Despre chirurgia bariatrică sau chirurgia obezității puteți afla vizionând interviul pe care l-am realizat cu Dr. Șerban Vasile, medic primar chirurgie generală MedLife. Sau citind mai jos informațiile în sinteză, pe care le-am strâns, cu ajutorul MedLife, ca să vă faceți o idee despre subiect. Cu mențiunea că, din punct de vedere medical, s-ar putea să fiți obezi și voi să nu aveți habar că așa stau lucrurile…
Ce este chirurgia bariatrică
Chirurgia bariatrică este o subdisciplină a chirurgiei generale, care este considerată cea mai bună variantă pentru obezitatea mordibă (de unde și echivalarea cu denumirea chirurgia obezității).
Cum știm dacă suntem obezi sau nu
Obezitatea este un exces de masa ponderală peste un indice de masă corporală considerat standard. Pentru populația generală, acest indice standard este între 20-24. Ce depășește 25 intră în zona largă de obezitate, adică între 25-30 se consideră că pacientul este supraponderal, între 30-35 vorbim despre un pacient cu obezitate moderată, între 35-40 avem obezitate severă, iar peste 40 avem obezitate morbidă. De la 35 în sus, acest tip de obezitate este considerat boală incurabilă.
Indicele de masă corporală este un indicator care calculează greutatea corporală (aveți un astfel de calculator în josul paginii, dacă dați click) pentru o anumită înălțime. Spre exemplu, eu la 1.83 m și la 90 kg, am un indice de masă corporală de 27. Adică sunt un pic supraponderal. Acest calcul vă ajută să înțelegeți categoria în care intrați. Cu mențiunea că, din punctul meu de vedere, rezultatele trebuie interpretate nu cu spaimă sau cu îngrijorare, ci cu dorința de a-ți găsi motivația necesară să schimbi ceva în modul tău de viață (eu am plecat de la 105 kg și am ajuns la 90!).
Care sunt soluțiile chirurgicale pentru obezitatea morbidă
Intervențiile în chirurgia bariatrică sunt derivate din chirurgia stomacului. În timp, s-a observat că, după anumite intervenții chirurgicale în zona stomacului (de regulă extirparea de tumori), pacienții începeau să scadă în greutate fără o explicație evidentă. Așa că anumite procedee chirurgicale au fost adaptate pentru această nouă boală, obezitatea morbidă. Astfel, pleacând de la rezecțiile clasice de stomac pentru diferite tipuri de afecțiuni ulceroase sau chirurgicale, au apărut procedeele pentru chirurgia bariatrică.
Inelul gastric
Gastric sleeve
În cadrul acestui procedeu, stomacul este practic transformat într-un tub cu un volum de aproximativ 80-100 ml cu rolul de a restricționa aportul alimentat la această cantitate, ceea ce înseamnă că nu vom mai putea la modul fizic, dacă vreți, să mai mâncâm atât de mult, cu efectele benefice asupra organismului.
Plicatura gastrică
Este o variantă a procedeului gastric sleeve, diferită prin faptul că în acest caz stomacul se pliază, se ”împăturește”, prin cusături repetate.
Bypassul gastric
Ce riscuri există în chirurgia obezității
Chirurgia bariatrică are aceleași riscuri care apar în orice chirurgie a tubului digestiv. Pacientul obez este un pacient special, care amplifică aceste riscuri de câteva ori față de un pacient cu o greutate normală. Riscul nu aparține atât procedeului chirurgical în sine, ci de un întreg complex de urmărire post-operatorie a pacientului (cu atenție maximă la regimul alimentar!), care dacă nu este făcută cum trebuie poate să crească rata de apariție a complicațiilor.
Din fericire, în marea majoritate a centrelor de chirurgie bariatrică, complicațiile letale practic au dispărut. Asta se datorează în principal unui management mai bun al acestor complicații.
Vă recomand să citiți și cele mai frecvent întâlnite întrebări din partea pacienților.
5 thoughts on “Chirurgia bariatrică sau chirurgia obezității”
Va rog sa specificați si costul tratamentului,operatiei si mai concret ce poate sa faca un om cu obezitate morbida, etapele pe care trebuie să le parcurga pentru a beneficia de operatie.Multumesc
Stimate domn, nu sunt doctor, deci nu pot sa abordez astfel de chestiuni. Acest articol este unul de informare de bază, de la care oricine poate să pornească și să afle mai multe. Recomandarea mea este să îi contactați pe cei de la MedLife, ei vă pot da toate detaliile. Succes!
good to know. interesant interviul
Da. Pe site vad ca se recomanda “operatie” …. nu mai bine se recomanda schimbarea stilului de viata? Regim alimentar plus putin sport ar trebui inainte de orice operatie! Nu credeti?!
Există cazuri în care doar operația funcționează. Altfel, sunt de acord că trebuie încercate toate variantele posibile până la operație.