Chirurgia bariatrică sau chirurgia obezității

Despre chirurgia bariatrică sau chirurgia obezității puteți afla vizionând interviul pe care l-am realizat cu Dr. Șerban Vasile, medic primar chirurgie generală MedLife. Sau citind mai jos informațiile în sinteză, pe care le-am strâns, cu ajutorul MedLife, ca să vă faceți o idee despre subiect. Cu mențiunea că, din punct de vedere medical, s-ar putea să fiți obezi și voi să nu aveți habar că așa stau lucrurile

Ce este chirurgia bariatrică

Chirurgia bariatrică este o subdisciplină a chirurgiei generale, care este considerată cea mai bună variantă pentru obezitatea mordibă (de unde și echivalarea cu denumirea chirurgia obezității).

Cum știm dacă suntem obezi sau nu

Obezitatea este un exces de masa ponderală peste un indice de masă corporală considerat standard. Pentru populația generală, acest indice standard este între 20-24. Ce depășește 25 intră în zona largă de obezitate, adică între 25-30 se consideră că pacientul este supraponderal, între 30-35 vorbim despre un pacient cu obezitate moderată, între 35-40 avem obezitate severă, iar peste 40 avem obezitate morbidă. De la 35 în sus, acest tip de obezitate este considerat boală incurabilă.

Indicele de masă corporală este un indicator care calculează greutatea corporală (aveți un astfel de calculator în josul paginii, dacă dați click) pentru o anumită înălțime. Spre exemplu, eu la 1.83 m și la 90 kg, am un indice de masă corporală de 27. Adică sunt un pic supraponderal. Acest calcul vă ajută să înțelegeți categoria în care intrați. Cu mențiunea că, din punctul meu de vedere, rezultatele trebuie interpretate nu cu spaimă sau cu îngrijorare, ci cu dorința de a-ți găsi motivația necesară să schimbi ceva în modul tău de viață (eu am plecat de la 105 kg și am ajuns la 90!).

Care sunt soluțiile chirurgicale pentru obezitatea morbidă

Intervențiile în chirurgia bariatrică sunt derivate din chirurgia stomacului. În timp, s-a observat că, după anumite intervenții chirurgicale în zona stomacului (de regulă extirparea de tumori), pacienții începeau să scadă în greutate fără o explicație evidentă. Așa că anumite procedee chirurgicale au fost adaptate pentru această nouă boală, obezitatea morbidă. Astfel, pleacând de la rezecțiile clasice de stomac pentru diferite tipuri de afecțiuni ulceroase sau chirurgicale, au apărut procedeele pentru chirurgia bariatrică.

Inelul gastric

Procedeul presupune aplicarea laparoscopică a unui inel cu diametru ajustabil (în funcție de necesitățile pacientului) în porțiunea inițială a stomacului, cu scopul de a crea un mic rezervor gastric (neostomac). Este un procedeu restrictiv menit a reduce drastic cantitatea de alimente ingerate la o masă.

Gastric sleeve

În cadrul acestui procedeu, stomacul este practic transformat într-un tub cu un volum de aproximativ 80-100 ml cu rolul de a restricționa aportul alimentat la această cantitate, ceea ce înseamnă că nu vom mai putea la modul fizic, dacă vreți, să mai mâncâm atât de mult, cu efectele benefice asupra organismului.

Unul din avantajele acestui procedeu este că nu influențează circuitul alimentar normal, adică, după operație, putem să consumăm orice tipuri de alimente (cu limitările date de alte posibile afecțiuni, desigur), dar într-o cantitate mult mai mică.

Plicatura gastrică

Este o variantă a procedeului gastric sleeve, diferită prin faptul că în acest caz stomacul se pliază, se ”împăturește”, prin cusături repetate.

Bypassul gastric

Este un procedeu utilizat pentru pacienții cu superobezitate morbidă, tulburări de alimentație sau cu diabet zaharat decompensat. Procedeul presupune crearea unui mic rezervor gastric (circa 15-20 ml) din porțiunea inițială a stomacului, care să fie legat direct la intestinul subțire. Scopul este ca bolul alimentar să ocolească stomacul și o porțiune din intestin pentru a scădea absorbția principiilor alimentare.

Ce riscuri există în chirurgia obezității

Chirurgia bariatrică are aceleași riscuri care apar în orice chirurgie a tubului digestiv. Pacientul obez este un pacient special, care amplifică aceste riscuri de câteva ori față de un pacient cu o greutate normală. Riscul nu aparține atât procedeului chirurgical în sine, ci de un întreg complex de urmărire post-operatorie a pacientului (cu atenție maximă la regimul alimentar!), care dacă nu este făcută cum trebuie poate să crească rata de apariție a complicațiilor.

Din fericire, în marea majoritate a centrelor de chirurgie bariatrică, complicațiile letale practic au dispărut. Asta se datorează în principal unui management mai bun al acestor complicații.

Vă recomand să citiți și cele mai frecvent întâlnite întrebări din partea pacienților.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

5 thoughts on “Chirurgia bariatrică sau chirurgia obezității”

  1. Va rog sa specificați si costul tratamentului,operatiei si mai concret ce poate sa faca un om cu obezitate morbida, etapele pe care trebuie să le parcurga pentru a beneficia de operatie.Multumesc

    1. Stimate domn, nu sunt doctor, deci nu pot sa abordez astfel de chestiuni. Acest articol este unul de informare de bază, de la care oricine poate să pornească și să afle mai multe. Recomandarea mea este să îi contactați pe cei de la MedLife, ei vă pot da toate detaliile. Succes!

  2. Da. Pe site vad ca se recomanda “operatie” …. nu mai bine se recomanda schimbarea stilului de viata? Regim alimentar plus putin sport ar trebui inainte de orice operatie! Nu credeti?!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.