu se poate să nu votați, că v-ați câștigat acest drept, să știți că aveți dreptate. Doar că voi vorbiți despre consecința deciziei, nu despre decizia în sine.

A nu merge la vot, la orice vot este, poate cumva paradoxal, chiar o exercitare a acestui vot. Pentru că tu ai ales, cumva, atunci când ai decis să nu votezi. Ai votat, practic. Acolo unde contează cel mai mult: în feng shuiul tău civic interior.

Gata, am terminat pledoaria mea. Acum vă rămâne vouă să faceți ce vă spune conștiința. Și să trăiți, fiecare, cu decizia luată.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

3 thoughts on “Cei care mergeți la referendum să votați NU, știți că votul vostru o să fie înregistrat ca DA, da?”

  1. Frumoasa invaluirea dar iata de ce e posibil ca indemnul tau subtil s-ar putea sa produca si alte efecte: daca prin pregatire intensa (poate si pt fraudare,si prin faptul ca dureaza 2 zile) organizatorii vor reusi sa faca rost de cele 6 milioane de buletine bagate in urne, referendumul poate inseamna adoptarea cu 90% DA si 10% NU iar daca cei care cred in NU se prezinta, poate insemna 65% DA si 35% NU; cum indiferent de reultatul referendumului, obiectivul sau aparent nu va produce nici un rezultat nici pentru gay , nici pt traditionalisti, gandeste-te cand se va bate electoral PSD cu caramida in piept si va folosi rezultatul asta ca justificare si unitate de masura a unui fals sprijin popular pentru alte masuri sau decizi mult mai de impact pt populatie, cum va fi? Una e sa vina strong (si la alegerile de anul viitor) sa spuna ce sustinere de 90% au ei si alta e sa vina cu o pozitie mai la limita.
    Deci PSD castiga de aici si o carte (capital de lupta politic) de jucat electoral (sigur, de jucat pt cine poate fi influentat asa de basic/low level) pt alte decizii viitoare dar si un exercitiu de calibrare a masinii organizatorice in favoarea lor la alegerile care urmeaza. In rest, nimeni nu castiga nimic…

  2. Foarte mulți dintre cei care, începând cu referendumul de demitere a unui ghiorlan, ne învață că nu e bine să participi la vot, înainte de 2012 emiteau inepții normative de genul „ar trebui ca votul să fie obligatoriu”. Acum ne oferă argumentații (sau elucubrații) filosofice despre votul interior. De exemplu: „exercitarea dreptului de a merge la vot este consecința deciziei raționale că vrei să votezi, nu decizia în sine. Altfel spus, nu ești obligat să mergi să votezi, ci ai obligația morală să îți asumi că ai decis sau nu să îți exercitezi acest drept de vot.”
    În feng shui-ul tău interior, ești împăcat cu tine însuți? Chiar simți nevoia să dai lecții? Chiar crezi că cei care, dintr-un motiv sau altul, ajung să-ți citească blogul, nu sunt suficient de educați încât să știe ce înseamnă dacă mergi sau nu mergi la vot? Vrei să ne luminezi, învățătorule, ori vrei să-ți atenuezi disonanța cognitivă?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.