Dacă crezi că în România ești safe și că atacurile hackerilor nu te pot atinge, nope, nu este așa. Mai bine protejează-te!

Jameson Caskmates, băutura celor trei ridicări de sprânceană

Despre Jameson Caskmates pot să vă spun că, imediat după ce am degustat primul pahar din viața mea, l-am descris instant ca băutura celor trei ridicări de sprânceană. Să vă explic.

Jameson CaskmatesPrima ridicare de sprânceană: mirosul. Spre deosebire de Jameson clasic, când bagi nasul (pardon my French) pentru prima dată în Caskmates te lovesc niște arome foarte faine. Știți cum este cu ”buchetul” unei băuturi, fiecare simte cam ce crede, ca să zic așa. Dar aromele acelea sunt acolo. Și te îmbie. Și îți promit o băutură lejeră, care curge ușor, aproape… primăvăratic. Daaaaaar…

A doua ridicare de sprâncenă: gustul. Îmbiat de mirosul plin de arome, tragi prima dușcă. Și ridici brusc sprânceana. Pentru că diferența dintre mirosul aromat și duritatea cu care te lovește gustul este o contradicție care este, după umila mea părere, sufletul Jameson Caskmates. Să nu înțelegeți că vorbim despre un gust nasol sau ceva. Nope. Dimpotrivă, gustul este fix ce trebuie (arome în care te îmbie butterscotch, cafea, ciocolată cu lapte şi, desigur, având în vedere cum a fost făcut – vezi mai jos – , masiv iz de hamei). Doar că, repet, surpriza pe care o simți după ”păcăleala” cu mirosul este mare, de aia zic.

A treia ridicare de sprânceană: berea. Gustul care te-a surprins trece cu bere. Da, cu bere. Combinația dintre Jameson Caskmates și un stout (recomandabil, dacă mă întrebați pe mine) este una cum încă nu am mai simțit. Practic, o combinație perfectă pentru cei care se delectează la câte un scotch pe care să îl stingă cu bere. Pur și simplu se cere un stout după o dușcă de Caskmates. Aproape natural, aș putea spune. Încercați și o să înțelegeți ce vreau să vă zic .

Cele trei ridicări de sprânceană de mai sus sunt potențate de povestea Jameson Caskmates. Una care îți arată nu doar că marketingul este o formă de a spune clienților povești frumoase (probabil cel mai fain lucru din tot ce înseamnă meseria asta, dacă mă întrebați pe mine :D), ci și că munca depusă până să ajungi să lansezi pe piață un astfel de produs este de mare, mare angajament.

Cum a fost făcut Jameson Caskmates

Conceptul Jameson Caskmates a început să prindă contur în 2013, atunci când Biran Nation – Jameson Master Distiller şi Dave Quinn – Master of Whiskey Science l-au întâlnit pe Shane Long – Head Brewer şi fondatorul breweriei Franciscan Well, în Irlanda. Shane a venit cu ideea de a crea un tip de bere special. Aşa că a propus învechirea berii stout în butoaie de Jameson Whiskey. Rezultatul a fost un sortiment de bere stout de excepţie, premiat la concursurile de profil şi foarte apreciat în rândul iubitorilor de bere craft.

Ulterior, Dave a repetat experimentul. A lăsat la maturat timp de 6 luni whiskey Jameson în butoaiele în care se învechise stout-ul. Astfel, s-a născut un sortiment cu totul nou de whiskey, sub motto-ul familiei lui John Jameson – “Sine Metu – Fear a bit less, live a bit more!”.

Cum puteți bea Jameson Caskmates

On the rocks. Servit simplu, cu 3 cuburi de gheaţă pentru a pune în evidenţă notele de butterscotch, cafea, ciocolată cu lapte şi hamei.

Alături de un pahar cu bere (vă recomand, măcar să încercați să vedeți cum este!). Servit sub formă de shot, alături de un pahar de bere blondă, Jameson Caskmates capătă gust uşor amar şi dulce, în acelaşi timp, pentru ca after-taste-ul sa tinda catre gustul umami. În acelaşi timp, servit cu un pahar de bere Light Stout, whiskey-ul devine dulce-amar în egală măsură, fără să pună în evidenţă mai mult unul dintre aceste gusturi.

Cocktail-uri cu bere. Mixurile cu bere sunt potrivite consumatorilor de whiskey, care vor să experimenteze un gust mai complex. Servit adesea împreună cu bere craft, lichior şi suc de grapefruit, Jameson Caskmates înfloreşte paleta de note şi scoate în evidenţă un gust mai sofisticat.

 

7 comentarii la “Jameson Caskmates, băutura celor trei ridicări de sprânceană

 1. Ioana Reply

  Haha, mi-a placut articolul, cele 3 ridicari de spranceana sa inteleg ca inseamna calificativul 5 stele cu alte cuvinte :))

  • Cristian China-Birta Reply

   Hai să lăsăm stelele să strlucească pe cer și noi să ne rezumăm la sclipirile papilelor gustative :D

 2. Dianora Reply

  Ai uitat cel mai important lucru si anume sa ne spui unde il găsim de cumpărat. Am pe cineva acasa foarte interesat. :)

  • Cristian China-Birta Reply

   Nu am uitat. Pentru că nu m-am gândit să vă zic :)) Teoretic îl găsești în cam tot ce înseamnă retail. Dar hai mai bine că întreb la brand și revin cu un răspuns.

  • Cristian China-Birta Reply

   Am venit cu răspunsul din partea brandului: online îl găsești pe http://www.worldofdrinks.ro/, iar în rest zice așa: ”în horeca, în locațiile partenere din toată țara” :D

 3. Sky Reply

  Cred că supraevaluezi calitatea licorii. Probabil ai motivele tale subiective.

  • Cristian China-Birta Reply

   Există cumva motive obiective când vorbim despre băutură? Căci vorba de aur a unora pe care i-am cunoscut și sunt un fel de zei ai creatului de băuturi sună așa: băutura cea mai bună nu există. Există doar băutura care îți place ție .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.