Cristina Nemerovschi – profil de autor

Cristina Nemerovschi nici nu mai știu cum a apărut în viața mea de om care citește mult. Cel mai probabil că mi-au trimis la un moment dat cei de la editura Herg Benet niște cărți și una din cărțile Cristinei era printre ele. Cred, nu bag mâna în foc, sunt doar un blogger bătrân și pe alocuri simpatic. Fie cum o fi, mă bucur că întâlnirea s-a produs și că, de atunci, din când în când mă bucur să citesc slova sa :)

Ba chiar am avut onoarea să mă invite să vorbesc la lansarea cărții ”Vicky, nu Victoria” (despre care vă spun, pe stil propriu și personal, mai jos, alături de părerea mea despre celelalte cărți ale Cristinei pe care le-am citit), unde trag nădejde că am făcut o figură frumoasă :D


Mai găsiți la categoria ”Profil de autor” pe românii Simona AntonescuOctavian Soviany, Marius Chivu, Flavius Ardelean și chinezul Mo Yan.


După ce am citit mai multe cărți ale autoarei, vin cu trei concluzii de un subiectivism atroce (așa cum șade bine unui blogger, desigur) despre Cristina Nemerovschi. Într-o ordine că așa mi-a venit, nu ca importanță sau ceva.

Titlurile. Cristina (sau cine mai bagă umărul la partea asta) o are cu datul titlurilor cărților sale. Ia faceți voi un experiment (cei care ați citit cărțile ei, desigur) și puneți pe cineva să vă zică la întâmplare doar titluri de cărți, de mai mulți autori. Este că recunoașteți instant cărțile Cristinei? Despre asta vorbesc :D

Generațiile. Cred că există fix două generații (grosso modo, desigur) nu care citesc ce scrie Cristina (aici sunt mai multe), ci care rămân la coracon multă vreme cu cărțile ei. Acestea sunt: 1. tinerii de până în 18 ani 2. părinții de tineri care se apropie de vârsta aia de i se spune critică. Și se întâmplă asta pentru că pentru primii lumile Cristinei sunt cele în care ori trăiesc dar cam 0,76%, ori ar cam vrea să trăiască, măcar ca experimente, iar pentru categoria a doua lumile Cristinei sunt cele în care nu prea le-ar vrea petnru copiii lor, dar în care ar fi vrut ei să trăiască, la vârsta aia, măcar cam 0,76%.

Consecvența auctorială (pardon my French). Să scoți cărțile pe sistem de tragerea mitraliată este nu doar semn că știi să scrii (ia scrieți voi, măh, în ritmul ăsta și apoi mai vorbiți), ci că te arde atât de mult ce ai înăuntrul tău încât doar arderea intensă pe care o presupune scrierea unei cărți reușește să mai potolească din flacără, dar numai până începe din nou să își ceară dreptul la o nouă carte, la o nouă ardere. Bine, s-ar putea să mă înșel cu partea asta de combustii literare (doar nu ar fi pentru prima dată), dar măcar recunoașteți că am însăilat chiar ok cuvintele :D

Ce cărți am citit de Cristina Nemerovschi

Rockstar

Io unul cred că a făcut o mică șmecherică tovarășa Nemerovschi atunci când a dat titlul acestei cărți. Pentru că a știu că cei care suntem rockeri bătrâni (și pe alocuri simpatici) nu aveam cum să rezistăm să nu o cumpăram cu un astel de titlu :D

Nebuneala din pagini este clasică autoarei, ca să zic așa.

cristina nemerovschiAdică oameni pe jumătate distruși (din perspectiva societății uniformizatoare și cam, desigur, plictisitoare) și pe jumătate înălțați (din perspectiva spiritelor libere și cam, desigur, enervante). Dar, again, modul în care Cristina reușește să ne arate lumea din perspectiva personajului principal este cel care te face să iei cartea în mână și să nu o lași până nu o termini.

Hai să v-o zic altfel: scenariul cărții poate fi făcut bine-merci telenovelă. De aia sud-americană, de aia coreeană, nu contează. Căci, nu-i așa, dacă ar fi să vă povestesc filmul ”Casablanca” într-un anume fel, ar putea ieși o telenovelă de toată frumusețea. Numai că modul în care este filmat, modul în care joacă actorii, replicile scrise excelent fac din ”Casablanca” un film de referință, nu o telenovea. Cumva – cu forțarea comparației la modul îndrăcit – așa este și cu poveștile Cristinei. Adică modul în care care pune ea condeiul pe existențele personajelor și modul în care îți pune aceste condei – fără să o simți! – în mâna ta (transformându-l, de fapt, într-un microscop ontologic) face diferența. Și de aia ne place să citim cărțile ei.

Io mai multe nu vă spun despre carte. Dar v-o recomand. Cu drag. Deși – știu deja – cei care încă nu ați citit nimic scris de Cristina Nemerovschi o să aflați despre voi niște lucruri citind ”Rockstar”

Păpușile

Cred că este cartea care mi-a lăsat cel mai ciudat gust dintre toate cărțile scrise de Cristina Nemerovschi pe care le-am citit (desigur). Nu mă întrebați de ce. O fi de la mare. De la alge. De la înțelegerea (din nou) faptului că fatalismul nu este o opțiune pentru mulți dintre noi, ci un dar otrăvit pe care soarta, în indiferența ei dumnezeiască, ni-l oferă doar ca să avem scuză că ni s-au terminat scuzele de a nu ne trăi viața așa cum am vrea să o facem.

Iubirea dintre cele două fete (hopaaaaa, aici am pierdut niște cititori, să le fie de bine!) este minunat descrisă. Una din cele mai frumoase povești de dragoste pe care le-am citit în ultimi mulți ani. ”La ce mai e bună iubirea, dacă ea nu poate salva pe nimeni de la moarte?” este, probabil, cea mai dură în frumusețea ei și cea mai urâtă în mătăsoșenia ei frază din carte. Care descrie, practic, o iubire terminată nașpa, foarte nașpa, desgicur, căci nu ar fi treaba nemerovschiană dacă orice lucru minunat nu ar primi o perversă fatalistă.

Lumea din ”Păpușile„ este așa cum este orice lume din cărțile stimabilei Cristina Nemerovschi, adică de o ciudețenie potențată doar de înțelegerea perversității faptului că această lumea există, e chiar lângă noi, la două case mai încolo, în blocul de peste drum, în satul vecin. Doar că noi, prinși între gleznele fine ale propriului fatalism și muchiile tăioase ale limitărilor sociale nu prea vrem să le vedem și nici să avem de a face cu ele. Drept pentru care, într-un soi de mecanism psihologic de auto-apărare, prost motivat și și mai prost executat, alegem să băltim în ceea ce orice poet care și-a băut mințile în cautarea muzei aflată departe căutându-l pe poet ar zice că este alegerea de a trăi doar ca să nu trăiești cu adevărat.

Gata cu beția mea de cuvinte. Dar care beție este o dovadă irefutabilă că ”Păpușile” trezește în unii dintre noi niște chestii. Drept pentru care v-o recomand masiv. Maxim.

Sânge satanic

Înțeleg că asta este cartea care – dintr-o perspectivă de marketing care pune lucrurile în canon, adică le suge minusul sau plusul din față – a făcut-o cumva celebră pe Cristina Nemerovschi. Pentru că limbaj dur (da, măh, bine, de parcă voi nu vorbiți așa, dacă nu mai rău, când sunteți în viața voastră cum și atâta cât sunteți), pentru că lume perversă (păcătoși, doamne iartă-i), pentru că strică tineretul cu povești de astea. Și alte câte și mai câte acuze, care au legătură cu literatura cam cum are legătură un prezervativ reșapat cu procreerea: ambele se referă la sex și la finalizare.

Cartea nu mi se pare nici pe departe cea mai bună carte de Cristina Nemerovschi. Desigur, asta nu înseamnă că este o carte proastă (chiar, aș vrea să văd ziua aia când o să citesc o carte proastă scrisă de ea), dimpotrivă, este una scrisă foarte bine. Doar că îi lipsește ce au alte cărți ale sale (vezi mai sus ”Păpușile” și/sau ”Rockstar”; dar ce zic io ”vezi”, citiți-le, măh!), adică acea structură elastică, care se rupe fix când o crezi mai dură și care se repară fix după ce ai căzut tu într-o gaură (sau ceva de genul, nu mă băgați în seamă). Sânge satanic este, după ce îți dai seama că safety netul literar este setat foarte sus, de o intensitate uniformă.

Pentru mine ”Sânge satanic” a fost doar o curiozitate. Dar una cu care mi-a plăcut să fac cunoștință. Una în care nu mă regăsesc de nici o culoare, de unde și detașarea mea de nebunelile care se întâmplă acolo și pe care le consum (ca să zic așa) doar cu o bere în mână și cu gândul că mâine trebuie să ajung la birou să mai facturez ceva (da, știu, sunt de o plicticoșenie terifiantă…).

Pervertirea

O carte foarte ciudată. Mă rog, nu cartea în sine, ci personajele principale. S-ar putea (zic asta nu pentru că nu îmi asum ce zic, ci pentru că încă nu m-am lămurit corespunzător) ca cele trei personaje principale ale cărții – Ulf, Corbu și Tara – să fie cele mai interesante personaje construite vreodată de Cristina (adică din cărțile pe care i le-am citit, că mai am câteva de bifat). Sunt pur și simplu – cum zice Sandra Stoicescu – excepțional conturate.

Serios, cred că, dacă ar exista un Campionat Mondial de Personaje Literare, Cristina Nemerovschi le-ar putea înscrie pe astea trei. Bine, acuma să nu înțelegeți că sunt niște persoane minunate personajele astea, căci ați rata glorios descrierea. Ba, dimpotrivă, le-am putea pune lejer, pe toate trei, în categoria (dacă am face parte din șleahta care pune oameni și personaje – tot niște oameni, doar că fără buletin – în sertare) defecți din fabricație și fără putință de reparare capitală. Dar cred că tocmai de aceea sunt de-a dreptul fascinante. Adică, altfel spus, ce poți găsi fascinant la un personaj mediocru, uniform și închistat social? Nimic, desigur. Dar la ăștia trei, ei, mamă…

Este foarte mult sex în cartea asta. Sex din toate pozițiile, cu toate sexele și cu toate membrele, de toate vârstele și pentru toate vârstele. Fragmente peste care am trecut cu vioiciune maximă. Nu din rațiuni de pudibonderie (sunt atât de departe de mine astel de chestiuni încât le suspectez că, de fapt, nici nu există), ci din rațiuni că, așa cum nu îmi place ciocolata, așa nu îmi place să citesc despre sex. Prefer să îl fac, desigur. Ceea ce vă doresc și dumneavoastră :D

Vicky, nu Victoria

Asta este cartea în care o grămadă de liceeni din România se vor regăsi, dar numai ca să se piardă imediat în realitatea înconjurătoare (ca să bag un șablon, semn irefutabil că nu am găsit alt rimă). O carte în care liceul este personajul principal. Dar numai pentru că toate celelalte personaje se raportează la el și pentru că tot lor, celorlalte personaje, li se rupe atât de tare de el, liceul, încât îl scot la înaintare într-un mare fel. Ca să nu mai zic de faptul că, odată ce i se dă foc, devine și o lecuță de martir, vorba aia.

Vorbesc prostii, desigur. Cum ar putea un liceu să fie personaj principal într-o carte? Doar nu respiră, nu mănâncă, nu regulează, nu bea. Păi, ce, personajele care au nume fac așa ceva? Nu, desigur, tot personaje sunt. Care există doar pentru că întâi Cristina le-a creat și apoi le-a aruncat în calea noastră ca să ne treacă de plictisul acestei vieți. Sau ceva de genul. Drept pentru care, dacă nu am fi noi, cititorii, aceste personaje nu ar exista cu adevărat. Așa că, dacă tot eu, ca cititor, sunt înzestrat cu atâta putere, nu pot eu să aleg care este personajul principal dintr-o carte pentru simplul motiv că așa mi s-a părut mie? Dar ba da, sigur că pot. Iar eu am ales liceul. Pam pam.

Bine, voi puteți să alegeți orice alt personaj, căci și Vicky, și Tedi și amârâtul ăla de Radu sunt personaje foarte fain născute și crescute de Cristina Nemerovschi. Deși, ca oameni, probabil că i-ai lua la palme din când în când. Dar numai pentru ca, după aia, să îți placă și mai mult de ei.

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.