Am trei copii. Aș zice că sunt niște minunați, dar aș comite acest atât de simpatic păcat al oricărui părinte, pentru care copiii lui sunt cei mai frumoși din lume. Și chiar sunt! :)
21, 15 și 8. Acestea sunt vârstele copiilor mei. Adică, dacă ne uităm din perspectiva generațională, practic pot spune că mă pricep cât de cât la fiecare dintre aceste generații. Ok, corect, cel mare este ieșit din zona de vârstă a copilăriei. Dar rămâne băiatul meu minunat indiferent de vârstă!
Vreau să zic cu perspectiva asta generațională că, iată, de 20 de ani sunt pe ”frontul” atât de fain, dar cu ”tranșee” atât de complicate al creșterii copiilor. Care – și zic asta și din perspectivă de antreprenor, dar și de ce mai fac eu în viața mea de cât de cât influencer – este de departe, dar de departe, cel mai greu lucru pe care l-am făcut în viața mea.
Și pe care îl mai fac, desigur. Căci tocmai de aceea, din experiența acumulată în acești 20 de ani, vin și repet ce zic în titlu:
Atunci când nu vorbești despre orice cu copilul tău, riști să nu vorbești nimic cu adevărat.
Este ”teza”, ca să îi zic așa, fundamentală pe care am zis-o în discuția de la #OraDeNet a minunaților de la Salvați Copiii România (că io așa le zic, minunații!) powered by Huawei Romania. În care am discutat în special pe tema fake news. Dar nu ai cum să scoți această temă din contextul general.
Iar contextul general (ca să îi zic așa, generic) pentru mine este exact asta: să poți, ca părinte, să discuți absolut orice, dar absolut orice cu copilul tău. Acesta să îți fie scopul suprem al existenței tale ca părinte. Pentru că de aici, din faptul că cel mic știe că poate veni la tine să discute ORICE, pleacă totul.
Cred că cea mai bună modalitate de a înțelege de ce este atât de important acest dialog este să te uiți în negativ la această chestiune. Adică să îți imaginezi că nu la tine vine copilul să povestească despre anumite chestiuni. Ci se duce în altă parte. Într-o parte care, de regulă, este plină de pericole.
Când tu nu vorbești cu copilul tău, o să vorbească el cu alții
Alege o temă pe care nu poți, nu vrei sau nu știi să o discuți cu copilul tău. Oricare. Alege-o. Acum. Și gândește-te unde se duce copilul și cu cine să discute despre asta.
Pe internet. Unde, așa cum știm, pe lângă lucrurile utile pe care le aflăm, găsim o grămadă de gunoi. Și de mizerii. Și de minciuni împachetate sub formă coafată de adevăr absolut. Acolo se duce copilul tău să afle răspunsuri când tu nu poți, nu vrei sau nu știi să discuți cu el.
La prieteni. Prietenii, la vârsta mică, sunt cu două tăișuri când vine vorba de răspunsuri la întrebări fundamentale. De unde să știe ei, piticii, ce să răspundă la întrebări importante, la o vârstă când și ei își pun tot felul de întrebări și, poate, au și ei la rândul lor părinți care nu pot, nu vor sau nu știu să discute cu ei? De la ei, de la prietenii lui, vrei să afle copilul tău lucruri?
La alți adulți. Dacă te-ai înfiorat un pic atunci când ai citit că am scris ”adulți”, e bine. Înseamnă că ești pe drumul cel bun. Că înțelegi ce vreau să zic aici. Pentru că în această categorie de ”adulți” pot intra o grămadă de oameni. De la educator, învățător sau profesor la rude apropiate sau îndepărate, la vecini sau la alte cunoștințe. Dar pot intra și alții. Care nu sunt deloc ok (ca să nu zic mai rău…). Din niciun punct de vedere. Dar unde să meargă copilul tău dacă tu nu poți, nu vrei sau nu știi să discuți cu el?
Gândește-te un pic la ce îți zic eu aici. Atât îmi doresc. Să te gândești un pic. Și să vezi ce poți face. Pentru tine. Pentru copilul tău.
Ca material ajutător, ca să îi zic așa, îți recomnda seria #OraDeNet, relizată de Salvați Copiii România și susținută de Huawei Romania (brand pe care îl felicit din toată inima mea de părinte că se implică în astfel de inițiative!).
O să auzi păreri de părinți. Așa cum am fost eu. Dar mai ales păreri de specialiști. Care îți vor spune din perspectiva lor ceea ce îți zic eu aici: vorbește cu copilul tău. Așa îl ajuți să vorbească el cu lumea și lumea să îi răspundă :)
Poți să vezi aici discuția în care am fost eu și conferențiarul universitar Ileana Rotaru despre fake news.
Poți să vezi aici discuția în care au fost Ioan Prințesa Urbană și psihologul clinician Mihaela Dinu despre timpul excesiv petrecut în fața ecranelor.
Poți vedea aici discuția în care au fost Alex Zamfir și psihoterapeutul Andrei Chișcu despre cyberbullying.
