Vina de a fi părinte

Am trei copii minunați. MINUNAȚI! Încă din liceu știam că ce trebuie să fac eu în viață este să fiu, înainte de orice, tată. Și, mai apoi, bunic. Și m-am pregătit tot timpul pentru aceste clipe. Dar tot m-au luat prin surprindere. Tot m-au bulversat teribil. Tot mi-au dat viața peste cap. Doar că în sensul bun. În sensul aproape perfect, aș putea spune.

Unul din lucrurile pe care le-am înțeles din postura de tătic a fost ceva care m-a făcut să îmi iubesc mama și mai tare. Chiar dacă, din păcate, ea nu a mai apucat să afle asta, iar eu nu am apucat să îi spun (cel mai mare regret al vieții mele, de altfel…). S-a dus mult prea repede, înainte de a fi bunică…

Probabil cel mai la îndemână exemplul pentru subiectul pe care îl abordez azi este cazul când copilul se îmbolnăvește și trebuie, ca părinte, să îl obligi să ia un medicament, care vine să agaseze și mai tare copilul și așa chinuit de boală deja, vina pe care o simți că îl faci să sufere este îngrozitoare. Deși știi că asta trebuie să faci, că este spre binele lui. Dar tot te chinuie. Tot te macină.

Când am pățit prima dată asta, când a trebuit să îl forțez pe Alex să ia un antibiotic, mi-am adus aminte de mama când făcea același lucru cu mine. Atunci mă enerva groaznic, nu înțelegeam de ce mă obligă să sufăr (cred că i-am și spus că nu o mai iubesc…). Acum înțeleg că eu, copilul, sufeream, dar că mama suferea mult mai mult decât mine.

Foto: Cristian Newman

Mi-e teribil de dor de acele clipe… Mi-e dor să spun mamei ”te rog, ia-mă la rost…”. Dar sunt clipe care au trecut și pe care le aduce, din când în când, în viața noastră pentru că ne ajută să ne trăim prezentul cu mai mult drag. Sunt clipe care atunci ni s-au părut dure, urâte, groaznice chiar și care acum, trecute prin sita vieții, par prilejuri numai bune de o dulce melancolie…

Vina de a fi părinte vine la pachet cu această calitate. Nu pentru că este un fel de blestem pe care trebuie să-l purtăm, nici pe departe așa ceva! Doar că asta se întâmplă în realitate, ca părinte te simți vinovat nu neapărat pentru ce decizie ai luat pentru copilul tău, ci pentru că te gândești că ai fi putut lua o decizie mai bună.

Cam asta ar fi, în esență, vina pe care o simte un părinte: că nu este îndeajuns de bun pentru copilul său.

Recomand tuturor părinților care se simt așa să se uite nu la ce ar fi putut face, ci la ce au de făcut în continuare. Căci trăitul în prezent privind spre trecut este ucigător pentru construcția viitorului. Mai ales când vorbim despre viitorul copiilor noștri.

Treceți peste clipele de îndoială! Treceți peste vină! Folosiți aceste sentimente ca un fel de ”combustibil” pentru ce aveți de făcut! Folosiți aceste sentimente ca să vă motiveze să mergeți mai departe și să fiți cât de buni puteți fi în ”meseria” de părinte.

Căci, dragilor, după mintea mea asta este cea mai bună strategie pe care puteți să o abordați: să fiți nu părintele perfect, ci cât de bun părinte puteți fi pentru copiii voștri. Căci nu perfecțiunea voastră ca părinte este obiectivul, ci o viață mai bună pentru copiii voștri. Pentru că, în primul rând, este despre ei, nu despre voi :)

Sigur, există și părinți care cred că tot ce fac ei este bine. Părinți pentru care singura incertitudine legată de modul în care își cresc pruncii este că cineva pune la îndoială perfecțiunea lor. Pe mine mă sperie părinții ăștia. Mă sperie rău...

Alex Zamfir m-a invitat în emisiunea lui de la Itsy Bitsy, unde am povestit despre mai multe lucruri despre ce înseamnă a fi părinte. După mintea mea, desigur. Enjoy :)

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

4 thoughts on “Vina de a fi părinte”

  1. Te invidiez sincer ca ai 3, sotia ta e clar o mama eroina si merita toate aprecierile. Eu am doar 2 si ai, dreptate, traiesc mereu cu intrebarea, daca sunt suficient de buna pentru ei? Imi pare rau de mama ta, mi-au dat lacrimile cand am citit :( , iti doresc sa regasesti la copiii tai din calitatile dumneai sau poate au mostenit chiar trasaturi fizice si asa dorul de mama se va mai stinge putin.

  2. Citesc cu interes c-am tot ce publici pe aici , dar astăzi rândurile despre mama …m-au atins rău…pentru ca nici eu nu ma mai pot bucura de prezenta ei printre noi. Si mai mult de atât știu sigur ca mi-ar fi iubit copilul , chiar dacă nu este din sângele meu și eu împreuna cu soția am hotărât sa ne ajutam aducând intre noi un pui de om ( lăsat de o alta mama…).
    Te-am văzut și la TV invitat într-o emisiune și i-am spus soției despre tine, și ea evident ca nu știa cine ce și cum…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.