Puteți vota Axosuits în competiția Chivas The Venture! Sau puteți alege din celelalte 4 excelente proiecte românești aflate în competiție. Unul dintre ele va primi 3.000 de euro ca favorit al publicului, iar unul va pleca la finala globală Chivas The Venture.
————————
L-am cunoscut pe András Kapy la semifinala competiției de businessuri cu impact social Chivas The Venture, unde am avut onoarea să fiu în juriu. Tot auzisem despre Axosuits în diverse cercuri, mă documentasem despre ce fac ei acolo, dar eram foarte curios să aud de la sursă, cum ar veni, care-i faza cu ”scheletele” astea deștepte.
Când s-a urcat András pe scenă și a început să vorbească, am zâmbit. Pentru că accentul lui de ungur ardelean m-a făcut să îmi aduc aminte de copilăria petrecută în Baia Mare, unde prietenii mei maghiari vorbeau fix la fel ca el. Și mi-a devenit brusc simpatic :D
Pe scurt, Axosuits realizează exoschelete. Un exoschelet este un fel de ”costum” tehnologic, alimentat de o baterie, care ajută persoanele cu probleme locomotorii să poată merge. Parcă sună cam tehnic ce vă spun eu aici, așa că o să încerc să vă zic și altfel.
Imaginați-vă un om țintuit de mult timp într-un scaun rulant. Care nu a mai experimentat de nici el nu mai știe când (unii niciodată…) senzația de a sta în picioare și, mai ales, de a face câțiva pași. Apoi imaginați-vă că cei de la Axosuits vin, îl ”îmbracă” în exoscheletul lor și omul se ridică. Stă în picioare. Și apoi reușește să facă un pas. Și încă unul. Și încă unul. Parcă înțelegeți altfel cât de grozavă este această invenție, nu-i așa :)
Am făcut un interviu cu András Kapy, poate vă convinge să votați Axosuits în competiția Chivas The Venture :)
Cristian China-Birta: Spune-ne câteva cuvinte despre tine, ca să știe lumea cu cine vorbim :)
András Kapy: Sunt András, de la Oradea. Oradea, nu Bucuresti, Cluj sau Timisoara. Oricat insista unii, Oradea nu este un oras de mana a treia. M-am nascut la Oradea, aici am facut studiile si am inceput sa lucrez inca din liceu (in timpul vacantelor de vara).
Motivul este unul simplu, cand am spus tatalui meu ca am nevoie de bani, el a zis ca cei care intr-adevar au nevoie de bani se duc sa incarce vagone la gara triaj :) Nu am ajuns la gara fiindca aveam calculator inca de la 4 ani. Calculatorul era de contrabanda din RFG, cumparat de tatal meu pe bani de un salar bunicel de la vremea respectiva, implicat casus belli cu mama mea.
Deci, revin clasa de informatica, munca in vacanta, facultate de calculatoare etc. Am terminat facultatea de 5 ani in 6, daca ma intreaba cineva ca di ce, raspunsul e ca am fost la studii aprofundate :) Am lucrat la mai multe firme, initial locale, ulterior straine si pasiunea s-a transformat in ceea ce numim astazi outsourcing. Dupa cativa ani in acest domeniu mi-am dat seama ca am inceput prea tarziu, costurile si pretentiile sunt mari, rezultatele in schimb lasa mult de dorit.
Pe plan familial sunt insurat cu 2 copii mici.
Care-i faza cu Axosuits? Ce problemă socială rezolvă acest business? În câteva cuvinte sintetizatoare, ca sa inteleaga lumea pe scurt despre ce este vorba.
Apai dupa ce ne-am dat seama ca outsourcingul de pe duca, cautam ceva care:
– sa fie tehnic, robotica daca se poate
– sa fie ceva de viitor
– sa aiba un plus pe langa bani.
Cand m-am intalnit cu asociatul meu Dorin Hirte prin 2013, el repara tot felul de echipamente la Spitalul din Baile Felix. De aici era doar un pas pana nasterea unui exoschelet medical, concept care implineste cele 3 categorii de mai sus.
La vremea respectiva existau deja 2 firme pe piata. Am investigat produsele lor si ne-am dat seama ca e discrepanta majora intre cererea pe piata si oferta. Ca si analogie gandeste-te la Ferrari si Dacia. Ferrari trebuie sa vanda 6000 masini pe ani si deja e boss.
Axosuits este printre cele 5 proiecte finaliste la Chivas The Venture. De ce ai aplicat la acest program și cu ce crezi ca te ajuta?
Evenimentul Chivas The Venture acopera o nisa pe anterprenoriat cu impact social. Problema majora a acestor tipuri de business este ca profitul vine mai tarziu sau mai putin abundent. Evenimentele clasice cauta bling-bling si cu foarte multi bani chiar daca ceea ce se vinde e o iluzie. In cazul nostru pot sa spun ca dizabilitatile nu sunt un topic sexy. Noi ca societate ne comportam brutal cu persoanele cu dizabilitati. Faptul ca exista un loc unde putem discuta despre asta e binevenit.
Daca te-ai afla în fața juriului internațional și ți s-ar cere doar 3 cuvinte în care să descrii care sunt beneficiile businessului tău, care ar fi acestea și de ce?
„Exoskeletons for the masses” sau „Vei umbla”.
De ce crezi ca este nevoie de cât mai multe businessuri cu impact social în România?
Nu sunt pseudohipster care sa planga din cauza big finance sau big business-ului. In schimb acele firme niciodata nu ajung la persoanele in dificultate (fie sociale fie medicale). Fiind intr-un punct a de dezvoltare a societii unde exista deja afaceri mari si bani multi pe o parte, dar pe cealalta parte suntem inca in lumea a treia, trebuie sa fim in stare sa gasim solutii. Mai ales ca daca noi nu facem asta pentru noi, nici altii nu vor.
Cum crezi că ajută o competiție ca Chivas The Venture dezvoltarea businessurilor sociale la noi în țară?
Forma evenimentului Chivas The Venture ne face expunere mediatica in lumea afacerilor mari dar si a largului public. Cu ca mai multi vad ca se poate, cu atat mai multi vor incerca sa faca ceva. Majoritatea ideilor lor vor fi proaste sau imposibile. Dar vor fi cativa care, vanzandu-i pe finalistii de la Chivas The Venture, vor veni cu idei noi pentru rezolvarea problemelor majore ale societatii.
Un mesaj ÎN EXCLUSIVITATE (:D) pentru cititorii blogului meu.
M-ai prins, zi ce sa spun in exclusivitate :)
Și un interviu dat de Andras celor de la Adevărul.
Și un interviu oferit celor de la Hotnews.
https://youtu.be/2pjaQl6QbIw