Probabil cea mai bună listă cu clipuri educative de pe Youtube

Apropo de faza pe care o văd la unii ”vaaaaai, ce mă plictisesc acasă, nu mai am ce face”, ia uitați-vă la lista de mai jos. Cu chestii pe care să le învățați. Pe care să le băgați la cap. Care o să vă ajute în viață.

Calculați câte ore de chestii educative sunt mai jos. Și apoi calculați orele în care ziceți că vă plictisiți de atâta stat în casă. Și vedeți unde vă dă cu virgulă.

Îi mulțumesc lui Bogdan Popescu. Pentru că el mi-a trimis acest mail cu această listă excelentă. Pe care nu ar fi rău să o dați mai departe, zic. Doar nu dați de la voi!

Pe YouTube se găsește o varietate de videouri educative, de la cursuri propriu-zise până la „edutainment” (conținut educativ care oferă informațiile într-un mod distractiv, ușor de înțeles, de cele mai multe ori folosind și animație pentru reprezentare).

Canale precum Kurzgesagt – In a Nutshell, CrashCourse, PBS Space Time, CGP Grey, Ted-Ed sau AsapSCIENCE sunt foarte populare, cu milioane de abonați și vizualizări.

O parte din conținutul de pe aceste canale oferă și subtitrare în limba română, ceea ce le face accesibile unui public larg în România, fără a se limita doar la cei care știu limba engleză.

Pentru a obține acest lucru, în meniul video-ului trebuie activate subtitrările. Dacă în setările YouTube limba preferată selectată este româna, atunci video-ul va rula automat cu subtitrare în limba română (dacă are). Altfel, trebui selectată în secțiunea „Setări” subtitrarea în limba română.  

Canalul Kurzgesagt – In a Nutshell publică videouri animate, în care analizează foarte concret și accesibil aspecte ale lumii care ne înconjoară și diverse subiecte interesante. O parte dintre ele au și traducere în română. Iată câteva recomandări:

CrashCourse este unul dintre cele mai populare canal de educație de pe YouTube, cu peste 10 milioane de abonați și vizualizări de ordinul miliardelor. Ei publică serii dedicate câte unui domeniu, de la istoria civilizației umane sau a Europei, mitologie, astronomie, fizică sau chimie și până la psihologie, gaming, inteligență artificială, antreprenoriat, literatură sau producție de film. Iată câteva recomandări de videouri cu subtitrare în română:

Canale precum AsapSCIENCE sau CGP Grey oferă răspunsuri și soluții pentru tot felul de „arzătoare”. Iată o serie de videouri de pe cele două canale, cu subtitrare în română:

Cei care caută conținut video educativ legat de artă, cultură, filosofie, pot găsi resurse cu subtitrare în română pe canale precum The School of Life sau Ted-ED. Iată câteva recomandări:

Ted-Ed oferă videouri educative pe nenumărate teme, realizate în multe cazuri cu specialiști în domeniile respective, iar The School of Life este un terapeut online, cu videouri care ajută la înțelegerea proprie, a relațiilor cu ceilalți, a emoțiilor și a vieții în general, foarte util pentru această perioadă, plină de anxietate și frică. Câteva recomandări cu variantă în limba română:

Subtitrarea în limba română pentru toate aceste videouri educative este contribuția a diferite persoane vorbitoare de română (anonime sau nu – în unele cazuri este menționat cine a contribuit cu subtitrarea pentru anumită limbă). Oricine poate contribui, traduce și adăuga subtitrare în limba română pe videourile de pe YouTube pe care le apreciază. În secțiunea subtitrări, marea majoritate a videourilor educative este activă opțiunea „Adaugă subtitrare”. Odată selectată, vei fi condus către managerul dedicat realizării și adăugării de subtitrări, unde poți traduce în română subtitrarea în limba engleză, fiecare replică din text fiind sincronizată cu imaginea. 

Mai multe detalii despre cum poate oricine contribui cu traducere pot fi găsite la această adresă.

De asemenea, există și posibilitatea să alegem și subtitrare în română auto-generată, tradusă automat din cea originală a video-ului. Aceasta nu va fi la fel de bună ca cea realizată de o persoană, dar te ajută să înțelegi la un anumit nivel.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

7 thoughts on “Probabil cea mai bună listă cu clipuri educative de pe Youtube”

  1. Wow! Dar știu că mi-ai dat de treabă în zilele astea în care sunt atât de ocupat încât nu am ce face… :)
    Ți-aș mai da și eu un site cu o serie de cursuri de iluzionism pentru copii pe care le fac zilnic în perioada asta. Doar dă-mi un semn și pun comentariul cu arhiva :)

  2. Faină lista!
    Adaug și eu ceva. Și pentru cei mici, dar și pentru cei mari, pe canalul de youtube Arhiva TVR există un playlist cu materiale video educative din mai multe domenii. În fiecare săptămână sunt prezentate noi subiecte, acestea fiind selecții din diverse emisiuni ale TVR. :)

  3. Bogdan Pomorișaț

    standard.tv este iarăși o compilație de mai multe canale de YouTube educative. În ceea ce mă privește, așa ar trebui să arate tot YouTube-ul și educația copiilor. O zi faină! :)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.